Български проект с участие на WWF спечели наградата „Натура 2000″ на Европейската комисия

На 23 май европейският комисар по околна среда Кармену Вела отличи българският природозащитен проект „За Балкана и хората“ с наградата „Натура 2000″ в категорията социално-икономически ползи. Проектът се изпълнява в партньорство от български и швейцарски организации, четири от които са членове на природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ – WWF, Българско дружество за защита на птиците, Българска Фондация Биоразнообразие и Асоциация на парковете в България.

Проектът се изпълнява в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина, където земеделските стопани и малките предприятия са пряко заинтересовани от дългосрочното съхраняване на природните ресурси. Проектът демонстрира как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България.

Джеръми Уейтс, генерален секретар на Европейското бюро по околна среда, заяви на церемонията по награждаването: „Във встъпителните си слова комисар Вела отбеляза, че противопоставянето „околна среда-икономика“ е неактуално. Това е категорията, която показва това. А този проект още по-силно онагледява тази теза чрез своя фокус, който е плащанията за екосистемни услуги.

Беше труден избор, подобно на другите категории, и тук имахме изключителни кандидати. Старопланинската верига е едно от най-красивите кътчета на природата, но се сблъсква със сериозни икономически трудности, с обезлюдяване на целия район. И този тип проект, бих ги нарекъл „клъстър проекти“, показват как едновременно могат да се печелят пари и да се опазва природата. И затова смятаме, че това е много заслужен победител“.

Плащанията за екосистемни услуги, икономическите механизми, подпомогнатите от проекта приородосъобразни бизнеси, а също и механизмите за подкрепа на защитените територии, изхождат директно от природните ресурси или са насочени към опазването на тези ресурси. Те опазват пряко местообитания, като планинските пасища, старите гори, вододайните зони, каза на церемонията Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

Нещата се случват, когато се работи заедно. Трябва да бъдат събрани на едно място местните хора, властите, да бъде включена обществеността, трябва да се популяризира спецификата на района. Тогава нещата се случват. А освен това трябва да се работи с постоянство. Наградата ни отваря врата да продължим, за да се утвърдят практиките и да останат устойчиви във времето, допълни Кавръкова.

Още за проекта

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.