Световните крадци, Борисов и (борбата с) корупцията, на която напълно се е отдал

Футуристична теория за нашия народ или „С чего начинается Родина

Бойко Борисов на посещение във Варна, на борда на фрегатата „Дръзки“. Снимка: Вяранюз

Панама разтресе света. От списъците наизскачаха имена с известни борци срещу корупцията и мизерията. Единият, единственият досега подал оставка на високо ниво, напусна телевизионното студио и се премества в Прогресивната партия, за да стане неин лидер и премиер няколко години по-късно. Сега се оказва, че в качеството си на властник успял да повиши стойността на инвестициите си от милиони долари в исландските банки. Сигмундур громеше противниците си, преди да седне в стола им, наричаше „лешояди“ външните кредитори, а сам се оказа такъв, искаше да облекчи товара на обикновения исландец, но го понатовари да плати на собствената му офшорка.

Исландците тепърва ще откриват как телевизионен журналист е способен да „ограбва“ банки и после тихо да си седи в европарламента. Е, не много тихо, де, а разговаряйки с представители на медиите на великолепен английски език относно натовареността на прокуратурата, която сам създал с безбройните си сигнали за корупция. Като отвориха „досието КТБ“, същият бивш телевизионен журналист се оказа голям дебитор, но не само това, а и горд собственик на скъп имот в престижен квартал на столицата, записан на името на негови невръстни секретарки.

Без право да бъдеш себе си

Абсолютният крал на Саудитска Арабия, премиерите на Исландия и Пакистан, приближени на президентите на Китай и Азербейджан, бащата на премиера на Великобритания и самия аржентински президент са част от засегнатите след този теч на информация от „Мосак Фонсека“. Но най-важният се оказа добре скрит зад виолончелист и банкер, които били могъщи строителни предприемачи и прибирали пари единствено от държавни поръчки. „Алфа кучето“, Каин, „Човек на годината“, „No. 1 от 100-те най-влиятелни хора на планетата“ и т.н. са част от имената, с който е наричан Путин. Като всеки шпионин той се е прикрил зад подставени лица, така както не го е направил един абсолютен монарх. Този бащица, загрижен за пенсиите на нещастниците в Крим, този неуморен борец срещу корупцията, този непримирим с мизерията президент се оказа обикновен крадец, като всички останали. Ореолът се изпари в миг и въпреки информационното затъмнение в Русия, повечето руснаци вярват, че техният президент е присвоил няколко милиарда долара (съвсем друг е въпросът за големия процент, които не намират подобно поведение за укорително). Зад маската на светец изскочи съвсем обикновен човек, за когото алчността, користта и развалата съвсем не са чужди. Нещо повече, той се показа същия лицемер като всеки западен политик, чийто образ неведнъж е осмивал. Един „лийк“ съвсем заличи дистанцията между тези два образа.

Какви български имена ще се появят в „Панама пейпърс“? Няма значение, защото ние всички знаем поименно за крадците от строителство, които организират най-справедливите обществени поръчки в цял свят. Нито едно име няма да ни изненада, дори то да е на първите мъже в държавата. Дали си се скрил зад някаква офшорка няма голямо значение, защото знаем как вече си го правил със Сашо Културиста и някаква си Сечкова. Възмездие с най-справедливия съд на света (българският) не се очаква, затова и значението на българските имена намалява още повече.

Заповед: оцелей!

Старият, изтъркан инструмент дезинформацията се включи на пълни обороти. Пръв беше Песков, който „сигнализира“ за готвен удар срещу президента, получавайки въпросите от журналистите преди официалното оповестяване на информацията. Това е бил и целият отговор на кремълския говорител. Два дни след публикацията се включва и негови патрон, който прави гениално откритие – неговото име липсвало в списъците. За да бъдем докрай справедливи, трябва да кажем, че то отсъстваше и от куршумите, пронизали Немцов, но на почти всички е ясно кой всъщност е убиецът. Защо един виолончелист да не може да е строител или пък философ – хидроинженер? Общото между нас и Русия наистина не е малко. Представяте ли си Обама така да се вкопчи във властта, както сторил го е Путин? Борисов, Путин и въобще всички с милиционерска закалка не виждат своя алтернатива. Президентът на Венецуела, шофьор на автобус, също направи гениално изобретение – 4-дневна работна седмица, но не защото социализмът е победил напълно и безвъзвратно, а защото няма електричество. Николас Мадурко е видял, че нарушава формулата за „електрификация + съветска власт“ и незабавно е взел мерки. Въобще в името на оцеляването високообразованите, като милиционери, пожарникари, шофьори и физкултурници, не могат да измислят нищо повече от смехотворни мерки, като намаляване на работната седмица или създаване на Национална гвардия. Удобно разположен в студио на държавната телевизия, излъчващ наглост и абсолютизъм, Путин спомена за своя приятел виолончелист, с когото се гордеел, защото бил родолюбец и правел много за Русия и нейния народ, сякаш говореше за себе си, а очите му бяха като на несполучил изнасилвач. Всъщност, той действително говореше за себе си, защото Сергей Ролдугин е неговото второ „аз“.

