Нахално уволнение на Лили Маринкова. Новият шеф на БНР, турен от новия СЕМ, даже не се свени

Да уволниш доказан журналист като Лили Маринкова е нахално и демонстративно действие на новия директор на радиото Александър Велев.

България има печална слава по отношение на свободата в медиите и новият директор на БНР иска да я затвърди. Не се смущава въобще от реакциите.

Маринкова е уволнена напълно. Като наказание, като разправа. Логично е, ако новият директор не я харесва, да я освободи от поста шеф на „Хоризонт” и да назначи друг.

Но той я уволнява като журналист в радиото въобще. И въпреки че Велев говори за пенсиониране, тя е пратена на трудовата борса две години преди да направи стаж за пенсия.

Тя беше една от най-добрите водещи на „Неделя 150” през годините, която се държеше с достойнство, без слагачество на политиците, без да им спестява неудобни и логични въпроси, в традициите на истинската журналистика, която трябва да бъде критична към властта.

Но сегашната власт очевидно не иска такава журналистика.

Новият СЕМ, попълнен от няколко спорни от гледна точка на ценз и опит в медиите жени, изглежда има точно такава цел. Назначи Велев, който очевидно има качества на маша на властта, да разчиства неудобните.

Странно е обаче мълчанието на колегите й в радиото.

Когато предишният директор Радослав Янкулов намали хонорари, поради съкратения бюджет, се вдигна шум до небето. Декларации, брожения, сякаш е посегнал на свободата на словото.

Пускаха в ефира всеки ден „Лети ит би” на „Бийтълс” всеки ден, докато се махна Янкулов. Сега, когато наистина има посегателство над свободата на словото, няма такива реакции.

Предишният директор спря и предаването на Волгин „Деконструкция”, без да го уволнява, остави го водещ на „12 плюс 3”.

А сега Велев какво? Ще си мълчи ли журналистическата колегия?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.