Задава се Янаки Богомил – криминално-политически роман

Романът „Янаки Богомил – Загадката на иконата и слънчевия диск“.

Миналата седмица излезе от печат новият роман на Иван Стамболов – Сула „Янаки Богомил – Загадката на иконата и слънчевия диск“.

Романът е многопластов, като

водеща е криминалната интрига

Сюжетът държи читателя в напрежение до самия край, когато му се отблагодарява с две независими една от друга, но еднакво сензационни развръзки. „От предварителния прочит на книгата, която изпратих на двайсетина души близки приятели – споделя авторът, – се установиха две неща: романът се чете за една нощ и никой не може да се сети кой е убиецът, докато това не стане ясно във финала“.

Заедно с криминалната нишка романът е

тънка политическа сатира

Наследник на Асеневци се връща от чужбина в България с претенции към властта, но дни преди поредните избори изчезва. Янаки Богомил, който е медиен съветник на партията му, но е по-известен като гениален детектив, е натоварен със случая, защото партийците се страхуват скандалът да не стигне до медиите. Нишката на разследването отвежда Янаки на най-невероятни места в България и извън нея. Накрая всички са потресени от разкритието.

Иван Стамболов – Сула. Снимка: архив e-vestnik

Третата сюжетна линия е мистичната

Тя се изгражда около образа на стара византийска икона на Боговъплъщанието, която може би има тайнствени сили, а може би в нея се крие съкровище. Детективът и рекламист Янаки Богомил, който по образование е богослов, разсъждава върху Оригеновата ерес и се лута между нейното оправдаване и осъждане.

Романът „Янаки Богомил“ е качествено четиво, което за пореден път показва нестандартната гледна точка на автора си към съвременните проблеми, тънкото му чувство за хумор, този път гарнирани и с личните му впечатления от „висшата политика“.

Предпремиерата се състоя във Външно министерство, където по случая беше представена и юбилейна изложба графики на художника на книгата проф. Петър Чуклев. На другия ден критикът Митко Новков представи романа в рамките на културната програма на Пролетния панаир на книгата в НДК.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.