Palace Park – раят на изнасилвачите

Почти половината от жителите в Palace Mobile Home Park във Флорида са осъждани за сексуални престъпления. Снимка: от телевизионния екран

На Земята има малко места, където изнасилвачите са добре дошли. Един парк за каравани в американския щат Флорида е подобно кътче. Почти половината от обитателите му са осъждани. Бившите престъпници наричат това място “рай”, други обаче го считат за основателна причина за паника.

Т.нар. Palace Mobile Home Park се намира близо до град Санкт Петербург в американския щат Флорида. Тук осъдените заради сексуални престъпления са буквално добре дошли. Според CNN 95 от близо 200-те обитатели влизат в тази категория, а някои от тях са педофили. На това място живеят обаче само възрастни. Междувременно паркът си спечели славата като място, където се оттеглят изнасилвачи и педофили, които искат да си живеят спокойно.

Управителка на парка е Нанси Морейс, чиито син (според информацията на St. Petersburg Times) е осъден заради сексуално посегателство на деца. Той живее в Palace Park заедно с майка си. Според Морейс през последните няколко години оттук са минали почти 600 души. Но освен че им осигурява подслон срещу 400 долара на месец, 59-годишната жена предлага и терапия. “Ако тези хора се върнат в правия път, вероятността да не представляват опасност за обществото, е голяма”, казва тя. Гаранция обаче не може да има.

Морейс разказва, че покрай сина си е разбрала колко е тежко на осъдените за сексуални престъпления да се интегрират в обществото, когато излязат от затвора. Във Флорида не е ясно къде трябва да живеят освободените, но повечето трябва да се установят далеч от места, където има деца. „Това място е перфектно, твърди Морейс. То е в средата на нищото.“

Това е нашият рай

Майкъл е осъден за сексуално посегателство над деца. Той твърди, че Palace Park е рай. Снимка: СиЕнЕн

Обитателите на Palace Park ценят уединението си. “Навън е като в джунгла”, цитира CNN един от обитателите – Майкъл, който е познат на полицията освен всичко друго и заради посегателства върху деца. “Тук е нашият рай. Тук сме на сигурно място.”

Майкъл е освободен от затвора през юни. Тогава той се настанява в Palace Park, където живее в една каравана с още двама души. “Когато си осъден за сексуално престъпление, ти казват какво не можеш да правиш. Не може да си близо до деца, не може да се разхождаш в парка, да ходиш на плажа или в книжарниците”, казва Майкъл. Затова се радва, че е попаднал на място, където може да се движи свободно.

Не всички жители в Palace Park обаче са толкова въодушевени. Защото никой не ги е предупредил, че много от новите им съседи ще са педофили и изнасилвачи. “Не ни осведомиха за това”, възмущава се един мъж, който не пожелава да каже името си. “Това място не струва.”

Веднага ще се махна оттук

Френси Байлиз, която живее в Palace Park от пет години, познава много съседи, които не смеят да излязат навън. “Има хора, които се страхуват и искат да се преместят възможно най-бързо”, разказва тя. Самата тя е забранила на внуците си да й идват на гости в караваната. “Когато си намеря друго местенце, веднага ще се махна оттук”, допълва Френси.

Управителката Морейс е трябвало да убеждава дълго време собствениците на терена, че идеята си заслужава. Те си стиснали ръцете при едно условие: в Palace Mobile Home Park да не идват осъдени за сексуални престъпления, които имат склонност да повтарят деянията си. Това са т.нар. сексуални хищници – Sexual Predators. Инициативата бързо става популярна. През 2005 г. тук са живели 55 осъдени, а междувременно броят им се е увеличил и мястото е с най-голямата концентрация на изнасилвачи в региона.

Засега полицията не е имала повод да протестира срещу Palace Park. Отговарящата за парка Джуди Вовън твърди, че така може да наблюдава престъпниците отблизо. Въпреки всичко полицейското присъствие е силно. Досега не е имало много арести, а когато се е случвало да задържат някой, то е било заради притежание на наркотици или нарушения на предписанията за сигурност. Според информация от властите само един от престъпниците, пребивавали в Palace Park, е станал рецидивист. Той се опитал да снима дете, но бил издаден от съседа си, който също бил осъден за сексуално престъпление.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.