Как се оцелява 80 млн. години без секс

Биделоидната ротатория (bdelloid rotifer) е оцеляла 80 млн. години без секс благодарение на генетичен каприз, който е компенсация за дългото въздържание. Снимка: сас.орг

След дълги изследвания екип от Кеймбриджкия университет стигна до заключението, че съществото, известно с названието bdelloid rotifer и с това, че през съществуването си от 80 млн. години не е правило секс, дължи живота си на генетичен каприз, който му осигурява компенсация за продължителното въздържание. Биделоидната ротатория (bdelloid rotifer) е многоклетъчно животно, с размери 4 пъти по-малки от човешкия сперматозоид. За разлика от много други асексуални организми, които са измрели, тъй като не са могли да се адаптират към промените в природата, ротаторията е оцеляла въпреки дългото въздържание и въпреки промените в природата. Според статия, публикувана в последния брой на списание Science, това се дължи на приумица на еволюцията.

Малкото безгръбначно животно живее във сладководни басейни. Оставено на сухо, то изсъхва, но се съживява, когато отново попадне във вода. Тайната на този непознат досега механизъм за оцеляване се крие в отклонение в асексуалната репродукция, при която организмът е способен да произведе два отделни протеина от две различни копия на един ген.

Дългото въздържание

Екипът на д-р Алън Тънаклиф от Института по биотехнологии към университета в Кеймбридж, ръководител на изследването на bdelloid rotifer, за пръв път е успял да покаже, че копията на гените в безполовите същества могат да изпълняват различни функции. “Наистина е вълнуващо това, че намерихме различни, но допълващи се функции на гените, които помагат на Биделоидната ротатория да преживява сухите периоди”, обяснява ученият. “Подобна еволюция във функциите на гените не може да съществува при двуполовите същества. Това означава, че липсата на секс в продължение на милиони години може да има предимство.”

Изследователите открили, че при Биделоидната ротатория две копия на един и същ ген, известен като LEA, са различни. Това е причинило появата на протеини с отделни функции, които защитават животното по време на дехидратацията. Едното копие пречи на най-важните протеинови молекули да се спаружват, докато животното изсъхва. Другото копие поддържа чувствителните мембрани, които обгръщат клетките на животното.

Ротаторията е уникален вид, който генерира генетично разнообразие при отсъствието на сексуално възпроизводство. Снимка: фотомакрографи2.нет

Генетичната разновидност

Хората и повечето други организми се размножават чрез секс. Съединяването на спермата и яйцеклетката осигурява две копия (или двойка) генетични данни в една клетка – всяко копие се наследява от съответния родител. Това води до почти идентични копия на всеки ген във всяка клетка и следователно до два почти еднакви протеина. “Преразпределянето” на генетичния материал в течение на поколения позволява на двуполовите същества да се адаптират към промените в заобикалящата ги среда. За разлика от тях много еднополови организми са измрели, и то основно заради непроменения генетичен материал, което означава и неспособност за приспособяване.

Новото откритие обяснява защо Биделоидната ротатория като че ли е избягала от тази съдба – това се дължи на механизма за генериране на генетично разнообразие при отсъствието на сексуално възпроизводство.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.