Забранените гъби

Кофи-шоп в Амстердам е сложил пред вратата си гъба, за да покаже на клиентите какво се продава вътре. Снимки: Уебшотс

Холандското правителство забрани продажбата на всички видове халюциногенни гъби. Досега в т. нар. кофи-шопове в Амстердам се продаваха свободно пресни гъби от рода Psilocybe или както още ги наричат „вълшебни”.
Освен в Холандия, гъби-халюциногени се продаваха свободно и в Германия, и в Испания. Правителствата на европейските страни обаче едно след друго приемат закони, които ги забраняват.
В САЩ, Франция и Великобритания те са забранени, заради съдържанието на наркотично активните алкалоиди псилобицин и псилоцин, предизвикващи халюцинации. От 31 януари 2006 г. в Ирландия също влезе в сила забрана за продажба и съхранение на гъби, съдържащи псилобицин. Гъбите-халюциногени остават достъпни в Нова Зеландия.
Досега в Холандия беше забранена продажбата само на сушени гъби от този вид. След няколко инцидента след употреба на гъби, завършили със смърт, холандското правителство наложи забраната, която ще влезе в сила до няколко месеца.

Обажданията на Бърза помощ в Холандия, след консумация на такива гъби са нараснали от 70 през 2005 до 128 през миналата година, като поне 9 от 10 случая са с туристи. Най-много са британците, пише в. „Таймс”.
Общественото мнение там беше възбудено най-много от случая със 17-годишната французойка, която се самоуби, скачайки от мост, след консумация на предизвикващите халюцинации гъби през март
Защитниците на толерантното отношение на Холандия към леките наркотици се опасяват, че забраната няма да спре консумацията на “вълшебните гъби”, а само ще я насочи към нелегалния пазар и потребителите пак ще купуват желаните от тях халюциногенни гъби, но без информация за дозата или риска. Това само ще стимулира продажбите на уличните дилъри.

Да се надрусаш с гъбена чорба

Гъби Psilocybe Cubensis диво растящи.

Халюциногенните гъби са едни от най-широко достъпните и използвани наркотици за забавление, които се продават и по Интернет. Известни са и като психеделични. Някои от тях са твърде силни, дори и за тези, които имат голям опит в употребата на наркотични вещества.
Обикновено се изсушават (цялата гъба със стъблото), стриват се на прах и след това се консумират. Количеството, което обикновено се приема, е 1 г за начинаещ и 2 г за такива, които вече са консумирали. Могат да бъдат поглъщани с храна като хляб или наръсени върху омлет с яйца. Могат да се сготвят на супа – тоест да се надрусаш с класическа гъбена чорба. Консумират се дори забъркани в кекс.

Гъби от рода Psilocybe, изкуствено отгледани. Снимки: Уебшотс

Други начини на приемане са като се свива цигара и след това се пуши. При този начин обаче ефектът отшумява бързо, в сравнение с това да бъдат изядени.

Как действат?

Споменатите вещества псилобицин и псилоцин съставляват 0,1-0,6% от теглото на изсушената гъба. Те нарушават обмена на невромедиатора серотонин и изваждат от строя системи на главния мозък, отговорни за преработката на информация, регулиране на настроението и критичното възприемане на околния свят, пише в справочниците за тях.

Гъби Psilocybe Cubensis прясно набрани. Снимка: Уебшотс

Ефектът настъпва след около 20 минути. Най-често на първия стадий възникват илюзии. Ефектът нараства в течение на 3 часа. Появяват се слухови и зрителни халюцинации, изображението става мрежесто. Усещанията на човек, намиращ се под въздействието на халюциногенни гъби, може да варират от еуфория до тъга, ужас, чувство за безсмисленост на живота. В следващите 3-4 часа действието на гъбите постепенно отслабва и човек се връща в относително нормално състояние на съзнанието. Възприемането на околния свят става неестествено изострено: звуците са по- хармонични, а цветовете- по- ярки. Изкривява се възприятието на времето и пространството.
Действието на психеделичните гъби е като на синтетичният наркотик ЛСД, който е бил изключително разпространен през 60-70-те години.
При приема на псилобицин повече от един път за 7 до 10 дни се увеличава поносимостта – всеки следващ път, за да се постигне въздействие, е нужна доза, примерно 1,5 до 2 пъти по-висока от предишната.
При многократен прием на псилобицин или псилоцин някои мозъчни системи постепенно деградират, което може да доведе до формирането на болезнено състояние, напомнящо шизофрения.

Червена мухоморка. Гъбата е отровна, макар и не смъртоносно като зелената. Някои видове мухоморки имат психотропно действие подобно на халюциногенните гъби. Снимка: Уебшотс

Състоянието се характеризира с неспособност за логическо мислене, загуба на енергичността и интереса към живота, депресия с периодични появи на халюцинации, без да има прием на наркотици.
При прекаляване с количеството на приетите гъби, се чувстват болки и стомашно-чревни смущения. За намаляване на действието на халюциногенните гъби се използва никотинова киселина.
Един от често срещаните видове е мексиканската (Psilocybe mexicana) – лесно достъпна и на ниски цени. Другата група гъби включва “тампанесис”, които имат по-приятен ефект от мексиканската гъба и хавайските, които имат най-силен ефект, но също така са и с най- високата цена. Друга група гъби, притежаващи халюциногенно действие са Amanita muscaria, или мухоморките. Някои видове мухоморки са отровни, а други – слабо отровни, но действат като вълшебни гъби. Опасни са, защото съдържат мускимол, мусказон и опасното биологически активно вещество мускарин.

Гъба от рода Psilocybe в природата. Снимки: Уебшотс

Според познавачи у нас се срещат поне два вида гъби от рода Psilocybe – Psilocybe semilanceata, които се берат в планината и Psilocybe cubensis , които се отглеждат в домашни условия. (Повече подробности виж тук)
Гъбите растат не само върху почва, но и върху загнили листа и стъбла, стърготини, в блата, в тор и торф. Берат се в края на лятото.
У нас продават гъбите сушени и стрити на прах срещу 10 лева за 5 грама.

Европа научава за тях от американските индианци

На територията на Мексико, Салвадор и Гватемала са открити многочислени 30-сантиметрови каменни статуетки на гъби, украсени с лицата на богове и демони. Статуетките са изваяни преди повече от 3 000 години и са служили като обект за поклонение. Вероятно подобни гъби са използвани при религиозните церемонии на жреците на маите. Ацтеките също са употребявали психеделични гъби при ритуали. На техния език тези гъби са наричан „свещени”.
Някои обясняват неуправляемата ярост на древните скандинавски викинги с употребата на мухоморки, които имат сходно психотропно действие.
Европейците научили за действието на гъбите с псилобицин в XVI век, след като испанските завоеватели влизат в Мексико. Под влиянието на католическата църква употребата на „вълшебни гъби” гъби била забранена, защото се считала за дяволско дело.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.