Да загинеш, докато ловиш риба. Не е шега, тук е България

Колега вестникар почина по невероятен начин. Докато ловил риба, заметнал с въдицата и между карбоновия му въдичарски прът и близкия електрически далекопровод се получила волтова дъга. С 80% изгаряния колегата починал от инфаркт в линейката. Така си отиде Анчо – симпатяга и майстор в занаята, работил като секретар (човек, който прави графичния дизайн на страниците) в няколко вестника – “24 часа”, последно в “Стандарт”.
Безумна история – да загинеш на риболов, без да си влизал във водата. Не затова става дума обаче.
Коментирахме с приятели какви невероятни неща се случват и как можеш да си отидеш, ей тъй, като едното нищо. И един от тях, живял дълги години във Великобритания каза: “Тези въдичарски пръчки в Англия ги забраниха – привличали светкавиците, имало няколко случаи на ударени от гръм.“
На Острова са ги забранили заради 1-2 случая. Дали у нас някой сега ще ги забрани, след смъртта на Анчо? Не, разбира се. Тук всеки ще ти каже – абе, то кое е наред, та въдичарски пръчки ще забраняваме. Дори да ги забранят, никой въдичар няма да си хвърли пръчките – “Айде, бе, къде ще ме удари гръм”.
Така българинът си кара 25-годишната лада или 15-годишната корса – абе, нищо й няма, върви си колата като часовник. Ама нещо не били наред спирачките…
Ако се е разхождал човек из споменатата Великобритания, не може де не е забелязал, че навсякъде има пожарни аварийни изходи, врати, стрелки с указания. Сградите по проект са построени така още преди десетилетия. Тук няма такива. Само в отделни обществени сгради е предвидено, като, разбира се, тези аварийни изходи са превърнати в някакъв склад, коридор с шкафове, заключен страничен вход за нещо си и т. н.
И в страни като Турция по сградите монтират отвън железни аварийни стълби, дори на старото строителство. В България – не. Надеждите са, че стандартите на ЕС рано или късно ще го наложат.
Преди 2 години в АЕЦ “Козлодуй” стана инцидент – някакви пръти, които се спускат и спират реактора, залепнали. От 60 и нещо си пръта се спускали само 30 и нещо си. Добре, че не се е налагало да ги вкарват в действие. “Инцидент няма, нищо опасно не се е случило”, заяви тогавашният министър Овчаров. “Не е опасно, реакторът и така щеше да спре, ако се наложи”, обясняваше и шефът на АЕЦ “Козлодуй”. Абе, на ладата спирачките малко правят проблем, ама си върви като часовник… (По-късно инцидентът беше обявен в някои доклади на Запад като един от най-опасните в историята на атомните централи).
Така си караме тук. Затова има толкова защитници на стари блокове на АЕЦ, а в няколко европейски страни си спряха дори новите.
Ставаше дума как нелепо можеш да загинеш на риба…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.