Не подлежи на обжалване

Всички управници, изпълзели от утробата на милицията (в най-широк смисъл), независимо дали са пожарникари или просто милиционери, нямат интелектуални възможности да управляват сложни системи като държави. Такива хора са обречени, не защото са крадци и техните далавери ще бъдат разобличени в разни „лийкове“, а защото страдат от тотална липса на визия за живота и света.
Сравняването със западните им колеги е напълно неуместно (много често се споменава за слабия артист Рейгън и неговите способности), защото това са утвърдени демокрации и там волята на президента (или премиера в зависимост от политическата система) никак не е абсолютна. Обама имаше толкова много планове, а толкова малко успя да реализира, защото в началото му „пречеше“ едната камара, а в края на втория му мандат – вече и двете камари на Конгреса. Президентът на САЩ може и да е значима фигура, но няма абсолютна власт. Той може да довежда до екзалтация феновете си (например кандидат-президента Тръмп), та дори и враговете си докарва до крайни състояния, но евентуалното влизане в Белия дом на мандариновата прическа ще докаже, че е обещавал много неща, които не е в състояние да изпълни. В бананови държави като България и Русия, всемогъщите властелини имат на практика неограничени властови възможности (не умствени!).

Самозабравилите се главатари на държави показаха, че живеят в свят, различен от този на обикновени те граждани и лъжите им биват изобличавани още докато са на власт. Колкото и да замазват и да измислят всякакви небивалици, те са разкрити и наистина трябва да си отчаян морон, за да продължиш да им вярваш. Панамалийкс произнесе присъдата си над тези люде и тя не подлежи на обжалване.


Последният рубеж*

Предстоящото спиране на пари от еврофондовете доведе Борисов до истерия. Той нервно спря няколко обществени поръчки на обща стойност 1 млрд. лева. С това бясно анулиране на търгове, Борисов успя да убеди и съвсем слепите, че е абсолютен властелин в държавата и законите са безсилни пред неговите желания, но тези яростни действия доказаха и съпричастността му към грандиозните кражби. Който може да спира държавните поръчки, той може да ги пуска, не ли? Всички циркове с „това не съм го чел“, „не гледам това предаване“, „не чета този вестник“ бяха внезапно преустановени и се оказа, че Бочката е голям читател. Знаел за всички слухове в държавата, та даже и такива, каквито и ние не бяхме чували.

Знаете ли откъде знае милейди за слуха, бродещ като призрак из бридж клуба, за преспиването й с неподражаемия Джийвс? Ами, знае, защото наистина е преспала със слугата и няма как това да не е обиколило графството.

Българските властници спазваха приличие с европейските пари и крадяха усилено, но само средства от държавния ни бюджет, средства от кроткия народ. Сега са преминали и последната граница – обрали са европейския дилижанс, което няма да им се размине.

Както и сам Бочко откри тази седмица, асфалтът наистина се ядял, само че по схемата: пари – асфалт – пари прим. С тази разлика, че първите пари са обществени, а пари’ са Бочкови. Предстои обаче да усетят битумния му вкус и това да предизвика една революция в стомашно-чревния тракт.

*) Подзаглавията са взети от имената на 4-те серии на съветския шпионски филм „Щит и меч“ на режисьора Владимир Басов и сценариста Вадим Кожевников. На български език някои от заглавията на сериите са преведени различно. По негови собствени признания, това е любимият шпионски сериал на Владимир Путин. Песента от филма е „С чего начинается Родина“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.