Криза за ориз заплашва Азия

Ройтерс

Близо едно десетилетие, след като скок на световните цени на храните изпрати шокови вълни по света, водещите производители на ориз в Азия страдат от тежка суша. Тя заплашва да намали продукцията и да тласне нагоре цените на основен хранителен продукт за половината население на планетата.

Очаква се тази година световното производство на ориз да намалее за първи път от 2010 година, тъй като недостигът на валежи, свързан с явлението „Ел Ниньо“, свива реколтата в оризовата „житница“ на Азия. Гореща вълна залива топ износителя Индия, а доставчик номер две Тайланд е изправен пред втора година на суша. Обработваемите земи във Виетнам, третия по големина доставчик, също са изсъхнали с изчерпване на водите за напояване от река Меконг. На трите държави се падат над 60 % от световната търговия с ориз от около 43 милиона тона.

„Към момента не наблюдаваме голяма ценова реакция на горещото и сухо време, защото имаме значителни излишъци на запасите в Индия и Тайланд. Това обаче не може да продължи вечно“, отбелязва Джеймс Фел, икономист в Международния съвет по зърното (IGC). До края на 2016 година оризовите запаси в трите водещи износителя се очаква да се понижат с около една трета до 19 милиона тона, което е най-големият спад на годишна основа от 2003 година, според изчисления на Ройтерс въз основа данни на земеделското министерство на САЩ.

Всяко голямо нарушаване на доставките може да бъде изключително чувствително. През 2008 година по-ниският азиатски добив на ориз, заради „Ел Ниньо“, принуди Индия да забрани износа, тласкайки световните цени рязко нагоре и предизвиквайки размирици в Хаити и панически мерки в големите вносители като Филипините. По онова време Манила, борейки се да наложи строг контрол върху запасяването, нареди на войската да надзирава субсидираните продажби на ориз и изиска от веригите за бързо хранене да сервират половин порции, а освен това призова Виетнам и други производители да продават на страната повече ориз.

През последното десетилетие светът понесе поредица от продоволствени кризи, включващи различни зърнени култури, заради лошото време. В случая с ориза тайландските цени, които са референтни, удариха 1000 долара за тон през 2008 година. Такива ценови скокове обикновено дават тласък и на търсенето на друг вид зърно, като например пшеница, широко използвана за производството на юфка в Азия, соя и царевица, употребявани за храна или фураж. Макар в момента цените да са доста под максимумите от 2008 година, по-рано тази година оризът достигна 389,50 долара, най-висока стойност от юли с 13 % над осемгодишния минимум от 344 долара през септември.

ПЪРВИ СПАД НА СВЕТОВНАТА РЕКОЛТА ОТ 6 ГОДИНИ

Брус Толентино от Международния научен институт по ориза във Филипините е обезпокоен за уязвимостта на Азия. „Общо взето в момента цените все още са стабилни. Макар че се покачват. И това, което доведе нещата до ръба, ще бъде голямо бедствие в една от водещите страни производителки“, казва той. Оризовият добив в Индия през 2015 година в голямата си част бе стабилна, но извънредно високите температури застрашават втората реколта в източните региони. Търговците очакват още увеличения на цените до юни, тъй като следващата индийска реколта няма да е готова до септември, а основната реколта в Тайланд – до края на годината. Съветът по зърното прогнозира, че ще бъдат изкарани 473 милиона тона, а това е по-малко спрямо 479 милиона тона през 2015 година и първи спад от шест години.

ДЕЛТАТА НА МЕКОНГ

Предишната основна реколта на Тайланд бе само около половината от пиковата продукция преди няколко години, а министерството на земеделието на САЩ е прогнозирало, че добивът ще спадне с над една пета до 15,8 милиона тона тази година. „Правителството призовава фермерите да не сеят ориз, тъй като има много малко вода в резервоарите след двегодишна суша“, разказва търговец от Банкок. Във Виетнам продукцията може да намалее с 1,5 % тази година до 44,5 милиона тона, а износът ще бъде 8,7 милиона тона, без промяна спрямо предишната оценка, обяви правителството.

Цели 240 000 хектара (593 000 акра) оризища бяха унищожени от сушата и осоляването на почвата в централната част на страната и в Делтата на река Меконг на юг, посочи правителството. Търговец от Сингапур отбелязва, че макар годишният спад да изглежда скромен, най-новата реколта на Виетнам „е 5 до 6 % по-ниска от миналогодишната“. Тайланд и Виетнам прибират по три реколти на година.

И ВНОСИТЕЛИТЕ СА ПОТЪРПЕВШИ

Някои азиатски страни вече гледат да увеличава вноса. Очаква се Индонезия да отчете за 2016 година скок на изкупуването с над 60 % до два милиона тона спрямо няколко години по-рано. Китай, най-големият вносител в света с около 5 милиона тона годишно, най-вероятно ще продължи да купува със същото темпо. Международният съвет по зърното е прогнозирал, че тазгодишното китайско производство няма да покрие потреблението за трета поредна година.

През март Филипините имаха най-ниските запаси от октомври въпреки вноса на 750 000 тона и тяхната служба по снабдяването е в готовност да транспортира допълнителни 500 0000 тона. „Въпреки че „Ел Ниньо“ навлезе в затихващ етап, рискът от по-високи цени на храните остава, имайки предвид началото на летния сезон“, заключава филипинският секретар по икономическото планиране Емануел Есгера.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.