Добрият чичко Путин в телевизора

Владимир Путин по време на „пряката линия“. Снимка от телевизионния екран.

Владимир Путин участва за шести и последен път като президент в „пряка линия“ по руските държавни телевизии. Дали заради предстоящите парламентарни и президентски избори или заради намерението му да оглави депутатската листа на партия „Единна Русия“, рекордът от предишните години беше надминат. Той общува с гражданите 3 часа и 2 минути и успя да отговори на 68 от зададените 2 милиона и 360 хиляди въпроса.
Наблюдателите веднага отбелязаха, че в този „сеанс по общуване с народа“, наблюдаван от над 50 процента от зрителите в Русия, бе постигнат своеобразен връх в преклонението на голяма част от руското общество пред „добрия вожд“, който от своя страна се постара да демонстрира пълните възможности на „силната ръка“, като се отдаде на импровизирано изпълняване на желания и моментално решаване на социални проблеми.
Само за първия час на интервюто, пише електронното издание „газета.ру“, Путин обеща на жителите на далекоизточния остров Руский да им построи два моста до Владивосток, на родителите – да компенсира разходите за детска градина, на военните пенсионери – веднага да подпише указ за изплащане на неизплатените пенсии от 1995 – 1998 г. Путин уточни, че за последното са необходими 40 милиарда рубли, но успокои гражданите, че „пари има“.

Жителка на о-в Руский очаква отговора на президента Путин за мостовете до Владивосток. Снимка от телевизионния екран.

Най-острото изказване на руския президент в тази част на интервюто беше посветено на САЩ, които се отдавали на „политическа еротика“, защото искали да сложат ръка на ресурсите на Сибир.
При включването от космодрума „Плесецк“ също се получи гаф. Военните от базата поздравиха с толкова гръмко „Служа на Русия!“, че и репортерът, и президентът се стреснаха. После главнокомандващият Путин се опита да спори каква е ракетата, чието изстрелване беше показано, но се оказа, че не е прав. „Изглежда кореспондентът не е сведущ в детайлите и това беше Топол-М?“, делово попита президентът. „Не, това всъщност беше „Топол“ с удължен срок на годност“, смутено отговори военният.
Най-сърцераздирателният момент настъпи при последното включване от центъра за приемане на телефонните обаждания. Водещата съобщи, че ще бъде включен още един зрител: „Говорете, моля.“ „С вас няма да разговарям, само с президента“, чу се възмутен глас на явно възрастна жена. „Да, здравейте“, дойде на помощ президентът. „Наистина ли сте вие?“, не повярва жената. „Да, аз съм.“ „Господи… благодаря ви. Огромно благодаря“, промълви със сълзи в гласа тя. После се чу сигнал заето. Президентът леко се смути, но каза, че приема това като оценка за дейността си, „макар че има още много за вършене“.
В последния град, с който беше осъществена връзка, Калининград, попитаха президента какво ще прави с Полша, която иска да разположи американската ПРО, и предложиха в най-западния град на Русия да се поставят аналогични системи. Президентът призова руснаците да не се тревожат и увери, че ако се вземе решение за разполагане на елементи от ПРО в Европа без да се отчитат руските интереси, ще бъдат предприети ответни стъпки, „които несъмнено ще гарантират сигурността на гражданите на Русия“. „Уверявам ви, че такива стъпки се планират и ние ще ги предприемем, но какво къде да се разполага е приоритет на специалистите и преди всичко на Генералния щаб“, допълни той.
Както обикновено, личните въпроси бяха малко. Попитаха Путин колко часа в денонощието спи. Той каза, че са „достатъчно, за да отговарям на вашите въпроси“. Момиче от Казан попита как е успял да научи толкова езици. Президентът призна, че способностите му да учи езици са слаби. „Не чувствам в себе си способности за езици, но мечките в цирка също ги учат да карат велосипед. Така и аз за петте години в Германия научих немски.“
Путин увери също така, че в Интернет няма да има цензура. „В Руската федерация не се упражнява никакъв контрол над руския сегмент от Интернет“, каза той и заяви, че смята въвеждането на такъв контрол за неперспективно от техническа гледна точка. Но според него трябва и тук да се мисли за спазването на руските закони. А това е работа на правоохранителните органи. „А дейността на тези органи и тоталният контрол не са едно и също“, добави той.
През трите часа на общуване с народа в ефира не беше допуснат нито един по-остър въпрос за престъпността и корупцията, за все по-драстичното разслояване на доходите в руското общество, за отношението към опозицията, за политическите убийства на журналисти и пр. Не стана дума пряко и за президентските и по-скорошните парламентарни избори. Но едва ли някой се съмнява, че „явяването на Путин пред народа“ се превърна в мощен предизборен тласък за неговата „партия на властта“ и в още едно свидетелство за намерението му да продължи да играе ръководна роля в руската политика.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.