Нокаутите на Мохамед Али (Касиус Клей) – In memoriam

Президентът Рейгън посяга на шега да удари кроше на Мохамед Али на среща в Овалния кабинет в Белия дом, 1983 г. Снимка: Уикипедия

Мохамед Али, с рождено име Касиус Клей, който почина на 74 години в болница във Финикс, Аризона, беше наричан основоположник на съвременния бокс.

През 1999 г. „Sports Illustrated“ и Би Би Си обявяват Мохамед Али за „спортист на века“. От 2002 г. той има звезда на Холивудската алея на славата.

„Мохамед Али беше Най-великият. Точка.

В личния ми кабинет, точно до Овалния, пазя чифт негови ръкавици на видно място, точно под онази изразителна негова снимка – младият шампион, само на 22 години, реве като лъв над поваления Сони Листън“ – това написа президентът Обама по повод новината за смъртта на боксовия шампион и борец за граждански права на чернокожите в САЩ.

Мохамед Али беше болен от паркинсон през последните 30 години, починал е от белодробни усложнения.

Мохамед Али с „Битълс“ 1964 г. Снимка: Уикипедия

Роден е в Луисвил, Кентъки. Един местен полицай го насочва към бокса, когато отишъл да се оплаче, че са му откраднали колелото. До 18-годишната си възраст записва на аматьорския ринг 100 победи и пет загуби. През 1960 г. печели златен олимпийски медал в Рим в лека категория, след което приключва кариерата си на аматьор. Същия златен медал, който младия Али хвърля в река Охайо, като протест срещу сегрегацията, след като му е отказано обслужване в ресторант, защото е чернокож. За това разказва в биографичната си книга –автор е  на две биографични книги бестселъри.

В следващите 4 години неотклонно печели мачове в тежка категория, като на 22 години става световен шампион, побеждавайки страшилището Сони Листън. В следващите 15 години е неизменно на върха. За това време има само две загуби, за които е взел реванш (виж тук накрая списък с всичките му професионални мачове, до 1979 г.).

Мохамед Али на среща с президента Картър в Белия дом 1977 г. Снимка: Уикипедия

Висок 1,91 м., Али е крайно нестандартен боксьор за тежка категория. За разлика от нормалния боксов стил, който изисква ръцете да са пред лицето на боксьора, за да го защитават от преки попадения, Али държи ръцете си свалени, лицето открито и разчита на „танц“ с крака и невероятна скорост и пъргавина за неговите габарити, за да се избегне юмруците на противника. Ръцете му, въпреки че са отпуснати долу, са готови да нанесат светкавични удари по главата на противника.

Преди мачовете си с непобеденият дотогава Световен шампион в тежка категория Джордж Форман, Али произнася една фраза, която напълно съвпада с неговият стил – „Лети като пеперуда, жили като пчела“ (на английски език – „Float like a butterfly, sting like a bee“). Това не е просто израз, това е тактика при водене на боя, бързина при придвижване и при удари в главата на противника (виж видеото). Не на последно място смелост.

През 1964 година се присъединява към движението Ислямска нация, променяйки името си на Мохамед Али, по късно преминава към направлението сунити, а през 1975 година към мистичното ислямско движение Суфизъм.

Президентът Обама разпространява тази своя снимка във Фейсбук и сайта на Белия дом, заедно с писмо по повод смъртта на боксьора Мохамед Али. Снимката на стената е момент от мача, в който Али поваля в нокаут Сони Листън и става световен шампион. Снимка: Белия дом

За смелостта си да откаже да служи в армията на САЩ във Виетнам, Мохамед Али е лишен от титлата си на шампион, от лиценз на професионален боксьор на територията на САЩ, прекратени са с него рекламни и др. договори,, видни личности и медии го заобикалят. За кратко е държан зад решетките. От онова време се помнят думите му „Никой от Виетнам не ме е наричал негър”.
Общественото мнение се обръща и антивоенните настроения взимат превес, той отново става шампион и стига върха на славата.

Често цитират негови предизвикателни изявления: „Аз съм Америка. Аз съм онази част, която не признавате. Но свиквайте с мен – черен, самоуверен, наперен; с името ми – не вашето; с религията ми – не вашата; с целите ми – моите собствени. Свиквайте с мен“.

„Мохамед Али разтърси света. И светът стана по-добър от това. Всички сме по-добри от това“, пише президентът Обама по повод смъртта на боксьора.

Мохамед Али 1966 г. Снимка: Уикипедия
Мохамед Али с индийската кинозвезда Шабана Азми и Майкъл Дъглас на форума в Давос 2006 г. Снимка: Уикипедия
Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.