Чеверме-патриоти

Илия Вълков. Снимка: личен архив

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат чисти до 100% петната. И демокрацията ни е такава – до 100 %. И затова е на ужким. В ерата на „демокрация на ужким“, изпразнихме от съдържание думата реформа. Медиите, ако не отразяват поредното убийство, броят автомобилите между празниците. Ако протестираш, значи си взел пари. Чеверме-политици убиха духа на разбирането за патриотизъм. И си го присвоиха.

За първи път политици, които се определят за патриоти, разделиха нацията. „Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници“, написа до българка в Ню Йорк народният представител Валери Симеонов.

Днешните чеверме-патриоти, озовали се случайно на държавната трапеза, пишат лични писма с категорични обобщения и „ломят народа като пита“. „Не ни се мотайте в краката“, посочва г-н Симеонов, защитавайки един от най-нескопосаните избирателни закони, писани в последните 25 години.

Между редовете ще спомена, че някои от приетите текстове ограничават влиянието на Лютви Местан в Турция. Самият Местан – доскорошна дясна ръка на Ахмед Доган и разяснител на „високия наратив на един философ“. Новите текстове в Изборния кодекс създават изключителни пречки за всички наши сънародници в чужбина да гласуват. Всъщност, фронтът на чеверме-патриотите в парламента подкрепя едно ограничение около изборните секции в чужбина, за да обслужат интереса на ДПС.

През 2009 г. сегашният премиер Бойко Борисов се оплака пред българи в Чикаго, че най-големият проблем на България е „лошият човешки материал в страната“. Сега управлява със същия „лош човешки материал“. Реформаторският блок беше използван като „смокинов лист“, за да прикрие намерението за реформи, а съдружните патриоти се превръщат в тръба на съвременния просветителски патриотизъм.

Самият г-н Симеонов твърди, че „обеднелият и оскотял бг данъкоплатец“ плаща за удоволствието на българските имигранти да гласуват в чужбина. Близо 2 млн. българи живеят зад граница. И тук плащат данъци, и тук изпращат всяка година около 2 млрд. евро на своите близки.

Като пълноправни сътрапезници на властта чеверме-патриотите отговарят и за Държавната агенция на българите в чужбина – Борис Вангелов, е излъчен от Патриотичния фронт. Българите зад граница са чужди на тази агенция, защото „насърчава само създаването на неделни училища“.

Между другото „чеверме“ означава „обръщащ се“ – този, който няма постоянна идентичност.

Коментарът е излъчен по телевизия BiT

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.