Как и „гласуването с отвращение“ се превърна в задължение

Хубав ден за българската демокрация

Илия Вълков. Снимка: личен архив

От днес и “гласуването с отвращение” се превръща в задължение. Въпреки обещанието, българите в чужбина няма да могат да избират свои депутати, а гласовете им отново ще се наливат в обща фуния. Референдум и избори в един ден няма да се провеждат. И независимо, че отбелязваме 140 години от една героична епопея, както казва писателят Георги Господинов: „И тази година, дядовото, Априлско въстание няма да има“!

Парламентарната правна комисия трескаво и по нощите – работи извънредно в продължение на 28 часа, за да запрати в пленарната зала исторически промени в българското изборното законодателство? Имаше забавни моменти: Седмина от 19-членната комисия приемаха ключови промени, а загрижен участник в гласуването предлагаше да купи пица на парче на своите колеги.

На парче бяха гласувани текстове на политическото насилие като задължителното гласуване, а Министерският съвет да одобрява списък с поощрения за тези, които са изпълнили “гражданския дълг”. Това не е ли легална практика на купен вот? „Всеки ден ходите до магазина, пък не може един път в годината да отидете до училището да гласувате…“, коментира депутатът Емил Димитров, известен повече с прозвището „Ревизоро“.

Родните политици показаха, че не им дреме за сънародниците ни извън България и отхвърлиха създаване на избирателен район Чужбина. Електронно гласуване ще има, ама друг път, защото засега ще е експеримент.

Не виждам как политиците ще компенсират ниското доверие в себе си, граничещо с омерзение и отблъскване, на цели социални групи от политическия живот на страната. Защото днешните властници разгръщат механизма на надзора върху различни сфери на обществения живот, от санкционирането на най-голямата група българи – негласуващите (а и до налагане на забрана в облеклото на хора с различна вяра). А, и социологията попада под забрана? “Глупава, вредна и лицемерна забрана”, както я нарече социоложката Боряна Димитрова.

Очакванията са вперени в институцията на президента, който може да наложи вето, и в Конституционния съд, стига някой да се сети да го сезира. Да, хубав ден за българската демокрация.

Коментарът е излъчен по телевизия BiT

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.