Какво става в „Блиц” и „Пик”? За какво се бият? Кои са те?

Епична българска медийна драма, достойна за пиеса. Ето ги главните герои

Подигравателни билбордове от Слави Трифонов към издателя на ПИК Недялко Недялков бяха разлепени на 14 февруари. Снимка: Булфото

Споровете за собственост между сайтовете „Първо в „Блиц” и „Само в „Пик” се превръщат в цирк.
В последната година и двата ги контролираше Недялко Недялков, собственик на по-новия „Пик”. Той, като не можа да постигне успеха на „Блиц”, го завзе, придоби дялове от него. И тогава Недялков назначи своята шефка от „Пик” Звездомира Мастагаркова за шеф на „Блиц”.

Но сега има рязка промяна в отношението на Недялко Недялков към Пеевски, толкова остър завой, че чудно как в сайта „Пик” не изпопадаха. Сайтът, на когото казваха „Пеевски Иска да Каже”, сега го нарича скандален депутат и пуска компромати срещу него. Промяната се случи буквално в три дни. А Цветан Василев от беглец и мошеник се превърна в изгнаник в Белград. Вероятно ще получи оферта.

Главният редактор на "Пик" Ивайло Крачунов интервюира издателя си Недялко Недялков. Снимка: скрийншот от видео в YouTube

Главният редактор на "Пик" Ивайло Крачунов интервюира издателя си Недялко Недялков. Снимка: скрийншот от видео в YouTubeИвайло Крачунов и Недялко Недялков. Снимка: архив e-vestnikЗвездомира Мастагаркова, назначена от Недялков за шеф на "Блиц", отстранена неотдавна от собствениците на дружеството, върната с полиция като шеф на сайта, поради неуредени документи по вписването. Снимка: от нейния личен профил във ФейсбукИвайло Крачунов и Бойко Борисов. Снимка: архив e-vestnikНедялко Недялков в бТВ. Снимка: от екранаЗвездомира Мастагаркова.Ивайло Крачунов и Бойко Борисов. Снимка: архив e-vestnikИвайло Крачунов и Делян Пеевски. Снимка: БулфотоЦецка Цачева поздравява Ивайло Крачунов за годишнина на сайта "Пик". Снимка: БулфотоЗвездомира Мастагаркова. Снимки от личния й профил във Фейсбук.Ивайло Крачунов, Цецка Цачева и Недялко Недялков. Снимка от годишнина на сайта "Пик".

Поради това дружеството собственик на „Блиц” решило да отстрани участието на Недялков в него и отстрани и неговата шефка Звездомира Мастагаркова. И стопаните на „Блиц” (като собственик на акции е известна Славка Бозукова, наричана още СLafka Бозукова), откраднали от Недялков Ивайло Крачунов, довчера главен редактор на сайта „Пик”. И назначили Крачунов като новия шеф на „Блиц”.

Но Недялков поставил въпроса по съдебен ред, защото промените в управлението още не били вписани и по негово искане в сайта „Блиц” идва полиция и въвежда обратно във владение шефката Звездомира Мастагаркова. О, времена…

Междувременно Недялков като реванш открадва няколко журналисти от „Блиц”, кани ги в „Пик” с по-голяма заплата. И сега ще спори по съдебен ред и ще пречи, колкото може, за да надделее над сайта „Блиц”.
Засега не успява, „Блиц” и преди, и след неговото участие, остана на върха сред информационните сайтове, докато „Пик” е с десетина места надолу в класацията. Например в последните месеци „Блиц” по посещения е бил втори-трети сред информационните сайтове в България, а „Пик” – между 10-и и 15-и, според данните на глобалния брояч alexa.com. Въпреки че Недялков неколкократно го рекламираше като „Агенция номер 1“, дори с билбордове из София.
Двата сайта и свързаните с издателите им вестници със съдържанието си спонтанно създадоха определението за себе си „жълто-кафяви”. Като основен двигател на този тип журналистика се смята Недялко Недялков.

Звездомира Мастагаркова. Снимки от личния й профил във Фейсбук.

А като основна причина за неговия разрив с Пеевски сочат телевизия „Пик”, заради която оставка подаде шефът на СЕМ Георги Лозанов. Според различни публикации Недялков е очаквал Пеевски да финансира новата телевизия, поканил е и назначил хора в нея. Но Пеевски се оттеглил, както се оттегли от „Канал 3” и от други проекти в България, а според премиера Борисов дори напуска България. И в резултат издателят Недялков взима стремително рязък завой и обръща т. нар. си медии бухалки (наричани от някои лайномети) срещу Пеевски. И сега търси други спонсори. Което предизвиква промяната в управлението на „Блиц”.

Епична българска медийна драма, достойна да се опише в пиеса.

Тук пускаме снимки на главните герои в драмата, не толкова познати на обществото.

Недялко Недялков, издател. Син на поета Недялко Йорданов. Създател на вестниците „Уикенд“, „Шок“, „Ретро“, „Галерия“ и др. Собственик на „Пик“.

Ивайло Крачунов, журналист и редактор. Започнал като репортер в „Нощен Труд“, после в. „Труд“, главен редактор на „Пик“, а от тия дни на „Блиц“. Медии съобщават, че е назначен със заплата 9000 лева.

Звездомира Мастагаркова, редакторка и медиен шеф. Бивш журналист и зам.-главен редактор в „Уикенд“, избягала при Недялко Недялков в „Пик“ и др. негови издания, назначена от него за директор на „Блиц“ и „Шоу“.

Няколко заглавия показват кой поръчва музиката

Извадка от няколко заглавия в "Пик", които показват как работи и на кого служи сайтът.

Извадка от няколко заглавия в "Пик", които показват как работи и на кого служи сайтът. Извадка от няколко заглавия в "Пик", които показват как работи и на кого служи сайтът. Извадка от няколко заглавия в "Пик", които показват как работи и на кого служи сайтът. Извадка от няколко заглавия в "Пик", които показват как работи и на кого служи сайтът. Извадка от няколко заглавия в "Пик", които показват как работи и на кого служи сайтът.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.