Наследството на Мистър Тероар

Огнян Цветанов в своето лозе край Белоградчишките скали. Снимка: Иван Бакалов

В края на януари без много шум си отиде Огнян Цветанов, един от най-големите експерти по виното в България, чието майсторство беше признато и по света от светила в бранша. Много са хората, които го наричат свой учител. Дори англичанката Керълайн Гилби, мастър ъф уайн, която следи българските вина от години, по повод смъртта му каза: „…Той беше изключителен ментор и учител за мен не само във виното, но и за обичната му България. И истински верен приятел. Той, заедно със своя сътрудник Адриана, постигнаха толкова много, но Оги имаше още толкова да даде. Все още съм в шок, че някой с толкова живо присъствие не е вече сред нас…”

В последните години работата на Цветанов се свързваше най-вече с изба „Боровица”, малка винарна край Белоградчишките скали, където той, заедно с дългогодишната си колежка еноложка Адриана Сребринова, правеха изключителни тероарни вина. Сред познавачите те се прочуха още преди това с вината „Максима” (Maxxima), някои специални вина на изба „Магура”, където Цветанов беше консултант и експериментатор.

След като двамата създадоха малката винарна „Боровица”, от нея излязоха някои уникални бутикови вина, тероарни, био, без сулфити, без силна технологична намеса, с естествен вкус и аромат.

Вина на изба „Боровица“. Снимка: Иван Бакалов

Огнян никога не търсеше слава и реклама за своите вина. Веднъж дори пишещият тези редове, илюстрира тук статия що е то тероар (виж тук) със снимка на неговото лозе край Боровица, до самите Белоградчишки скали, в което между редовете се виждаше надалеч самият Цветанов. И той се обади сърдит – „Какво ме показваш на снимки, не искам никаква реклама!”. И ме накара да махна снимката.

Д-р Огнян Цветанов е бил научен сътрудник в Националния институт за изследване и контрол на вината. Докторатът му е за естествено пенливите вина, разработвал е дрожди специално за пенливи вина. И неслучайно той покорява един от най-високите върхове в майсторенето на шампанско. През 2000 година Цветан Цветанов отива на специален конкурс за Милениума, „Мондиал дьо шампан” в Париж, със свое пенливо вино от изба „Магура”, серия, разработена от него специално за началото на новото хилядолетие.

Огнян Цветанов. Снимка: Иван Бакалов

Участниците от най-престижни изби от областта Шампан остават потресени, когато виното на Цветанов получава сребърен приз, а златен не е връчен въобще. Това е малко известен епизод от не толкова известен конкурс, организиран специално за Милениума.

Цветанов е работил за различни винарски изби у нас, повече като гост технолог. Бил е консултант на чужди винарски компании у нас през 90-те години.
Във винарска изба „Боровица“ с Адриана Сребринова правят лимитирани партиди тероарни вина, които въодушевяват познавачите. Цветанов и Сребринова създават например необичайното вино DUX, купаж от червени сортове, отлежали 5 години в бъчви. Особено, много сухо вино, наподобяващо прочутото австралийско „Грейндж” на изба „Пенфолдс”, което традиционно влиза в топ 10 червени вина на света. Някои познавачи, които са опитвали и двете, твърдят, че DUX дори е по-добро.

Вина на „Боровица“ на дегустация в избата, на заден план Огнян Цветанов. Снимка: Иван Бакалов

Все пак това е специално вино, само за „напреднали”. Любителите ще оценят „Sensum” или постиженията им от сортовете Пино ноар и Гъмза.

Миналата година престижният институт „Мастърс ъф уайн” в Лондон кани Цветанов като един от 30-те най-видни личности в света на виното на честването на 50-годишнината на института (виж тук). Поканени са и вината на 50 производители от цял свят, сред които и вина на Цветанов от изба „Боровица”. Това е невероятно признание, още повече, че две от неговите вина са сред избраните като най-впечатляващи на честването. „След това гостуване вече мога спокойно да умра”, шегувал се Цветанов пред колежката си Сребринова. И си отиде скоро след това.

Виното DUX и Maxxima в бутилка магнум. Снимка: Иван Бакалов

Сега изба „Боровица” продължава да прави вината на Цветанов, от лозята, които са създали заедно със Сребринова, които се простират недалеч от Белоградчишките скали. И които са необичайно обраснали с билки между редовете, а това неминуемо дават отражение на виното.

„Празнотата е голяма”, казва Сребринова, но не се откъсва от работата в избата, за да няма време да мисли. И да защити общото им наследство с Огнян. Направеното от двамата остава. Майсторството не се изпарява във въздуха. И тероарът е тук…

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.