Как се пие и продава алкохол по света и у нас

Българите са русофили по навиците за пиене

Руснаци пият самогон. Снимка: ИТАР ТАСС/БТА

Ердоган в Турция е забранил продажбите на алкохол в магазини от 22 часа вечерта до 6 сутринта. Някой ще каже – ислямска държава, с диктатор мюсюлманин, който иска да налага ислямски обичаи. Не му се получава много…

В арабските страни пък с алкохола съвсем има проблем. Но айде, те не се за пример. Турция, обаче, е светска държава, с модерна икономика, хора с професии, а не овчари и петролни шейхове с чалми.
И се получава следното – забраните в Турция не се спазват, по нашенски. В магазина вечер дискретно ще ти продадат бутилка, като ще те помолят да я скриеш.

В заведенията турците са националисти – пият ракъ – ракия анасонлийка, разни марки. Като узото. И са патриоти също като гърците в това отношение. Но няма домашна. Пият различни марки. Домашна имало не много, само в малки населени места, в големите градове няма и не се търси.

Надпис на денонощен павилион за цигари и алкохол в Истанбул предупреждава, че след 22 часа до 6 сутринта алкохол не се продава. Снимка: e-vestnik

Другото масово питие е бирата, има много видове, и наливна, и в бутилки. Може да видиш хора да я пият на улицата, и преди, и след след 22 часа, което е нарушение, но не се преследва строго. Поне в големи градове като Истанбул.
В баровете за туристите се леят всякакви питиета.
Но Турция на Ердоган нищо не е, в сравнение със САЩ.

Да купиш алкохол в Щатите

може да се окаже голям проблем, зависи в кой щат си. Концентратите и виното се продават в т. нар. „ликър стор”, магазини специално за алкохол, които обикновено работят до 18 часа. В Ню Йорк може да се намери всичко по всяко време, зависи в кой район и квартал си, но Ню Йорк не е Америка.

В други щати може да не намериш алкохол никъде след 18-19 часа. В много супермаркети въобще няма вино, само бира. И на бензиностанциите няма. Тук-там изключения, основно в Калифорния.

Най-голямото изключение е Лас Вегас, наистина. Там също не е Америка, там се пуши и пие навсякъде из казината и заведенията.

В такива хартиени пликове се носи бутилка алкохол в САЩ. Така ги завиват и в магазина. Ако някой пие на улицата от гола бутилка, може да преспи в ареста, освен глобата. Снимка: e-vestnik

Иначе, в Щатите бутилка с алкохол не може да се носи на улицата, камо ли да се пие. Може да преспиш в ареста, ако те видят да пиеш на улицата от гола бутилка. Както е виждал нашенецът по американските филми, пияниците

крият шишето в хартиен плик

С такива пликове го продават в магазина. Бездомниците на улицата са научени да крият бутилките в плик. Или да се крият под мостовете и подземията на градската инфраструктура.

В Щатите няма заведения с маси на тротоара, където клиентът да си пийва бърбън или водка. Само в закрито заведение, бар, да не се вижда от улицата.

А тук-там има и заведения, които въобще не сервират алкохол. Но са либерални и позволяват на клиента да си донесе. Така е например в Солт Лейк Сити, където половината население са мормони. Те въобще не упортебяват алкохол и напитки с кофеин.

Може би

най-либералната страна по отношение на алкохола

е България. Надминава дори Великобритания, където пият денонощно, на улицата и навсякъде.
Но у нас надминаваме британците с павилиони за алкохол почти на всяка спирка на градския транспорт. И малки магазинчета, дори по на няколко метра едно от друго, работещи денонощно. Като че ли у нас е бедно въображението за бизнес и затова на всяка крачка всеки си е направил магазини за цигари, алкохол, шоколади и ядки. Като пунктове за официално разрешените наркотици. И масовата верига павилиони Lafka продава цигари, вестници и алкохол.

Президентът Обама е най-либералният президент, който пуска официално свои снимки с бира – любимото му питие. Бирата в Щатите не се продава на ненавършилите 21-годишна възраст. И в заведение, и в магазин искат лична карта, за да се уверят, че клиента има навършени години. Снимка: Сайт на Белия дом

В Западна Европа възрастовото ограничение за продажба на алкохол обикновено е 18 години. И глобите са застрашителни, 500-1000 евро, а за търговеца е повече. У нас не се  е чуло да е глобен човек, магазин или заведение за продажба на алкохол на непълнолетни.

В САЩ алкохол се продава

само на навършили 21 години

Дори бира не можеш да си купиш без паспорт, ако си близо до тази възраст. Обичайна гледка е касиер в супермарект да иска личната карта на младеж, за да се увери, че той може да си купи бира.

При влизане в някои заведения, барове, дискотеки, задължително искат лична карта на младежите, за да се уверят, че имат навършени 21 години. За по-младите има отделни дискотеки, където се пие само безалкохолно.

Снимка от 1920 година, когато е въведен сухия режим и дори бирата е забранена. Надписът гласи – „Аз не съм камила, искам бира“. Сухият режим е отменен 1933 година. Снимка: архив

У нас се поощрява масово и варенето на домашен алкохол, политици се застъпват да няма ограничения за него. По това България прилича само на Русия, където пият т. нар. самогон. Нито в Щатите, нито в Западна Европа има такова масово явление. Дори русофобски политици от Реформаторския блок като Мартин Димитров и др. приемат тази руска традиция. Те поискаха да се махнат някои ограничения за варене на ракия в казани над 500 литра и през зимния период (когато няма плодове).

Така че, може да се каже, по навиците за пиене и либерализъм в продажбите на алкохол, България е близо до Русия.

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.