Опиум реколта 2007 в Афганистан – най-голямата в историята

Фермер обработва маковото си поле в провинция Балх. През тази година посевите с мак в Афганистан са нараснали със 17 на сто, а страната произвежда 93 на сто от опиума в света. Снимка: Ройтерс

По думите на местни жители тазгодишната реколта опиумен мак в Афганистан е най-обилна в цялата история на страната. Това докара голямо главоболие на САЩ. Още щом макът започна да никне, афганистанските власти и лично президентът Хамид Карзай обещаха пред Щатите, че всички кълнове ще бъдат безпощадно унищожени чрез обработка на опиумните полета с хербициди (естествено предоставени от американците, приготвили за целта тонове от убийствения препарат „Глифосан“ собствено производство, известен у нас като „Раундъп“).rosbalt_logo.gif

Щом се очертаха богати макови добиви обаче, администрацията на Карзай реши да преразгледа своите обещания, писа тези дни вестник „Интернешънъл хералд трибюн“. Вместо да започнат въздушна обработка на посевите с химикали, хора от афганистанското правителство заговориха, че подобна програма би могла да стартира… идната пролет, преди поредното прибиране на реколтата.

Според експерти това „завъртане на ветропоказателя“ от страна на Кабул вече е породило известно напрежение между афганистанското правителство, западните му съюзници и администрацията на САЩ. Обработката на узрелия мак с хербициди от банален селскостопански проблем се превръща в политически. Колебанията на президента Карзай не са в унисон с тези на американските му покровители и той рискува дори да загуби властта. Защото според Белия дом макът, опиумът и хероинът, произвеждан от него, са основно перо в приходите, с които се финансират операциите на талибанското движение. Да обезкръвят финансово талибаните пък е основният стремеж на западните съюзници на афганистанските власти.

Впрочем, много официални лица, включително американски военни и хора от тайните служби, а също и европейски дипломати в Афганистан, изразяват резерви към радикалния план на САЩ за унищожаване на новата макова реколта. Те твърдят, че обработката на афганистански полета с американски хербициди ще е добре дошла за талибаните. Политическата цена на тази химическа операция може да бъде твърде висока – отровите може да погубят не само опиумния мак, но и реколтата от други, неопиумни селскостопански култури, засети наблизо.

Независимо от предупрежденията, администрацията на Буш продължава натиска върху правителството в Афганистан и настоява най-малкото за „пилотни“ изпитания с цел ликвидиране на маковите посеви, ако не от въздуха, то поне по дядовия начин, чрез наземно пръскане. Макар и не тъй ефикасни като въздушната обработка, първите опити все пак биха могли да убедят обикновените хора в Афганистан, че хербицидите са безопасни, смятат американците. Те може да отворят път и за унищожаване на огромните опиумни плантации в Южен Афганистан, контролирани от талибаните.

За да предразположи кабинета на Карзай към този подход, Чарлз Хелинг – научен съветник в Държавния департамент, експерт по изкореняване на опиумния мак, разговаря с ключови министри, сред които и противници на употребата на американски „Глифосан“. Още не е известно дали е успял да разубеди своите опоненти. „Според мен въпросът е дали ще можем да координираме нещата както трябва. Смятам, че можем“, цитира „Интернешънъл хералд трибюн“ Томас Швайх, помощник на Хелинг.

Служители на афганистанското министерство на вътрешните работи горят чували с опиум в покрайнините на Кабул. Въпреки това, след американското нахлуване в страната производството на наркотици расте. Снимка: Ройтерс

Тази година посевите с опиумен мак в Афганистан са нараснали със 17 на сто, сочат данни на ООН от август. Според експертите на организацията в Афганистан днес се произвежда 93 на сто от общото количество опиум в световен мащаб. След американското нахлуване през 2001 г. оттам всяка година се изнася все повече хероин, чиято цена е значително по-висока от тази на други наркотици. Това осигури на афганистанските наркопроизводители възможността да реализират свръхпечалби.

Това сочи и примерът на южната провинция Хелманд, контролирана от талибаните. По данни на ООН само тазгодишните добиви от региона са близо 4400 тона опиум – почти половината от всички наркотици, произведени в Афганистан.

Усилията на властите в страната да преборят злото самостоятелно не дават особен ефект. Това са картините, които гледаме понякога по телевизията – групи хора, облечени в камуфлажни униформи, с пръчки в ръце водят сражения срещу гъсталаци от опиумен мак. Според ООН тези т.нар. федерални и регионални екипи от професионални изтребители на мак са ликвидирали тази година 47 000 акра (189 000 декара) опиумни полета – с 24 на сто повече от миналата година. Цифрата изглежда впечатляваща, но унищожените посеви са под 9 на сто от всички макови полета в Афганистан. При това борбата се води по някакъв византийски начин, коментират западни експерти. Земевладелците – хора политически ангажирани, с влияние и връзки във властта, винаги успяват да намерят общ език с онези, които вземат решенията. Затова плантациите им остават недокоснати. Унищожават се главно полетата на дребни и напълно беззащитни афганистански фермери.

“През последните пет години програмата за ликвидиране на опиумни полета наистина не действа”, каза пред журналисти Антонио Мария Коста, изпълнителен директор на Службата на ООН за наркотиците и престъпността. “Нещата, които се вършат тази година, са просто фарс”, добави той.

Американският план за борба срещу талибаните не се свежда единствено до подкопаване на финансовото им благополучие чрез изкореняване на опиумния мак. То е само част от нова програма, разработена от администрацията на Буш. Тя включва план за борба срещу наркокуриерите, значително по-широко участие на военните в акциите срещу разпространението на наркотици, и по-съществена подкрепа за селското стопанство на Афганистан. Защото не е тайна, че фермерите често са принудени да нарушават закона и да засяват нивите си с мак за производство на хероин – само за да издържат семействата си с парите от реколтата. А населението на Афганистан е сред най-бедните в света.

“Антинаркотичната програма на САЩ за Афганистан предвижда и образователен план за селяните в страната,” отбелязва Томас Швайх. Набелязани са и промени в законодателството, насочени към по-строги наказания за наркопрестъпленията. Специално внимание е отделено на една нова тактика – антинаркотичните операции да се координират с борбата срещу талибаните. Всичко това обаче засега остава на хартия. Въпреки съпротивата на президента Карзай, който отказва да третира маковите полета с американски хербициди и се мотивира с опасни последици за екологията, янките все пак се надяват, че ще успеят да „вербуват“ на своя страна повечето влиятелни министри от кабинета му и най-сетне да задействат своята антинаркотична програма за Афганистан, представена пред световната общност още през август. Основна пречка е времето, което отлита твърде бързо. Още седмица-две и просто няма да остане нищо за обработка с хербициди – в полетата на Афганистан ще започне гореща „битка за реколтата“ от опиум, който след това ще се пръсне из целия свят.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.