Денят без имейли

Изпълнителният директор на Intel Пол Отелини въвежда ден без имейли, който трябва да освободи служителите от стреса и да им помогне да работят по-добре. Снимка: даниг.нет

Intel е най-новата компания в дългия списък от фирми, които въвеждат т. нар. “ден без имейли”. Всеки петък 150 от нейните инженери ще се връщат към старомодните средства за комуникация. В действителност електронната поща няма да е абсолютно забранена, но служителите ще бъдат насърчавани да си говорят лице в лице или да се обаждат по телефона.bbc-emblema.jpg

Промените в Intel бяха наложени от коментара на изпълнителния директор Пол Отелини, който критикува инженерите, че “седят разделени от прегради в една зала, но предпочитат да си изпращат имейли вместо да станат и да си говорят.”

Американски експеримент

Идеята за ден без имейли не е новост за САЩ, където компаниите жънат плодовете от изключването на електронната поща за един ден в седмицата. Фирми като US Cellular и Deloitte and Touche са въвели тази практика сравнително отдавна.

През миналата година компанията PBD определи петъците за дни без имейли. Това стана, след като изпълнителният й директор Скот Доктър заподозря, че свръхзависимостта от електронната поща вреди на производителността. Четири месеца по-късно компанията отчете, че експериментът е успешен, работата в екип се е подобрила, клиентите са по-доволни, а проблемите се решават по-бързо.

Стресът от имейлите

Според американската изследователска фирма The Radicati Group, през 2006 г. всеки работник е изпращал средно по 37 имейла на ден. Предвижданията й са, че в края на тази година броят им ще се увеличи на 47 на ден. Друго проучване, направено университетите в Глазгоу и в Пейзли, показва, че една трета от Интернет-потребителите са стресирани от голямото количество имейли, с което трябва да се оправят.

Когато наблюдавали поведението на хората, които изпращат електронна поща, учените констатирали, че много от тях проверяват пощата си по-често от 30-40 пъти за един час. “Имаше разминаване между представата на хората колко пъти си проверяват пощата и колко често го правеха в действителност”, казва Марио Хейр, преподавател в университета в Пейзли. Той установил също така, че хората определят собствени правила, когато трябва да работят с имейли. “Някои се отнасят доста небрежно, но други се чувстват задължени да отговорят на всяко писмо незабавно.” Според Хейр дните без имейли ще бъдат особено полезни за работниците, които трябва да се концентрират за по-дълги периоди от време. Заедно със свои колеги ученият разработва няколко софтуерни и хардуердни допълнения, които ще улеснят работата с електронната поща. Те включват осигуряването на допълнително време за отговор, когато това е необходимо, както и въвеждането на система за оценка и подреждане на съобщенията.

Чудовището, което изсмуква ресурсите

Не всички служители са убедени, че изключването на електронната поща е адекватният отговор на стреса и ниската производителност в офиса. “Вместо да блокират имейлите в края на седмицата – което, разбира се, означава единствено, че в понеделник трябва да се навакса пропуснатото – компаниите трябва да образоват служителите си как най-добре да използват и управляват електронната поща”, казва Алън Елиът, директор на отдела по бизнесразвитие на фирмата за мрежова безопасност Mirapoint. „Да отричаме имейлите като чудовище, което изсмуква ресурсите и без което всички ще се чувстват по-добре, означава да игнорираме напълно реалността в модерния бизнес“, казва той.

Въпреки това в Intel са твърдо решени да въведат новия начин на работа. Заимствайки идея, по-типична за децата от предучилищна възраст, производителят на чипове въведе и Quiet Time – време, в което служителите изключват гласовата си поща, излизат от Интернет, отказват всякакви срещи и се посвещават на размисли. Така служителите половин ден в седмицата ще работят offline. Което означава че започва война и срещу постоянната работа в мрежата.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.