Защо главният архитект на София идва от Червен бряг? + коментари от нета

Общ план на София откъм Витоша. Дори на снимки отдалеч се вижда, че градът се развива полухаотично, без сериозно планиране, с постепенно унищожаване на зелени площи и междублокови пространства. Снимка: Булфото

Да направиш бившия главен архитект на Червен бряг главен архитект на София е типично за политиката на ГЕРБ. Като достойнство на новоизбрания се изтъква, че е живял 10 години в София…

Само че един главен архитект на София трябва да е работил по градоустройството на София. Не на Червен бряг. Това трябва да е изискване за кандидатите на поста. Да познава проблемите на София в дълбочина, от години. Да е отраснал тук, семейството му да живее тук. Да има поглед и върху урбанизма в света, международен опит (имаше и такива кандидати за поста). А не да е архитект на малък град от 5000 души, без никакво познание какво става в София, без да е живял достатъчно в нея.

Когато човек идва някъде от провинцията и обича София, тя е столица на всички българи, той се е изучил и е талантлив… – това може да изглежда много поетично, но няма нищо общо с компетентността в урбанизма.

Тук става дума за градоустройство, а не за проект на спортна зала. Кандидатът трябва да има опит в градоустройството на голям град, дори конкретно на София. Примерно 10 или 20 годишен опит. А новият главен архитект бил проектирал завод и няколко сгради, значи е компетентен. Как той сега ще се занимава с метро и трамваи, като тепърва ще открива какво е това? Или с транспортни схеми и булеварди, каквито не е виждал? С жилищни райони от по 150 хил. души, всеки с различни нормативни изисквания, със сложен исторически градски център, и т. н.

Навремето така „народната власт” назначаваше хора от провинцията за шефове на софийски общини, за партийни шефове на столицата, за кметове. И не беше добре, последствията се виждат и сега. Сега абсолютно същото го прави ГЕРБ по софийските общини. И сега е много по-страшно. Понеже има частни инвеститори, пораженията са много по-големи. Всеки иска да построи нещо, ако може на най-хубавото място. И архитектите го разрешават. Къде мотивирани лично с рушвет, къде под натиска на тези, които са ги наредили на тази служба.

И с този нов главен архитект просто продължава политиката. Още повече, че той идва по схемите на ГЕРБ, той е предвиден да узаконява беззакония и далавери.
Точно по правилата на ГЕРБ компетентните урбанисти архитекти са изхвърлени от общината или ако има останали неколцина, ще бъдат изхвърлени, за да дойдат кадрите на ГЕРБ, от села и паланки или от други професии и пуцове, някои с фалшиви дипломи, да се заемат със софийското градоустройство.

В градоустройството опитът и традицията, продължението на започнатото от предишни поколения, е от първостепенно значение. Проектиране на сгради и зали е съвсем различно, няма какво да изтъкват подобен опит, като става дума за развитие на София.

Част от причините за разрушаването на софийското архитектурно наследство, за събаряне на стари исторически сгради, за вдигането на стъклени кубове като „Гранд хотел София” на тяхно място, за реставриране на археологически обекти с тухли итонг – всичко се дължи на това нахлуване в градоустройството и управлението на София на хора от където и да е, но не и кореняци софиянци, които имат уважение към историята на града.

В миналото подобен процес са го определяли като рустификация – властта и управлението ги завземат необразовани маси от село. Борисов е нещо като предводител на селски маси, днешният Стамболийски (който бил убит от „комунистите”, според един от неграмотните хората на Борисов – Божидар Лукарски).
Борисов е като свинаря Ивайло, повел ордата си да помете всичко.
Нищо добро не очаква София. След учителка кмет, която си сменя прическите всяка седмица, сега главен архитект от малък провинциален град…

Коментари от Фейсбук:

Стефан Богданов
Нищо не разбирам от архитектура, но се вижда и от самолет, че София е осрана от „Великите“ си и неясно защо нафукани архитекти. Идиотска инфраструктура, светофари през 50 метра, насред полето се строят нови квартали с тесни улици, като в центъра, където пък са затворени глупашки. Повечето блокове по крайните квартали са с такива недомислици и идиотии, че завреш ли се с кола, нема излизане. София отдавна не става за живеене, само за работа, че и за това не става вече, всичко така е измислено идиотски, че каквото и да правиш – все си в издънка. От Военномедицинска академия по посока Централна гара, движейки се направо, сменяш лентите на всеки светофар непрестанно, всичко е пълна отврат, еманация на целокупната българска простотия и тъпанарщина. Само да отбележа, че съм четвърто поколение от това място – къщата на пра-пра-пра дядо ми е била близо до 5-те кьошета още през 1863 г., когато там са били само поляни. Май именно оттогава не е правен ремонт на пътната настилка на вътрешните улици в широкия център, които са с тротоари по-широки от уличното платно – тип 1920 г. Свестните архитекти ги няма, досущ като докторите избягаха. Останалите свестни стоят настрана от общинските работи и идиотското некадърие. И фараонът Имхотеп да дойде от древен Египет, не може да оправи говното, сътворено в стил светещите очички на статуята на цар Самуил или седмоъгълния петохуйник в НДК. Надежда няма.

Victor Papazov
Че кво му е? Тетка шеф на парламента, а този главен архитект. Па и на кметица случихме. И на премиер. Най-вече на президент.

Kiril Marinov
Същото е положението и с кметовете на почти всички софийските общини – хора, които не са от София и не милеят за нея, затова положението в някои общини е трагично – не си познават харата и района, не са расли тук и са далече от истинските проблеми…

Ivan Bakalov
Лошото е, че ако сега някой обжалва конкурса, отменят избора и изберат другия, ще имаме обигран в далаверите, вместо провинциалист без опит и поглед върху София. Това е изборът на ГЕРБ, нужен е човек, който да узаконява далаверите. На всички избрани това им е задачата.

Ivan B. Genov
Най-обичам старобългарското прозвище на свинаря Ивайло – Бърдоква (означава зеле – византийците го превели направо на „Λαχανάς“ – Зельо). Та сега си имаме цар Тиквоций Бърдоква, връзва се хубаво … На гръцки би било Колокинтозий Лаханас, много достолепно ми звучи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.