Непознатият Иван Кулеков

Какво раждат сънищата му

Илюстрация от Иван Кулеков в неговата книга „Разумът на съня“.

Кулеков е добре познат от „Шоуто на Слави”. Но само хора от неговото поколение го познават като писател и …карикатурист.

В края на соца Кулеков работеше в БНР, но тук-там в някои издания излизаха негови карикатури. Особени, със собствен почерк и съвсем различни като идеи от тези на тогавашните карикатуристи.

После Кулеков издаде две книжки, които зашеметиха ценителите на литературата, но така и останаха недооценени в онова време. А когато дойде 10 ноември, всички забравиха за литература и новатори и гледаха всичко през призмата на политиката.

Тогава самият Кулеков, заедно с драматурга Христо Бойчев, се появи в тв шоу по БНТ и стана известен с крилатата фраза „Шъ съ оправим” и вдигнати 3 пръста (вместо двата пръста на седесарите). После двамата се кандидатираха за президент в едно време на силно противопоставяне и тяхното пародийно участие в изборите беше фактор, който смекчи напрежението в обществото.

Новата книга на Кулеков „Разумът на съня“, изд. „Жанет 45“.

И така всички забравиха за Кулеков писателя, освен приятели, познати и заклети ценители.

Какви бяха тези първи книжки на Кулеков? Те бяха като бяла лястовица, мост между литература и изображение, сякаш предчувствайки епохата на интернет, социални мрежи, видеоклипове и колажи.

Кулеков беше събрал кратки текстове, някои като афоризми, които са неразривно свързани с негови собственоръчно направени рисунки, всъщност целия смисъл идва от рисунката плюс текста. Имаше и отделни рисунки, просто с една дума добавена, изписана на ръка. Имаше думи, изписани на ръка. Кратко, изчистено, без много подробности, понякога с една линия и една дума, абсурдистко (някои могат да се видят в неговия сайт kulekov.com).

От новата книга на Иван Кулеков „Разумът на съня“.

Никой до онова време не беше издавал нещо такова, не само в България, доколкото можехме да имаме поглед към света. Веднъж показвах на Радой Ралин книжката на Кулеков и я обсъждахме. Той беше въодушевен. И той потвърди, че не чувал за токова нещо, и извади от библиотеката си една книга на Вацлав Хавел (Ралин превеждаше стихове от чешки), в който имаше подобни кратки текстове, при които редовете и някои думи са написани с разместени върху листа букви, като на пишеща машина, на която е издърпан накриво листа, така че се получава нещо като рисунка. Но пак не беше като Кулеков. Неговото беше истинско новаторство.

От новата книга на Иван Кулеков „Разумът на съня“.
От новата книга на Иван Кулеков „Разумът на съня“.
От новата книга на Иван Кулеков „Разумът на съня“.

После, в началото на 90-те Кулеков издаде пак такава книжка, в който имаше и фотоколажи, негови снимки, дорисувани само с по  някой детайл с една линия с туш. И отново кратки асбурдистки текстове, загатнати, елегантни.

Днес Кулеков е издал нова книжка в своеобразния си стил – „Разумът на съня”, изд. „Жанет 45”. Във време, в което все по-малко се купуват книги и всички гледат в екраните – на компютър, на телевизор.

Е, и той е в екрана, в телевизора, в собствения си сайт (kulekov.com), но не се отказва от начина си на изразяване.

 

Актьори четат откъси от книгата

Миниатюри от „Разумът на съня“. Четат: Стефан Данаилов, Николай Урумов, Иван Бърнев, Мая Новоселска, Руси Чанев, Татяна Лолова

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.