Плевнелиев – Мистър Гаф за втори мандат? Борисов да не готви планирана загуба?

Борисов обяви, че Фандъкова, Томислав Дончев, Цветанов и самият той няма да бъдат кандидати на ГЕРБ за президент. Остава въпросът – кой тогава? Слуховете за кандидатурата на цар Симеон бяха разсеяни от самия него. Затова подозренията се концентрират върху Плевнелиев.

Борисов ще ни държи в напрежение до последно, ще го обяви три месеца преди изборите, за да няма време за дебати и предизборна кампания, за да не може кандидатът да бъде притиснат от конкуренти (в други страни кампания се води година преди изборите).

Фенове на Плевнелиев си споделят из нета как това бил най-добрият президент досега, защитавал евроатлантическите ценности, трябвало да изкара втори мандат, защото вместо него ще дойде пак някой русофил, руска подлога, аман от тях и т. н.

Нормално е Плевнелиев да си има фенове. Но неговите са изгубили връзка с реалността. И ако той не стане президент, те ще си бръмчат из нета как едни зли сили, дългата ръка на Путин и прочее попречила на добрия президент да изкара втори мандат.

За повечето българи Плевнелиев е Мистър Гаф. Няма смисъл да се припомнят негови гафове. Няма поведение и излъчване на президент. Държи се като президент на част от българите. С нежния си гласец прави изявления, които засягат външната политика, а тя се определя от правителството. Държи се като крайна политическа сила, а е президент, обединяващ всички българи. В сравнение с него Борисов е по-умерен, балансира. Плевнелиев се изказва остро срещу Путин и Русия, което е лекомислено и вреди на страната. Може да го мислиш, не е нужно да го казваш по такъв начин.

Президентът има преди всичко представителни функции по конституция, той не определя политиката. Неговите назначения в БНБ, СЕМ и др. са назначения на калинки, каквито и биографии да изтъкват феновете на Плевнелиев.

Плевнелиев има подкрепа сред т. нар. реформатори, които виждат в него по-добрия ГЕРБ, предпочитат го пред Борисов. Но те така или иначе правят непрекъснати исторически компромиси и доброволно станаха патерица на Борисов.

Остатъците от някогашното СДС, които не преминаха към ГЕРБ, приемат всякакви компромиси, за да съществуват в политиката. Затова те не само са готови да простят всякакви гафове на Плевнелиев, те са напълно слепи за тях. Или, например Плевнелиев е правил врътки през офшорни фирми с бизнеса си по-рано. Никакъв интерес към това у медиите. Ако се появи такава информация за някой западно европейски политик, щеше дълго да е подложен на огън. Вместо това медиите се опитват да го оневиняват.

Издигането му за втори мандат може да се харесва на някакви вътрешни или външни сили, но шансовете му са малки, така че този, който го издигне, вероятно планира загубата му в полза на друг.

Кой друг? Ще видим, възможен е задкулисен пазарлък между БСП и ГЕРБ. Но и БСП се суети и като че ли от котерийните си борби не може да намери кандидат. Или по договорка с Борисов ще издигне също неизбираем, за да избираме между две злини по-малката.

Дано издигнат някого, поне да изглежда по-представително.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.