Как Борисов дърпа конците на Нова тв, бТВ …и на всички?

Премиерът Борисов се яви при Цветанка Ризова в бТВ за да сведе до обществото важни послания, без да го притесняват с неудобни въпроси:

1. Пеевски си отива от България, за какво ще приказват, като вече го няма, пита премиерът.

2. Росен Плевнелиев е много добър президент, ние ще кажем нашия кандидат за президент през юни-юли, да не му нарушаваме комфорта, да си изкара мандата.

3. Не е имало по-кадърен министър на здравеопазването от Москов и по-смел реформатор от него.

4. Нова тв са предложили на карикатуриста Чавдар Николов договор с по-висока заплата от моята, затова очаквам да почне да ме рисува с коса.

Какво човек може да разчете от тези изявления? Откъде премиерът знае, че Пеевски си отива от България? Защо е сигурен? Някъде задкулисно нещо са се разбрали?

За суперлативите за президента Плевнелиев и министър Москов – да замълчим с наведени глави, не сме ги оценили правилно, нека се вслушаме какво казва вождът. Само едно е притеснително – абе, как така ще издигаш кандидат президент няколко месеца преди изборите? По света хората водят по 1 година предизборни кампании, дискусии. Тук вадят зайчето от ръкава в последния момент, да няма дебати. Водещата Цветанка не го притеснява с такива въпроси. Във форумите в интернет се гневят защо тя не задава въпросите на хората, ами го увърта и пита за Доган и Местан.

И последната точка е най-интересна – заплатата на карикатуриста Чавдар Николов. Играта загрубя. Тоя, дето се оплаква, че го изгонили и му изтрили карикатурите, щял да има по-голяма заплата от премиера… Това казва Борисов. А откъде знае каква му е заплатата, след като карикатуристът Чавдар Николов е поканен тепърва на разговор в Нова тв, чак в сряда, за да обсъдят новия му договор? ? Прочел бил…

Това издава, че Борисов е в постоянна връзка с шефове от Нова тв и те му докладват всичко, като на началник. Иначе как да се обясни – защо изтриха всичко, свързано с карикатуриста, от четири сайта на групата. И защо, след като Борисов се скара, че го злепоставят, възстановиха част от изтритото – само във Vbox7, а във vesti.bg, както и в сайтовете на Нова тв и Дарик радио не са възстановени.

Междувременно всички медии под контрол на заминаващия си Пеевски и гравитиращите около него и дори други, уж независими, срамно премълчават скандала в Нова тв, представят го като една изтрита карикатура, като изтрити карикатури само за кратко и т. н.

Междувременно още една случка показва топлата връзка на Борисов с телевизиите. Само един пример – готви се голям цесекарски протест. След мач, за който са продадени 25 хил. билета, цесекарите се готвят да блокират Орлов мост. Борисов се страхува протестът им да не се пренесе пред парламента и да стане прекалено политически.

И какво е измислил в отговор? Притиска Гриша Ганчев, като управляващ ЦСКА. Гриша Ганчев моли феновете да не протестират повече от колкото трябва. Но това не е достатъчно, нужни са изпреварващи контрамерки. И на бТВ е сведено да разработи темата с Росен Животното – лидерът на най-екстремната агитка на цесекарите, т. нар. „Енимълс”. Росен Животното е в затвора. И бТВ за една седмица четири пъти се занимава с него, с различни гости, как ползвал Фейсбук от затвора и т. н., превърна го в най-важният проблем на обществото.
За да кажат утре след протеста, че това са хората на осъдения Росен Животното…

Докато има слагачи, ще има и срамни медии.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.