Куентин Тарантино: Провалих се. И беше доста депресиращо

Тарантино на фестивала в Кан. Снимка: Ройтерс

Изминалата година не беше добра за Куентин Тарантино. Филмът му „Бибрутално”, направен съвместно с неговия колега и приятел Робърт Родригес, се провали в американския боксофис и не беше допуснат до екраните във Великобритания. Освен това започнаха да се носят слухове, че Тарантино е скъсал отношенията си с братята Уайнстийн – основните спонсори на неговите проекти.

Но режисьорът не се притеснява да говори за проблемите си и е решен да докаже, че още не е дошло времето да го отписват от редиците на кинотворците. Все пак на него филмовата история дължи заглавия като „Криминале”, „Кучета в резерв” (познат у нас и като „Глутница кучета“) и „Кил Бил”. Пред списание „Емпайър” Тарантино говори за провала на „Бибрутално” и бъдещето си в киното.

– Съжаляваш ли, че „Бибрутално” не беше излъчен във Великобритания? Все пак това е един от най-големите филмови пазари.
– Не знам как британците биха реагирали на филма, не съм мислил сериозно по този въпрос. Почитателите ми в Америка бяха много развълнувани и казваха, че очакват премиерата с нетърпение, но после не проявиха никакъв интерес. С Робърт Родригес мислехме, че сме направили голям хит. Аз дори си бях въобразил, че „Бибрутално” ще се превърне в най-успешния ми филм и ще бележи кариерата ми.
– В известен смисъл стана точно така…
(смее се) Да, но не по начина, по който исках. С Робърт се оказахме доста прецакани. А преди това си мислехме, че предлагаме на хората нещо свежо и оригинално. Но зрителите едва ли се замислят колко усилия коства направата на един филм. Изобщо не им пука. Когато дойде уикендът, тях ги интересуват само две неща – обилна вечеря в някой ресторант, а после гледане на филм. Как, по дяволите, да се вместя в тази схема?!

Тарантино (вляво) и Робърт Родригес на премиерата на „Бибрутално“. Снимка: Ройтерс

Мислиш, че си предложил на зрителите повече, отколкото могат да понесат, така ли?
– Точно така. Поех по непознат път и публиката не пожела да ме последва. Това е. И преди съм правил експерименти в киното, но зрителите ги харесваха. А сега стана точно обратното. И беше доста депресиращо.
– Провалът на „Бибрутално” повлия ли на отношенията ти с братята Уайнстийн, както се говори?
– О, не, не! В понеделника след премиерата на филма в САЩ си седях с чаша кафе в едната ръка и вестник в другата и изведнъж попаднах на унищожителната рецензия за филма. Затова се обадих на Харви и Боб (братята Уайнстийн – бел.ред.) и им се извиних. Но не за самия филм, защото ние всички много се гордеем с него, а за това, че бяха похарчили толкова много пари за снимките, а аз не успях да им възвърна инвестицията. Но иначе нещата между нас са както преди, нищо не се е променило.
– Според теб „Бибрутално” ще бъде ли излъчен по кината във Великобритания все някога?
– Много се надявам. В Япония го пуснаха без никакви проблеми. Неотдавна си говорих с режисьора Едгар Райт, който също взе участие в снимките на „Бибрутално”, и той ме попита: „Защо във Великобритания не искат да пуснат филма? Една седмица в родината на скапания принц Чарлс – това е всичко, което искаме!”
– Какво следва след „Бибрутално”? Работиш ли над нещо в момента?

С актрисата Зоуи Бел – една от участничките в „Бибрутално“. Снимка: Ройтерс

– Ще правя филм за Втората световна война. Вече започнах да пиша сценария, но докато не го завърша, не мога да кажа със сигурност, че това ще бъде следващият ми филм. Сега съм едва в началото и съм измислил само няколко страници.
Колко време мислиш, че ще ти отнеме да напишеш сценария?
– Може би около година. А после започвам снимките.
– Мислил ли си кого ще поканиш за главните роли?
– Тим Рот и Майкъл Медсън ще играят със сигурност. За другите роли ще видим.
Няма ли да направиш продължение на „Криминале”?
– Ако го направя, ще искам да участват актьорите от първия филм – Джон Траволта, Брус Уилис, Самюел Джаксън. А те вече са стари.(смее се)
– Какво правиш, когато не снимаш филми?
– Гледам филми, много филми! Обичам и да пътувам. Ходил съм на какви ли не шантави места. Преди месец бях на сафари в Африка. Голяма забава е, казвам ви!

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.