Саркози не може да бъде разведен

welt_logo.gifВече е официално известно, че президентът на Франция Саркози и съпругата му ще се разделят. Двама юристи вече са поели случая. Те обаче са установили, че скоро променен член от конституцията прави невъзможен развода им докато Саркози е на президентския пост.

Сесилия Саркози е единствената французойка, която не може да иска развод. Заради член 67 от конституцията съпругът й Никола също не може да се развежда, докато е президент на Франция. Снимка: Ройтерс

Дали президентът на Франция Никола Саркози наистина има “проблем със сплотяването на семействата” – както писа сатиричният вестник “Канар Аншене”, намеквайки за планираното въвеждане на ДНК-тестове за желаещите да влязат в страната членове на семейства на живеещи във Франция имигранти, но всъщност имаше предвид слуховете за развод на президентската двойка?

В четвъртък на обяд беше официално потвърдено: семейство Саркози наистина се разделят. Това съобщиха от офиса на държавния глава. 49-годишната Сесилия и три години по-възрастният Никола са женени от 1996 г. и имат общ десетгодишен син. Освен това двамата имат по две деца от първия си брак. От Елисейския дворец съобщиха, че раздялата ще бъде по взаимно съгласие. След новината обаче дойде друга, още по-шокираща: според юристите Норбер Фукие и Венсан Валантен, президентът не може да се разведе докато е на поста държавен глава.

Промененият през февруари тази година член 67 от френската конституция постановява, че по време на мандата си президентът не може да бъде обект на съдебно производство, за да не се пречи на изпълнението на служебните му задължения. Юристите включват в това число не само наказателните дела, но и всички граждански производства.
Дори и Никола Саркози и съпругата му Сесилия единодушно да желаят развод, това може да бъде доказано само пред съда. Срещу това обаче е член 67 от конституцията, срещу който не може да застане и самият президент. Последиците от този имунитет са, че президентът Саркози не може да бъде разведен, а съпругата му Сесилия, по думите на Фукие и Валантен, “е единствената жена във Франция, която не може да иска развод.”

Бившата министърка на правосъдието Елизабет Гигу споделя това виждане и предлага нова промяна в конституцията. Конституционният съдия Дидие Мос счита член 67 за “абсурден”. Според него евентуалният развод на президентската двойка е “личен въпрос”, а президентът сам трябвало да внимава личният му живот да не пречи на изпълнението на служебните му задължения. Според Мос “човешкото достойнство постановява личните проблеми да могат да бъдат решавани”.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.