Уроците на Ботев

Kaртината „Стремежът към Ботев“ на Минчо Никофоров от 1932г.

…Първият урок на Ботев по публицистично майсторство е урокът за вдъхновението. За разлика от много от нас Ботев не драска дежурно своите статии. Не ги произвежда. Той гледа на тях най-сериозно не само като общественик, но и като артист.

Вторият Ботев урок по публицистика е урокът за ангажимента. За него вестникът е арена на духа, върху която човек заявява себе си.

Третият урок на Ботев е урокът за стила на публицистичното творчество. Перото на великия публицист разсича мрака на проблемите като светкавица. В неговия мах има нещо бетовенско.
Четвъртият урок на публициста Ботев е урокът за изпреварване на времето. Ботев учи, че безсмъртието на публицистиката се крие в нейния пророчески дар, че тя независимо от едно или друго е едно разузнаване в бъдещето.

Петият урок по публицистика на Ботев е урокът за храбростта.

Перото му шиба гърбавите съвести, без да се уплаши. То е перо на войвода и затова не се стряска от читаците. На 1 януари 1876 година той публикува в „Знаме” страшните думи: „Да бъде проклет народът, ако не въстане!” …Да бъде проклет всеки, който не мисли за Свободата! Това е Ботев. Един истински мъжествен мъж, който не се страхува от нищо. Нито от бога, нито от дявола, нито от… себе си.

Из „Перото на войводата”, 1976 г.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.