„Търси се” на Стивън Кинг e любимата книга на 2015 г.

След оспорвана надпревара „Търси се” на Стивън Кинг спечели Националния конкурс „Моята любима книга – 2015”, организиран от сдружение „Всичко за книгите”. Романът на Краля събра най-много гласове във финалния етап на надпреварата, като се съревноваваше с още седемнайсет книги.

Вторият кръг на конкурса протече от 11 до 17 април и в него читателите имаха възможност да подкрепят само едно от участващите заглавия.

С 13,2% от 4518-те гласували през тази седмица „Търси се” зае челното място и получи приза „Любимата книга на България” за 2015 г.! На второ място с 12,4% е книгата „101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова, а на трето с 12,1 % е „Дневник от панелните блокове” на Никола Крумов.

Малък брой гласове делят „Гатанки от небето” на Ивинела Самуилова от третото място. Шансовете да заемат почетни места имаха и „Смрък” на Тери Пратчет, както и „И страж да бди на пост” на Харпър Ли. Пълното класиране на книгите от финала, както и крайното класиране по категории, може да се види на сайта Всичко за книгите.

„Съревнованието между книгите финалисти беше много оспорвано, разкриват организаторите. Както може да се види от процентите, разликата в гласовете беше толкова малка, че наблюдавахме постоянно разместване в подреждането. Световноизвестни писатели се бореха за първото място с български дебютни автори.

Верните фенове на майстора разказвач Стивън Кинг помогнаха неговият роман да победи в надпреварата. Това е утвърдено име, превърнало се в марка, което се радва на лоялна читателска публика.

Докато първото място бе спечелено от роман, второ място зае нехудожествена книга, която дава идеи за пътешествия до различни места в България.

На трето място е сборникът с истории „Днeвниĸ oт пaнeлни блoĸoвe“ нa Никола Крумов, eдин от aвтopите нa литepaтypната поредица „Пощенска кутия за приказки”.

И трите книги получиха най-много гласове в своите категории в края на първия кръг – съответно в „Трилъри и криминална литература“, „Нехудожествена литература“ и „Съвременна художествена проза и поезия”. Победителите в другите категории след първия етап са: „Грей” при дамските романи, „Светлината, която не виждаме” в историческите романи и „Смрък” – във фантастика, фентъзи и хорър.

По време на целия конкурс книгите получиха гласове от читатели от цялата страна, като 43% от гласувалите са от София. Най-голяма част от гласувалите са читатели между 16 и 34 години, хора в активна възраст, които сърфират в мрежата и в социалните медии, които пътуват през свободното си време”. Според организаторите това е позитивен знак, че младите хора четат и се интересуват от новоизлизащите заглавия.

„За нас е важно, че успяхме в продължение на почти два месеца да обърнем специално внимание на съвременната литература. В днешния забързан ритъм на живот хората отделиха от времето си, за да подкрепят своите литературни фаворити, да споделят отношение към книгите.

Финалът на конкурса е добро начало за бъдещи дискусии за тенденциите в българската и световна литература, за развитието на жанровете, за начините на формиране на литературен вкус.“ Кампанията се осъществи със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.