Как Фейсбук доминира над медиите в новините за ЦСКА и кой се опитва да крие?

Благодарение на динамичните процеси в ЦСКА Фейсбук направи на пух и прах традиционните медии.

Все съм виждал съществени новини да излизат първо в социалните мрежи, но чак в такава степен като всичко случващо се около червения клуб не съм. През последните шест дена социална мрежа номер едно направи за смях всички новинарски сайтове и агенции, да не говорим за родните телевизии и радиостанции, а вестниците даже не ги и коментирам, които с изключение на в. „Тема спорт” и в. „24 часа” бяха напълно неадекватни.

Миналата неделя новината, придружена с документ за акционерното участие на Христо Стоичков в ПФК ЦСКА 1948, се появи първо по стените на профилите на червени привърженици, а в „бързо схващащите” сайтове намери място буквално след часове. Прави впечатление, че смятащите себе си за най-значими (Sportal.bg, Gong.bg, Blitz.bg, Pik.bg и т. н.) се оказват по незнайни причини повече от сприхави. Тази новина някой от тях я пуснаха след четиричасово закъснение.

Традиционните медии бяха повече от некомпетентни и с „новината”, че „Съдът спрял схемата на Ганчев”. Като в този хор на невежите влязоха с гръм и трясък и най-гледаните родни телевизии (bTV, Нова тв и БНТ).
Този петък реакцията на сайтове и агенции при всяка новина излязла отново първо във Фейсбук беше потресаваща. Имах чувството, че някой от тези спортни и новинарски медии са пуснали персонала си или в заслужен отпуск или са пуснали кепенците.

Те не намираха за съществено да отбележат скоропостижно, че регистрацията на ПФК ЦСКА 1948 вече е факт. Те проспаха стартиращата процедура за закупуването от страна на новото червено дружество на акциите на ПФК „Литекс”, като и това излезе в профилите на фейсбук потребители, отново повече от професионално – придружено с документация.

Каквито и „оздравители”, „лечители”, „ясновидци”, „гадатели”, „магьосници”, „шамани” и тем подобни да се пръкнат срещу Христо Стоичков, няма кой да се пребори. Не виждам кой истински привърженик на ЦСКА ще предпочете някой друг пред Ицо! Просто не си струва тези хора да се излагат и унижават.

А някои „акули“ като „Gong.bg, Blitz.bg и Pik.bg вече 10 часа след като адвокат Радостин Василев в своя профил във Фейсбук разкри топ новината, че Гриша Ганчев е оторизирал юристите си да изготвят оздравителен план за ПФК ЦСКА, те още не са написали и ред.

След всичко това се питам що за функция имат тези традиционни медии, след като новинарския поток вече традиционно тръгва като лавина от потребителите във Фейсбук, а коментарите в социалните мрежи взеха да превъзхождат прехвалените анализи в медиите?


Текстът е от фейсбук профила на автора.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.