Петя Славова с ново дело за 50 000 лв. срещу редактора на e-vestnik

Вече ни е неудобно да искаме помощ от читатели

Петя Славова. Снимка: Бургасмедиа

Ново дело, с граждански иск за 50 000 лева заведе банкерката Петя Славова срещу Иван Бакалов, редактора на e-vestnik. Този път искът е за публикацията, която описваше куриозния случай в съда, когато Апелативният съд подари на „Инвест банк” 9 млн. лева. Градският съд беше осъдил банката да плати тези пари на фирма, от чиято сметка в „Инвест банк“ са откраднати през 2010 г. Заедно с обезщетения и лихви първата съдебна инстанция присъди банката да плати общо към 9 млн. на фирмата „Месокомбинат Варна“ АД. Банката обжалва.

Тогава в съдебно заседание пред Апелативния съд се яви адвокат Чанков и измести адвоката на фирмата. Чанков представи пълномощно от собственичката на фирмата „Месокомбинат Варна” и обяви, че вече той е неин адвокат, а нейният досегашен адвокат повече не я представлява. Адвокатът протестира в съдебната зала и иска отлагане на делото, след като се свързва по телефона с кантората си и с клиентката си. Но съдията го отстранява и дава ход на делото.
Новоназначеният адвокат Чанков веднага внася документи пред съдията, че фирмата се отказва от иска си срещу банката и спечелените на първа инстанция 9 млн. лева. Съдия Стефан Гроздев приема иска и приключва делото. То беше обжалвано във Върховния съд, който го върна за преразглеждане.

Сега читателят да внимава.
Петя Славова се е почувствала ощетена и наскърбена лично от тази публикация, преживяла е големи страдания и т. н. Можем да публикуваме по-нататък исковите жалби и тъжбите й срещу редактора на e-vestnik.

Само че в публикацията никъде не се споменава в някаква роля Петя Славова, нито има някаква квалификация срещу за нея, нито се приписва някакво действие на нея или банката й (виж тук). Освен тя да приема като лична квалификация думите „Съдът подари на банката”, „Адвокат Чанков спести на банката” и подобни.
Статията е за адвокат Чанков и съдия Гроздев, а Петя Славова е спомената и сложена на снимка като основен собственик на банката, която се явява  главният печеливш в този куриозен съдебен случай. Нищо повече, нито едно твърдение. Но Славова претендира, че имало ирония и намеци.
Е, сега редакторът на e-vestnik ще се явява в съда, да го съдят за ирония и намеци.

Впрочем, нека читателят знае, че с негови пари от дарения са покрити съдебните разноски за първите две дела на Петя Славова срещу редактора на e-vestnik (Тя води срещу него едно гражданско дело с иск за 100 хил. лева, и едно наказателно от частен характер).
Вече става неудобно да искаме помощи от читатели, при толкова дела (има още едно от адвокат Чанков срещу редактора, за него ще стане дума по-нататък), но всеки, който иска да помогне, може да го направи, ето тук.

Неотдавна беше осъден на 9 години Петър Маринов, счетоводителят на централния клон на „Инвест банк”, защото кражбите от сметки на клиенти на „Инвест банк” (за които става дума в публикациите на e-vestnik – виж тук) са ставали с неговия подпис върху бордера. Маринов многократно твърди – на пресконференция още през 2012 г., в сигнали и показания до ДАНС и ГДБОП от онова време, в прокуратурата и в показанията си пред съда, че тези му действия със сметки на клиенти са ставали по нареждане на Славова.

Славова твърди, че той сам, в заговор с бивши служители на банката, е крал от сметки на клиентите. Въпросът е – къде са парите? На делото бяха доказани над 5 млн. лева, а в различни показания и свидетелства, се говори за над 10 млн. лева (в български пари) източени от сметки на клиенти. Парите са придвижвани по банков път, за някои има доклади и проверки, и се вижда къде отиват. Това е в компетенцията на прокуратурата.

Засега няма да задълбаваме в тази тема, да остане и занапред сюжет за този сериал, който можеше да се нарече сапунен, ако не представляваше сериозни престъпления.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.