След толкова лъжи още няма оставки в Нова тв. Ще остане ли цензорът Зурлева?

Цензорите: Дидие Щосел, шеф на Нова бродкастинг груп и Силва Зурлева, член на борда на директорите, която изпълнява функциите на политкомисар. Снимки: от екрана и Петър Ганев

Ако в Нова тв, в някои медии на Пеевски и гравитиращите около него си мислят, че историята с изтритите от няколко сайта карикатури на Чавдар Николов, е маловажна и вече отшумява, лъжат се.
Като чете човек вестници като „24 часа”, който сега се самохвали като медиен лидер покрай юбилея си, няма да разбере въобще, че е имало такъв случай в Нова тв. Същото е и в „Труд”.

А въпросът нито е решен и поправен, нито е маловажен. Изобщо не става дума за една изтрита карикатура, както се опитват да го представят. И засега са предложили на карикатуриста да отиде на разговор за нов договор. Нищо повече. И – хайде да забравим, случаят е решен.
Става дума за свободата на словото в България, която е в незавидно положение, в дъното на международни класации.

Да изтриеш от четири сайта всичко на един автор карикатурист е

равносилно на горенето на книги

(карикатури и интервюта с Чавдар Николов бяха изтрити от Vbox7.com, vesti.bg и от сайтовете на Нова тв и Дарик радио). Сега хората не пишат на хартия, а в интернет. Затова направеното от шефовете на Нова тв груп е абсолютно същият брутален акт на цензура с изгаряне на книги като в минали векове. Само че в цифровата ера цензорите са се излъгали. Това, което ще изгорят, ще се появи другаде. Ето защо шефовете на Нова тв показаха примитивизъм и неграмотност като хора от минали векове.

Войната на Нова тв с карикатурите
Карикатура: Чавдар Николов, по повод „изгорените“ му карикатури от Нова тв.

И срамно възстановиха изтритите карикатури във Vbox7, след като премиерът Борисов са скара, че това е удар срещу него.

Организацията „Репортери без граница” нарече изтриването на над 90 карикатури на Чавдар Николов „цензура”, а обясненията на Нова тв „гротескни”.
Всъщност много неща още не са казани за случая в Нова тв груп.

Най-напред

шефовете там неколкократно и нагло лъгаха

Шефът на Нет Инфо Христо Христов (който е доведен син на Радосвет Радев, шеф на Дарик радио и съдружник на Нова тв груп), обясни, че договорът на карикатуриста Чавдар Николов е изтекъл и не е подновен. Е, как разбраха на 13 април, че е изтекъл? Не на 1-ви, не на 31-ви… Това е лъжа. Договорът на карикатуриста е изтекъл в края на февруари, когато е подписал анекс за продължаването му. И защо сега го канят да обсъжда нов? (Дали искат договор с нови клаузи, за да могат да спират някои от карикатурите?).

Втората лъжа е, че гледаемостта на карикатурите на Чавдар Николов била ниска, под стандартите на „платформата” и затова са прекратили договора. Когато след гневното изказване на премиера Борисов, че го злепоставят, Vbox7 възстанови канала с карикатурите, се видя, че някои от тях имат по 100 хил. посещения, а други между 50 и 100 хил. Най-най-слабо гледаните са с по няколко хиляди. Това не е слаба гледаемост за сайт като Vbox7. В техните топ 40 има много по-слабо посещавани клипове, дори смешни и сексуално предизвикателни клипове имат по няколко хиляди.

Силва Зурлева, която е член на борда на Нова тв груп, прие Златен скункс от „Господарите” и

повтори лъжите

за договори и гледаемост пред камера. По-важно е в случая, че получавайки скункса, тя по своеобразен начин признава участието си в това „горене” на карикатури. Големият бос Дидие Щосел разпространи едно объркано извинение, че бил французин и не разбрал, не преценил, не „управлявал” правилно договора на карикатуриста. И пое вината върху себе си, не предвидил как ще го разберат и т. н.

Но щом скункса го получи Зурлева, очевидно нейна е главната роля. Тя е нещо като политкомисар  в телевизията. Благодарение на нея в предавания се появяват определени гости или не се появяват. С нейна намеса в предавания се появяват определени теми или не се появяват. Тя поддържа връзки с политици и лидери на партии. Щосел може да бъде упрекнат (само), че е играл тенис с Борисов…

На три култури
Карикатура: Чавдар Николов

Въпросът опира до Борисов. Изтритите карикатури са заради него. Няма друго обяснение. Нито карикатурите на Стоичков, нито на Кунева, Радан Кънев, Михаил Миков, Путин и др. могат да са причина да ги „изгорят”. Само и единствено карикатурите на Борисов или тези с негово участие са причина. Те са почти половината от всички карикатури на Чавдар Николов.
„Г-н Щосел очевидно смята, че ние сме страна от Третия свят и тук всичко е позволено”, коментира пред БНР друг известен карикатурист, Христо Комарницки.

Какво се случва оттук нататък?

Подвеждащи са съобщенията на Нова тв, че канят карикатуриста да се върне на работа и той приел, настъпила е развръзка, щастие за всички. Не. Засега го канят да обсъдят нов договор. И той още не е приел. И дори да приеме, ако има добри условия по договор, които му гарантират свобода, това няма да е срамно, както си мислят някои колеги.
Но всъщност къде да отиде Чавдар Николов, чиято професия е карикатурист? Къде да рисува, вкъщи ли да си рисува карикатури?

Какви са българските медии, щом нито една друга телевизия след случилото се не го е поканила на работа? Дори бТВ, където радостно потръпват от скандала в Нова тв (спонтанната покана от „Шоуто на Слави“ е изключение, което потвърждава правилото – Трифонов в бТВ е държава в държавата). И нито един вестник. Всичките те не искат карикатури с Борисов. Толкова струват нашите медии.
Все пак карикатуристът е получил е покана, но нито от вестник, телевизия или някой от известните онлайн издания.
В петък се състоя скромен протест с около 40-50 души в градинката пред „Кристал”. И репортажът на Нова тв

подведе зрителите,

като показа избирателно думите на Чавдар Николов, че приема извиненията на Дидие Щосел, сякаш всичко е поправено, той се върнал и т. н. В репортажа питаха сатирика Румен Белчев дали са му спирали карикатури (с надежда да се окаже, че са му спирали много пъти). Белчев деликатно се опита да поясни, че не е карикатурист, ама репортерите не разбраха…

Впрочем, единственият случай, в който на Чавдар Николов му е налагана брутална цензура, е във в. „Новинар” през 2005 г. от тогавашният му директор Мирослав Боршош (сега директор на НДК). Случаят е достоен да се опише в учебник, защото Боршош не просто е спрял негова карикатура, ами изчакал карикатуристът да си тръгне и наредил на друг илюстратор от вестника да я „поправи” – сменил надписа, добавил още детайли и коригирал сюжета.

Втория случай с брутална цензура сега го сътвориха Щосел и Зурлева.

От „забранените“ карикатури на Чавдар Николов


България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.