Механизмът на цензурата и резилът на Нова тв груп. Да си връчат сами един скункс…

Вляво: Карикатура от Чавдар Николов. Вдясно: Цензорите Дидие Щосел, шеф на Нова бродкастинг груп, и Силва Зурлева, член на директорския борд, която изпълнява функциите на политкомисар. Снимки: от екрана, Петър Ганев

Погрешно медии и Фейсбук потребители разпространиха вчера новината, че е махната една карикатура със „свински опашчици” на карикатуриста Чавдар Николов, който работи по договор с Нова тв и сайтовете от нейната група – Нетинфо (vesti.bg, vbox7.com и др). Това заблуждава за истинските причини и размаха на цензурата в този модерен медиен конгломерат.

Не е изтрита една карикатура, а над 90, изтрит е целият канал на карикатуриста във vbox7.com. Изтрито е интервю с него във vesti.bg и др. материали, изтрити са неща, свързани с него и от сайта на Нова тв. Тотално заличаване.
От Нетинфо са информирали карикатуриста, че прекратяват договора му, а от Нова тв са му съобщили, че не искат повече карикатури от него.

Договорът на Чавдар Николов е

подписан от Дидие Щосел,

шефът на Нова бродкастиг груп и от шефа на Нет Инфо Христо Христов. Това е творчески договор, а не трудов, според който му плащат на парче. Може да се прекрати веднага, няма проблем в това. Но защо? Чавдар Николов рисуваше по три видеокарикатури седмично, нещо като анимация, по-скоро „движещи се” карикатури.
Повечето герои в тях са политици, а много често лично Борисов. Чавдар е майстор рисувач и карикатурист с характерен собствен почерк. Неговият Борисов е типичен карикатурен образ, в който изпъкват уловени черти, не само външни, а характер.

Една от изтритите карикатури на Чавдар Николов.

Известно е, че Борисов не понася карикатури, особено ако го рисуват дебел – самият той е изразявал недоволство в този смисъл например от карикатурите на Христо Комарницки от в. „Сега”. Дори веднъж при първия си мандат като премиер Борисов се скара при телефонно включване в ефир на водещия на сутрешния блок Виктор Николаев, че показва в. „Сега” с неговите карикатури от Христо Комарницки.

Въпросът е – каква е причината сега да изтрият карикатурите на Чавдар Николов и материали, свързани с него, и да му спрат договора? А точно тази със „свинските опашчици“ е оставена в сайта на Нова тв във видеото на сутрешния блок, за да доказват, че не са я изтрили. Да, ама са изтрили всичко останало.

Не се ли усеща дългата ръка на Борисов?

Усеща се, и още как.
Обяснението, разпространено от Нет Инфо е смехотворно. Според тяхно съобщение, пуснато в сайта на Нова тв, „от Vbox7 заявиха, че каналът на карикатуриста в платформата за видеосподеляне е спрян, заради прекратяване на договора между автора и дружеството.

Това е останало от интервю с карикатуриста Чавдар Николов в сайта vesti.bg.
Това се вижда в сайта на Нова тв вместо видео с движещи се карикатури на Чавдар Николов.

В края на всяко тримесечие Нет Инфо извършва регулярни прегледи на ефективността на всички свои продукти и в рамките на този анализ е установено, че съвместният проект е недостатъчно ефективен, а гледаемостта на карикатурите в канала е под средните стойности за платформата.”

Но освен всичко от Vbox7, от какъв зор са изтрити материали, свързани с Чавдар Николов от сайта на Нова тв и дори интервю с него във vesti.bg от 17 февруари?

В невнятното си обяснение Нет Инфо се оправдава, че тяхното решение няма общо с политиката на Нова тв. Няма, да, те нямат нищо общо – ей сега ще повярва читателят. И нямало връзка с конкретна карикатура, излъчена на 13 април. Да, това е така – договорът на Чавдар Николов е прекратен „за цялостно творчество“. Но не защото е недостатъчно ефективен и поради ниска гледаемост на карикатурите.

Карикатура: Чавдар Николов

Няма причина, ако е ниска гледаемостта, да прекратят договора и да оставят канала с неговите движещи се карикатури. Както във Vbox7 съществуват какви ли не видеоклипове и канали, направени от техни потребители и никой не ги трие поради ниска гледаемост. Карикатурите на Чавдар е трябвало да бъдат заличени. Осъзнавайки гафа, от Нова тв груп се опитаха да замажат, Нет Инфо предложи да направят наново канала с карикатури на Чавдар Николов. Е, защо бе джанъм, ги изтрихте, че да го правите наново?
Ясно е защо. Разгневили са някого. Ясно е и кого. И сега стана по-лошо и се чудят как да се измъкнат от кереча.

За гледаемостта на карикатурите – самият Чавдар се е учудвал, че до миналата година е постигал по 50 хил. до 100 хил. посещения на някои свои карикатури с Борисов, Стоичков. Обичайно е правел по 10-20 хил. посещения.

Карикатура с автопортрет: Чавдар Николов

От Нова година насам посещенията необичайно спаднали, но все пак до няколко хиляди, а най-хитовите – по 10-20 хил. Това направило впечатление на Чавдар и той питал хората от Vbox7 дали няма някаква техническа причина, по-рано карикатурите се гледали много повече. Отговорили му, че няма, но Чавдар се съмнява, защото спадането е необичайно и рязко. И пак посещенията са били повече от много други глупости във Vbox7. Сайтът им е слаб, дори такива клипове като головете на Роналдо в Шампионска лига са гледани под 100 пъти.

Чавдар е пуснал в YouTube само малка част от карикатурите, но не ги е разпространявал във Фейсбук и др. Пускал е само качените във Vbox7, за съжаление. Сега тепърва се кани да качи всички движещи се карикатури в YouTube и да ги разпространи.

Кои са цензорите в Нова тв груп?

Членът на борда на директорите Силва Зурлева е в тази телевизия от години, при неколкократни смени на собствениците тя остава, известна по-скоро като политкомисар, който държи връзки с политиците и определя „линията”.

За крещящия акт на цензура отговорност носи лично Дидие Щосел, чийто подпис стои под договора с карикатуриста, и без чието знание няма как да стане такъв гаф. Няма как двамата цензори на Нова в лицето на Щосел и Зурлева да предприемат сами това тотално заличаване на всичко свързано с Чавдар Николов.

Просто прозира как един до болка познат глас се е обадил гневен и е казал, че не иска да вижда повече драсканиците на този карикатурист, защото… Защото какво? С какво може Борисов да държи Нова тв? Верни ли са слуховете за собствеността, за миноритарното участие и дългове на Щосел?
Или шефовете й са готови да сътворят такава разправа ей тъй на, щото нямало гледаемост? За наивници ли смятат зрителя и читателя?

Най-добре е сами да си връчат един Златен скункс, в собственото си предаване „Господарите”. Ще е напълно заслужен, както никога досега.

Някои от изтритите движещи се карикатури са качени в YouTube

Арт & ШоуБългария
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.