И военните на границата са „незаконни” и ще трябва да ги арестуват, ако задържат мигранти

Загражденията по границата не успяват да спрат мигрантите. Снимка: Анализи Дифеса

Така наречените „граждански арести“ – доброволно сформирани групи граждани, които „патрулират“ около границата ни с Турция и „ловят“ нелегално влезли в страната ни мигранти – вече станаха всекидневно явление. Целта на тези дружинки е да овладеят задълбочаващия се проблем със свободно преминаващи и необезпокоявани от МВР бежанци, явно провокирани от невъзможността на вътрешното ни министерство да се справи с тях.
Въпреки патриотичните подбуди у тези наши съграждани, техните действия са безконтролни и в противоречие на закона.

Нека си представим, че един обикновен човек срещне мигранти насред полето – той дали ще може да прецени дали тези хора са въоръжени престъпници или не? Той няма нито правата, нито необходимата подготовка да иззема функциите на Гранична полиция и да извършва арести.

За съжаление, статусът на тези доброволни „патрули“ е същият като на българските военни, изпратени да охраняват границата.
Макар и изпратени със заповед на министъра на отбраната, те нямат законовите правомощия и не са обучени и да контролират трафика на хора през границата. Основните задължения на въоръжените сили са да гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и да защитават нейната териториална цялост. Законът обаче не им е поверил отговорността за контрол над преминаването през границата. Те нямат законово вменени полицейски права и функции за възпиране, задържане, арестуване, съпровождане и т.н.

Какво означава това – ако един военнослужещ задържи нелегално влезнал мигрант в страната ни, то този арест ще бъде незаконен и правителството ще има право да арестува войника, изпълнил своята задача. Както се случва сега с „гражданските отряди“. Т.е. българските военни единствено ще могат да наблюдават и да гледат страшно случващото се около тях.

Задължението за охрана на границата не е задължение нито на армията, нито на гражданското общество. Това е основна функция на МВР и Гранична полиция. Но, съдейки от реално случващото се (а не от думите на министър Бъчварова), те не се справят с тази отговорност.

Затова, вместо да се фокусираме над въпроса дали Бойко Борисов хвали или упреква „гражданските арести“, нека да се запитаме защо министерството, което отговаря за тази дейност не функционира правилно. Как така Гранична полиция твърди, че хваща 100% от преминаващите бежанци, а след това виждаме как граждани са „изловили“ нелегални мигранти във вътрешността на страната?

Съществуват ли, така наречените схеми за нелегален трафик на мигранти, в които участват и нашите гранични полицаи и това дали е престъпление от „ниските етажи“ или се е превърнало в част от държвната ни политика? А дали армията ни не се използва за узаконяване трафика на МВР?

А най-добре Борисов да „арестува“ Бъчварова и Ненчев за неизпълнение на функционалните си задължения.

– ––

* Авторът е бивш военен министър

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.