Банкерката Петя Славова изгуби първото дело срещу редактора на e-vestnik

Петя Славова. Снимка: Бургасмедиа

Петя Славова, основен акционер и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк”, загуби наказателното дело от частен характер, което тя заведе срещу редактора на e-vestnik Иван Бакалов в Софийски районен съд. Бакалов е оправдан поради липса на престъпление.

Славова води още две дела срещу Иван Бакалов, едното с граждански иск за нанесени неимуществени вреди за 100 000 лева, другото с иск за 50 000 лева. Първото е за поредица публикации от 2011 г. под общо заглавие „Клептокрация” (виж тук). Второто е за куриозния случай в съда с фирмата, осъдила „Инвест банк” за 9 млн. лева (виж тук).

За първите две дела редакцията благодари на читателите, които направиха дарения и покриха съдебните разноски. За заведеното ново дело други читатели също пратиха дарения, за което благодарим (виж тук), с известен срам, че продължаваме да искаме помощ за съдебни разноски.

Адвокат Николай Хаджигенов засега помоли да не цитираме подробности за делото, а само решението, че има оправдателна присъда, поради липса на престъпление. Със сигурност ще цитираме по-нататък интересни свидетелски показания пред съда, от това, и от следващите дела.

За какво престъпление претендираше Славова съдът да осъди Иван Бакалов?
Славова го обвиняваше, че я е наклеветил и с това е извършил престъпление. Тя изреждаше в 10 страници тъжба до съда какви престъпления е извършил с публикациите и твърденията си авторът на статиите Иван Бакалов.

От тези обвинения (тъжбата й), първите 4 страници са за две интервюта, които Бакалов уж е дал пред в. „Галерия” (посочена е дата, брой, страница) и в сутрешния блок на бТВ, на конкретно посочена дата.
Става дума за дните след убийството на варненския бизнесмен Борислав Манджуков, краят на март 2014 г. Той водеше дела да си върне откраднати от сметките му в „Инвест банк” над 5 млн. долара. (Едната фирма, „Месокомбинат Варна”, спечели делото в Софийски градски съд и „Инвест банк” беше осъдена да връща 9 млн. лева общо, по курса в български пари, включително обезщетения и лихви).

По този повод в e-vestnik пуснахме кратка информативна статия за случая с Манджуков (виж тук). Но редакторът на сайта Иван Бакалов не е давал интервюта нито за „Галерия”, нито за бТВ. При проверка на посочените дати и се оказа, че във вестник „Галерия” интервю е дал Явор Дачков, а в сутрешния блок на бТВ по темата са говорили Явор Дачков, Веселина Томова („Афера”), Григор Здравков (Легия „Антимафия”).
И така, първата част от обвиненията на Славова се отнасят за тези две интервюта, които Бакалов не е давал. Съдържанието просто е копирано и пуснато в тъжбата от някаква дружа тъжба, вероятно срещу Явор Дачков. Който между другото е оправдан по едно наказателно дело от частен характер, което води Славова и срещу него. Оправдан за изявления като в интервютата.

Последните 5 страници от обвиненията на Славова се отнасят за публикациите от 2011 г., по които тя води гражданско дело срещу автора Иван Бакалов. Копи-пейст от гражданското дело. Но кой знае защо, тя е решила, че може да заведе и наказателно дело от частен характер, с 4 години закъснение от тези публикации. Юристите знаят какво означава това – да заведеш наказателно дело от частен характер за нещо отпреди 4 години…
И така от обвиненията остава една единствена информативна статия за убийството на Манджуков, в която са цитирани факти, събития, изявления, но няма никакви основания Славова да претендира за извършено престъпление.
От цялото дело остава впечатлението, че то е заведено само като форма на тормоз, за да разкарва автора в съда.

Славова се очертава като един от най-големите клиенти на съдебната система. Тя води десетки дела, три срещу редактора на e-vestnik (засега), три срещу в. „Галерия”, две срещу Явор Дачков, множество други дела срещу свои бивши служители и т. н. Целта изглежда е тормоз срещу всеки, който се осмели да каже публично нещо за Славова.
Засега можем да й гарантираме, че и 10 дела да заведе срещу редактора на e-vestnik, това няма да спре публикациите, нито ще го уплаши.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.