Студен блицкриг

Ехо Москви

„Сталинбус“ в Санкт Петербург. Снимка: РИА/БТА

Удивително е, колко точно, до най-дребните детайли, Путин и обкръжението му възпроизвеждат познатите им от младостта атрибути на Студената война: космическата надпревара, истеричните ноти на Министерството на външните работи, пропагандата и Олимпиадата, петрола и Близкия изток, преследването на дисиденти и шпиономанията.

Нищо чудно: тогава, в края на 70-те и началото на 80-те години, в Афганския период и времето на космическия кораб “Буран”, днешните кремълски старци бяха млади и силни, тревата по-зелена, а момичетата по-красиви.

Когато на власт идва тесен кръг хора, формирани при еднакви условия и време, в общ културен контекст, няма нищо чудно във факта, че те грижлово започват да пресъздават комфортен за себе си контекст. Така никому ненужните младши офицери от изгубеното поколение на Ремарк, 25 години по-късно, започнаха Втората световна война.

Днес, младшите офицери, никому ненужните неудачници от Първата Студена война (1946-1989 г.), точно 25 години по-късно, се опитват да запалят Втора Студена – по същите шаблони, по същите модели, по същите прашни карти.

В изгубената Студена война Съветския съюз, с всички недостатъци на окаяния си човеконенавистен строй, издържа много дълго заради огромните си ресурси (и огромните възможности за експлоатацията им), за сметка на почти неограничените си възможности да рови в портфейлите и хладилниците на стотици милиони хора на една шеста от сушата и далеч извън границите си, във всички съветски сателити, отговарайки на Конкорд с Ту-144, на Спейс Шатъл с Буран, преграждайки Енисей и за да е лидер в балета. И все пак загуби.

Новата Студената война, за щастие, няма да продължи 43 години – ресурсната база е десетки пъти по-малка. Територията вече не е една шеста от земята плюс страните от СИВ; само около 140 милиона души, които имаха шанс да поживеят спокоен и достоен живот за първи път в историята на тяхната велика и многострадална държава, но този шанс е откраднат от сивокоси майори, които в младостта си профукаха всичко, а в старостта си се докопаха до властта, окичиха се с дрънкулки и и титли и се възприеха като нова имперска сила. Цялата мощ на въображаемата им империя, е по-малка от половината на Елън Маск, който ще долети до Марс по-рано от карикатурния Рогозин.

Втората Студена война разпалена след 25 години от победените в Първата – това е като канцлера Курт Георг Кизингер (член на нацистката партия 1933-1945 г., между другото), през 1969г., да беше отказал да подаде оставка, да се беше самообявил за фюрер и да нападне Франция и ГДР. Но за това, дори и в жанра на алтернативната история, никой никога не ще напише, защото фантазирането на тази тема не е интересно – би се получил твърде очевиден и позорен блицкриг.

Превод от руски Васил Костадинов

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.