2 млн. фалшиви бандерола за алкохол? Ама защо не казвате на кого са?

Тия дни МВР съобщи, че в Пловдив са заловени 2 млн. фалшиви бандерола за алкохол. И още по-гордо пресцентърът на МВР съобщи, че са предотвратени щети на бюджета за почти 10 милиона, в резултат на „успешната полицейска акция“.

Дран-дрън. Никакви щети на бюджета на се предотвратени.

Всички в държавата вече знаят, че в България най-големите производители на алкохол лепят фалшиви бандероли, само митниците (акцизната служба) и МВР се правят на ударени. Такива бандероли се печатат поне на няколко места в България. Те не са толкова тайни. Проблемът е, че МВР покровителства производителите с фалшиви бандероли. Когато преди 2 месеца Асоциацията на производителите и търговци на спиртни напитки изнесе данни, че трите най-големи производители на алкохол използват фалшиви бандероли, първото, което МВР направи, беше тараш в производствените цехове на хората, които обявиха открито за измамата с бандеролите. Тоест – да ги ударим, да не приказват много.

Акцията на МВР в Пловдив, за която вдига шум пресцентърът на МВР, вероятно е разчистване на терена между конкуренти с помощта на полицията. Тъй като МВР и шефът на полицията (пловдивчанин) имат топло отношение към една от големите фирми производителки (пловдивска), нищо чудно заловените бандероли да са били на техни конкуренти. Това е голям удар – докато намерят нови бандероли, ще трябва да си купят малко от истинските, за да не спрат производство. И който лепи истински бандероли, алкохолът му излиза скъп. Който лепи фалшиви, пести по около 2 лв. на бутилка. Когато и спиртът е контрабанден – още повече. Абе – България. Затова тук бутилка концентрат е най-евтина в Европа – около 3 евро. Затова държавата става страна за алкохолен туризъм.

А за фалшивите бандероли подозрително мълчат и МВР, и Министерство на финансите. А последните поне са наясно, че тази година е внесен 4 пъти по-малко акциз за алкохол, в сравнение с преди 2 години.

Както казваше Христо Калчев – други държави си имат мафия, в България мафията си има държава.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.