Пеевски в дупка миша или пък в друга ниша – един Бойко знае

Иво Инджев

Ден след ден минава – почти седмица ще стане, откакто Бойко Борисов, говорителят на Делян Пеевски, оповести, че „дъвката” Пеевски напуска България и неговите критици вече няма какво да „дъвчат”.

Няма и няма потвърждение обаче на новината, поднесена от говорителя Борисов.

Днес министърът на икономиката Божидар Лукарски беше любезно попитан в предаване на Нова телевизия, дали знае нещо повече по въпроса. Той си призна, че не знае, но с уговорката, че „работи с премиера Борисов” и поради това няма основание да не му вярва. С други думи- и за министъра източникът на информацията за емигрирането на Пеевски е само Борисов.

Казаното от Лукарски е поредното косвено потвърждение, че Пеевски и Борисов са си общували и Борисов разполага с някаква лична информация, която не е достояние дори на ресорния министър по отношение на едрия фактор в българската икономика, какъвто е (беше?) „успелият млад бизнесмен”.

Друг е въпросът, че интервюиращите от Нова телевизия, макар да се държаха настъпателно по въпроса за собствеността на “Булгартабак” и показаха абсурда министърът на икономиката да не знае кой е истинският собственик на това предприятие (ключово за турския етнос и неговото контролиране), нито веднъж не споменаха базовата информация за разсъждение по въпроса.

А тя е във факта, че през лятото на 2012 г. (водещите назоваха погрешно 2013 г., когато Борисов се правеше на опозиция) „Булгартабак”, най-непродаваемият български монопол в годините на прехода заради съпротивата на ДПС, беше продаден от правителството на Борисов внезапно и без конкурентна оферта на практика на Путин (защото Руската външнотърговска банка, втората по големи в Русия, е наричана по света „Банката на Путин”).

На следващата година Борисов бе посъветван задкулисно от Пеевски (по данни на мой източник) да сдаде временно властта, за да се завърне в нея на същата позиция чрез бързи избори. После „успелият млад бизнесмен” купи „Бугартабак” от Путин, а сега, поради необявени причини, само на Борисов. Омертата се спазва покорно от медийния слугинаж на властта, който иначе обича да се хвали с осведоменост, когато го почерпят с изтичане на информация.

Къде? Възможно ли е един толкова „крупен” бизнесмен да се завре в миша дупка по толкова потаен начин, че за това да знае единствено и само премиерът Борисов в цялата държава? И не го ли изобличава това по-скоро като негов съзаклятник, пазител на тайните му, отколкото да го прави сталкер (преследвач) на депутата от ДПС, за какъвто се опитва да се представи доста неубедително?

Изчезването на толкова мастит фактор в българската икономика и политика би трябвало да предизвика поне такова вълнение, както при пенсионера Петко Сертов, бивш шеф на ДАНС, когато цялата държава издирваше по сигнал на съпругата му- включително с хеликоптери от въздуха. Пеевски също е бивш началник на ДАНС, макар и ефективно в тази роля само за един ден. но какъв само!- предизвика след еднодневното си властване върху тайните на държавата най-продължителните протести по конкретен повод в българската, ако не и в световната история.

И сега не само, че не е обявен за издирване, не само че близките му не се вайкат и не алармират, но и самият премиер се появява публично да запуши устите на желаещите да го търсят, ако има такива доброволци все още.

Извинявам се, че си позволявам да “дъвча”, но явно ми е някакъв “американски навик” (нали дъвката е американски феномен). Когато премиерът Борисов ми се обади преди 4 години с екслузивната, само като за мен информация, че току-що е спрял проекта АЕЦ Белене, Борисов ми обясни, че го прави, за не му “дъвча повече кокалите”., т.е. надяваше се да ме подкупи информационно и като се полаская от вниманието му, повече да не дъвча дъвката “Борисов”.

В моя случай не му се получи, но с Пеевски успява по същата схема, която прилага към към медиите вкупом. Те се задоволиха (като един Лукарски, да речем) с гаранцията на Борисов, че е казал каквото трябва и повече не трябва да се интересуват от темата.

Явно дупката, в която уж е наврян Пеевски, не ще да е миша, а е по-скоро друга ниша, от която можем да бъдем изненадани, когато изпълзи – ако е рекъл Бойко!

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.