Пеевски ли е виновен за свободата на словото?

Как един карикатурист отказа на Нова тв и мълчанието на медиите

Премиерът гостува на Цветанка Ризова в бТВ. Снимка: от екрана

България беше класирана на 118-о място по свобода на словото от организацията „Репортери без граници“, далеч по-назад от изостанали страни извън ЕС и Европа. Далеч по-назад от съседни страни като Румъния.

И се чуха дежурни коментари за Пеевски и медиите му, сякаш само те са виновни. Премиерът Борисов почти не го споменаха като възможна причина. Макар че основните медии се занимават с пропаганда в негова подкрепа…

А не се ли замислят хората на словото, че и те са виновни? Основната вина е в самите тях. Колко от тях се разбунтуваха и възпротивиха – в медиите на Пеевски, в „24 часа“, „Труд“, Нова тв, бТВ? Та те дори не написаха какво се случи например с карикатуриста Чавдар Николов в Нова тв. Това, което „Репортери без граница“ нарече цензура, те дори не го съобщиха. Излъгаха, манипулираха.

Свободата е нещо, което всеки журналист и екип на медия сам си извоюва. Не е нещо, което се дава от правителство или от издател.
Както казваше Радой Ралин в едно свое стихотворение – Свободата е като хляба, всеки ден се изпича, всеки ден се изяжда.

Медиите са обслужващи, защото са пълни с безгръбначни подмазвачи. Редактори и журналисти в тях са готови да манипулират, да премълчат, да крият, да пишат мръсотии. Ама те не били виновни, Пеевски бил виновен. Пеевски не ги пише сам тези неща. Нито Борисов.

Ивайло Крачунов, досега главен редактор на „Пик“, вече шеф на „Блиц“, засвидетелства чувствата си към премиера Борисов. Снимка: архив на e-vestnik

Сега например в двата добре известни сайта „Първо в Блиц“ и „Само в „Пик“ започнаха сътресения. И двата бяха контролирани от Недялко Недялков. Сега Недялков, „в крак с времето“, хоооп, се обърна против Пеевски. И е отстранен от „Блиц“. Най-напред оттам е отстранена неговата обслужваща журналистка редакторка. А довчерашният негов редактор на „Пик“ е преминал в другия отбор и прислужва вече на официално неясния, но добре известен собственик на „Блиц“. Без журналисти, готови да прислужват, не е възможно да съществуват такива медии.

Но и медии с претенции за професионализъм и качествена журналистика обслужват властта. И такива медии премълчаха как карикатуристът Чавдар Николов отказа да се върне в Нова тв и отказа обещаната от премиера Борисов заплата по-голяма от премиерската.

Тази новина съобщиха само няколко сайта, след което се принуди да я съобщи и Нова тв, уж, че научила от тях. Макар да е получила писмен отказ от карикатуриста. Големите вестници и онлайн издания тотално премълчаха.

Някои от тях преди това дори не съобщиха за скандалната цензура, специално коментирана от организацията „Репортери без граници“ – за това как бяха изтрити над 90 карикатури от четири сайта на Нова тв груп, дори и интервю с карикатуриста във vesti.bg. Някои издания лъгаха, че ставало дума за една карикатура, за няколко карикатури, изтрити за кратко. Сега поддържат манипулациите си с мълчание.

Бойко Борисов и Илиана Беновска. Снимка: Булфото

И премиерът Борисов в предаването на Цветанка Ризова скандално се изказа за заплатата на карикатуриста. Той съобщи, че от Нова тв са приготвили на карикатуриста заплата от 4700 лева, „по-голяма от моята“. И се надявал сега вече той да го рисува с коса.

Затова на преговорите си с Нова тв Чавдар Николов поставя въпроса ръководството на телевизията да вземе отношение по съобщеното от премиера Бойко Борисов, по твърденията му за заплата от 4700 лв., която (уж) била определена за завръщането му на работа. Поставя и въпроса за обяснението от шефовете в Нова тв груп Силва Зурлева и Христо Христов в Нет Инфо за изтриването на неговите карикатури. Двамата лъгаха, че договорът му изтекъл (на 13 април), че карикатурите му имали ниска гледаемост (по 100 хил. посещения най-гледаните).

Излезе, че шефовете на Нова тв се отчитат пред Борисов какво предлагат на карикатуриста. И премиерът на страната се изказва за неговата заплата. „Удивих се, че ръководството на Нова Тв не си дава сметка за какво става дума”, каза Чавдар Николов. И отказа да работи повече за тях. „През цялото време се опитвах да преглътна личната си обида от това, което се случи, и да приема извиненията на г-н Щосел. Но си дадох сметка, че твърде дълги години  съм оцелявал сред лицемери  и нямам никаква причина да продължавам по същия начин. Край, нещата приключиха!”, заяви карикатуристът.

Бойко Борисов ограден от репортерки в парламента. Снимка: Булфото

Имало и хора с достойнство в медиите, а? Оказа се, че един карикатурист може да тежи повече от директор на медийна група, повече от цели екипи добре платени журналисти и редактори.
Както казва Тери Пратчет – Човек, който може да бъде купен, нищо не струва.

Чавдар Николов занапред ще рисува за сайта „Терминал 3“. След скандала той получи предложение също и от Слави Трифонов, отправено от екрана на шоуто. Получил е предложение и от в. „Галерия“. Засега не се знае дали ще приеме и други предложения, рисуването на повече от една карикатура на ден е трудна работа. А неговите движещи се карикатури, с опростена анимация, са още по-трудни за правене.

Малко медии споменаха въобще казаното от Чавдар на спонтанен скромен митинг срещу цензурата преди седмица в София. Тогава той каза: „В медиите трябва да подвият опашките си т. нар. политкомисари на властта. Те  трябва да освободят тези места“.

Силва Зурлева, известна като такъв политкомисар в Нова тв, засега остава. Най-много да бъде отстранена чрез преместване на друга престижна служба – или посланик, или ще се появи като конкурентен кандидат за шеф на БНТ. Като маша на властта и Борисов, който трябва да знае заплатите в телевизиите. Кариерата на такива само утвърждава незавидното положение със свободата на словото в България.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.