ГЕРБ забърква каша с домашната, а Бойко пие уиски

Казанджиите да си повтарят поговорката – Да би мирно седяло, не би чудо видяло

Роми продават казани за ракия. Снимка: Impact Press Group

По искане на добрия премиер Борисов, който се вслушва в „гласа на народа”, ГЕРБ внесе предложение в парламента, което уж облекчава варенето на домашна ракия. Това в отговор на протестите на група производители на казани и собственици на т. нар. малки обекти за дестилация, тоест ракиджийници. Те протестираха затова, че в закона казаните за варене на домашна бяха ограничени като обем от 1000 литра, на 500 литра максимум. Протестираха и против ограничението да варят ракия през зимата – между 31 декември и 1 юли, когато няма плодове. Според измененията в закона през този период те можеха да варят ракия само със заявка в Агенция митници и с посочване на суровината. Както е известно през зимата се варят ракии от стари компоти и др. хранителни отпадъци със захарно съдържание, или стари изцедени джибри от есенното винено производство.

Срещу тези поправки в закона като един се строиха и вдигнаха врява патриотът Валери Симеонов, реформаторът Мартин Димитров и депутати от Реформаторският блок. Те внесоха от името на партиите си идентични популистки поправки в закона, които разрешават и казаните до 1000 литра, и свободното варене през зимата. (Забележка – в природата такова животно домашна ракия от казан 1000 литра няма, никога по села и паланки не е имало такава традиция, с такива големи казани).

За да им вземе инициативата, ГЕРБ внесе други поправки, още по-забележителни. Приходите от акциз от т. нар. казани (специализирани малки обекти за дестилация) вече ще се събират от кметовете на малките населени места и общините. Ще бъде разрешено и свободното варене през зимата. Това са най-важните моменти в предложението на ГЕРБ, което мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Каква е целта на тези поправки? Дават се права на кметовете (повечето в момента из България са от ГЕРБ) да събират пари от акциз от селските казани. Ще настане невиждан рекет, невиждани рушвети и комисиони, с които се прикрива мащабно производство за нелегална търговия с евтин наливен алкохол. Партията майка иска да нахрани кметовете си и местните партийни структури.

Събирането на акциз от общини няма в целия ЕС, и в цял свят. То противоречи на европейскато законодателство и на някои български закони, които също ще трябва да бъдат поправени.

За организираните казанджии важи поговорката – Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Сега ще видят дебелия, как рекетира ГЕРБ. Ще има да съжаляват, че са вдигали шум за казаните над 500 литра. Някои казанджии имат по няколко такива, защо им трябваше да вдигат врява за казаните до 1000 литра?

В малките населени места няма и административен капацитет, няма хора на заплата към общината, че да проверяват. Всичко ще е – колкото каже кметът, толкова ще плащат. Да не говорим, че в много такива малки населени места основните собственици на казани стават кметове. Идва им дюшеш.
А варенето през зимата е просто един популистки реверанс на ГЕРБ, за да може техните кметове да прибират повече пари.

Премиерът популист се вслуша в „гласа на народа”

и това се получи.
Бойко Борисов колекционира уиски и пие отбрани марки (в репортаж на в. „Монд” от дома му преди няколко години беше описана колекцията му от уиски и оръжия). Но не колекционира домашна ракия, каквото сигурно му подаряват с уверения, че е „най-хубавата”.

Има просто обяснение на това. Шотландските ракии отдавна са обхванати от строги закони, нелегалното производство е заковано, то е минимално, незаконно, т. нар. мууншайн уиски (варено на лунна светлина). Процесът е стандартизиран, създадени са марки, традиции, специфични методи в една или друга спритоварна. И напитката се продава по цял свят.

Българските ракии никъде не се продават по света, защото според средния българин домашната ракия е по-хубава от купешката. Няма марки, няма методи. Като оставим настрана някои жертви на алкохола, няма такава държава, която да си дискредитира официалните производители на качествени напитки и да превъзнася и стимулира уж домашни казани. Които всъщност са малки винпроми по 500-1000 литра*  и бълват неконтролирани и лабораторно непроверени напитки от неясни суровини.

Затова българският премиер колекционира уиски. Затова българска ракия няма да се продава по света. Защото никъде не се продава домашна в магазини, няма такова животно – бутилка с етикет „Домашна” и надпис „Много убава, вуйчо ми я е варил”.

…… ……. …….
* Още една забележка – домашните казани по 60-100 литра, които хората имат по къщите и си варят, никой дори не се опитва да ги изброи и обхване, те са незаконни по принцип, не ги проверяват и не ги преследват. Споровете по закона са за малки ракиджийници, повечето от които не са толкова малки, а са по-скоро винпроми, примерно една ракиджийница с 3-5 казана по 200-500 литра или два по 1000 литра. А истинската домашна се вари в малки казани до 100-150 л.
Тези ракиджийници-винпроми би трябвало да изваряват плодовете на частни стопани, които им носят джибрите и си плащат. Но селата опустяха и вече почти няма стопани, които да са клиенти на тези ракиджийници. Затова ракиджийниците те си купуват суровина и преваряват, уж е на частни стопани. После нелегално продават па пазари и битаци ракия в пластмасови шишета, която никой не знае кой с какво я е бъркал и мешал.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.