Между Ирина Бокова и Румяна Желева, особености на българския национален спорт

Как се представи Ирина Бокова в ООН като кандидат за поста генерален секретар?

Българите сме чувствителни по темата, защото не се случва често българин да претендира за такъв пост и да застава във фокуса на световните медии. В такива моменти фокусът е и върху България. Няма значение дали Бокова ще оглави ООН, въпросът е как ще се представи България, една българка.

Има прецедент отпреди 6 години, когато българската външна министърка Румяна Желева беше отхвърлена като кандидат за еврокомисар, макар и за по-незначителен пост и сектор. Тогава не Румяна Желева, България се изложи. Докато у нас тогавашните български медии се държаха като пропагандна машина на правителството на Борисов, в чужбина Желева беше размазана. „Гангстерска невеста за Европейската комисия?” – писа в. „Ди Велт”. Кандидатурата й не мина.

Борисов руга български евродепутати, които с подмолни действия провалили Желева. И обяви, че „Желева е утвърден специалист”, но е „омаскарена по безобразен начин.” А с Желева наистина имаше проблем – фирми, връзки, говореше с мутренски жаргон по телевизията – „преценям”, „е те т’ва е”, макар да се яви да танцува румба в някакво тв шоу.

Сега какво се случи с Бокова? Най-критични към нея бяха български медии. Докато на Запад излизаха изненадващо положителни публикации за нея в авторитетни издания, като за кандидат с най-големи шансове, в български медии я разпъваха на кръст. Баща й бил функционер на БКП, тя е комунистка, идва от „комунистите”, разбира се, веднага я нарекоха кандидатът на Путин и т. н. Не намериха нейни фирми, връзки с мутренски групировки, но това не беше пречка да я обявят за кандидат излагащ България.
(По подобен начин излизаха положителни неща в авторитетни издания на Запад за Меглена Кунева като за най-успешен еврокомисар, а български медии я рисуваха като катастрофа).

За изслушването в ООН от някои български медии не можеше да разбереш как Бокова се е представила, те го описваха като провал. Тя, обаче, не изложи България. Независимо дали тя лично не ни харесва, или ни харесва.

Политически партизани и идеологически обременени у нас страдат, че Бокова не се е изложила, и изпитват ужас, че реално е възможно да оглави ООН. За този пост се иска послушник на т. нар. Велики сили, който да изпълнява волята на постоянните членове на Съвета за сигурност. Бокова е горе-долу това. И има шансове.

Това не е български политически пост. Но е пост, който по някакъв начин представя България и българите. Български политически запалянковци, обаче, няма да преживеят евентуално избиране на Бокова. Това са особености на българския национален спорт.

Оптимистичното в цялата работа е, че млади българи по чужбина, и студенти в престижни или по-малко престижни университети, необременени, застанаха зад кандидатурата на Бокова. Макар че едва ли симпатизират на средата, от която идва.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.