Ще стане ли от БСП опозиция с Корнелия Нинова начело?

Корнелия Нинова. Снимка: от тв екрана

БСП изненадващо се сдоби с нов председател от вчера и новината е добра. Защо? Новата лидерка (за първи път жена начело на тази партия) ще предизвика промяна и има шанс да се създаде по-реална опозиция. Дали ще се оправдаят напълно тези надежди, ще се види в близко бъдеще.
Очакваната победа на конгреса на досегашния председател Михаил Миков не се състоя. При загубата си той гледал изненадан като Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.
Защо стана така?

Не Станишев, а Миков е лидерът на БСП, при който тази партия е стигнала дъното на избори. И по борисовския метод котерии в тази партия развиват теорията, че предишните са виновни, тоест Станишев и хората му. Само че защо, след като Станишев се оттегли, вместо прилив на симпатизанти към БСП, има отлив? Защо намаляха гласовете за БСП? Нали оттеглянето му би трябвало да привлече нови хора? Вместо това, единодушни са коментарите, че БСП е в полуразпад, от водеща партия става маргинална и т. н.

И е съвсем естествено делегатите на тази партия да усещат разпада си и да искат промяна.

Какво ще се промени?

Политиката на Миков беше прислужване на Бойко Борисов, сътрудничество с ГЕРБ. Това не беше обявено официално, нямаше официална коалиция, а задкулисна. Разпределяха си постове, по някоя хапка от баницата, живуркане в статуквото. Мая Манолова е добър пример за задкулисното сътрудничество на ГЕРБ и БСП. И опозиция реално нямаше.

Какво се очаква от новия председател Корнелия Нинова? Политическите противници на БСП изглежда не са доволни от избора й. В коментарите се сипят се нападки, ядни забележки. На фона на отношението към Миков човек може да си направи извода, че те го харесваха повече и са недоволни, че на негово място идва Нинова. Това подсказва, че може да се очаква промяна към по-опозиционно поведение на БСП.
Свързват името на Нинова с кого ли не – като се почне от Иван Костов, Георги Гергов, Румен Овчаров и др. Пишат сценарии как зад нея стоят тъмни сили, които са я поставили на поста.

Като порови човек из интернет ще се впечатли от изписаното за Корнелия Нинова. Отново възгласи с драматичен тон, че е била член на СДС и „тъмносиня”. Това идва от леви боричкащи се групи в БСП, което е нормално. Но и от противниците на БСП повдигат този въпрос като някакъв компромат, а би трябвало да се радват, ако е вярно.
Някой казал навремето, че „самият Иван Костов” като премиер я назначил за шеф в две разпадащи се външнотърговски дружества, когато е била на 28 години. След неголям стаж в съда и следствието, като юрисконсулт на „Булгартабак”, след като е завършила право. В това съзират дълбока конспирация. В онова време имаше множество подобни назначения на напълно неизвестни нови хора и е възможно в това да няма никаква конспирация.

Нинова

отрече отдавна, че някога е била член на СДС

и въобще да е познавала Иван Костов, дори се запозна с него в студиото на БНТ през 2014 година. Но този „компромат” за нея се появява отново. Цитира се Румен Овчаров, който казал, че тя била синя някога (което не значи член на СДС, а симпатизант). По признание на самата Нинова, към 2003 година, след като няколко години се сблъсквала с неефективните и пагубни действия на държавните механизми в загиващите външнотърговски дружества, тя решила, че трябва да влезе в политиката и избрала БСП. Румен Овчаров по-късно я поканил за зам.-министър и тя попада в окото на урагана. Тройната коалиция щеше почти да се разпадне от интригите точно в това министерство и специално с „Булгартабак” (за който е отговаряла Нинова като зам.-министър).

След тези премеждия, като депутат от БСП в последните два парламента, Нинова води различни законодателни инициативи, например закон, който защити българските производители от чуждите вериги супермаркети, за защита на бизнеса от държавата, но и за премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане.

Много избиратели търсят алтернатива на сегашното управление, а засега не я намират в БСП и гледат с надежда за промяна там. В миналото е имало периоди, когато БСП печелеше не само с левите си идеи, а и просто с умереност, прагматичност и с компетентни кадри, каквито днес не й достигат (Нинова е едно от изключенията). Днес положението в обществото е драматично. В политиката и властта по всички етажи са се нароили такива калинки (и от ГЕРБ, и др.), че има остра нужда не само от компетентни, ами просто от възпитани хора.

Нинова направи двусмислено впечатление (още преди да я изберат на конгреса) с думите, че БСП би направила коалиция с ГЕРБ, но ако е първа политическа сила. От една страна изглежда съглашателски. От друга – това едва ли скоро ще стане, което дава надежда, че социалистическата партия ще се държи по-опозиционно и не толкова съглашателски с Борисов, както беше досега. Още една изречение на Нинова заслужава да се припомни – „Отстраняването на ГЕРБ не може да бъде цел, а средство”.

Нинова няма някаква харизма,която да я превърне в политик с яростни симпатизанти, както Борисов. Тя не притежава неговия просташки, но и харизматичен натюрел. Нинова е рационална и прагматична, говори по-скоро скучно. Сега, след като попада на върха на партия, ще се види какви качества ще развие.
Но тя застава начело на БСП в много сложен момент и за нея, и за българската политика. Това е момент на разочарование от политическата класа като цяло. Момент на икономическо затъване и навлизане в дългова спирала на една обезлюдена държава. Момент на фрагментиране на политическото пространство както никога досега (в парламента има 8 партии и пъстра коалиция).
И самата

БСП започна да се рои, както СДС

навремето. От нея се отцепиха група знакови фигури, заедно с бившия лидер Първанов, така, както Иван Костов се отцепи от СДС навремето – без никакви идеологически различия, само от властови амбиции. Същевременно в БСП се водят яростни боричкания между различни левичарски групи, които смятат, че едни или други са предали партията, тя трябвало да завие по-наляво или по към Русия и т. н. Сипят се обвинения, които не вещаят оцеляването на БСП. Нинова ще застане на топа на устата и не се знае дали ще оцелее и дали ще изиграе обединяваща роля, защото страстите са непримирими.
Има поредица от скандални обвинения към едни или други политически фигури в БСП, от стабилна партия тя вече се превърна във ветровито място.

Ако погледнем какво се случи в съседна Гърция при тамошната криза, от обедняването не спечелиха левите и социалистически партии. Нито комунистическата партия там, нито социалдемократическата повишиха влиянието си, напротив. И като техен конкурент се появи новата СИРИЗА. По аналогия у нас може да последва нещо такова.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.