Я, колко много цензори. Чий портрет може да бъде късан по телевизията?

Мнозина са възмутени от това, че сценарист в Шоуто на Слави скъсал портрета на президента.
И бабуват на Би Ти Ви да спре шоуто. И в жълти вестници има непрекъснати публикации от години как го спират шоуто, някак искат да превърнат желаното в действително.

Удивително, колко много хора искат цензура, искат да спират предавания, вместо да натиснат копчето на дистанционното и да гледат нещо друго.

Трябва ли да е забранено да скъсаш портрета на президента в предаване? Няма нищо незаконно, това е свобода на медиите. А България се слави с незавидното си положение по отношение на тази свобода.

Трябва ли да спрат „Шоуто на Слави” заради това? Или да го спрат, че поде кампания за референдум и събра подписи?

Други искат да го спрат, защото не им харесва. Не бил скъсан правилният портрет. Не може да се подиграва Плевнелиев, но други може. Част от публиката иска да има шоу, което да подиграва само Първанов, Орешарски, Симеонов или Станишев, и др. Но да не посяга на „нашите” Плевнелиев, Борисов, Радан Кънев.

Коментатори обясняват как не трябвало да се посяга на институция, каквато е президентът. Не можело в едно шоу да политиканстват, „да се бъркат” където не им е работа.
Може би трябва да погледат малко шоупрограми от страни, които са по-напред по свобода на словото, да видят как там се подиграват с политиците. „Шоуто на Слави” ще им се види слаба ракия.

Сега здравите сили от СЕМ ще се опитат да наложат глоба, новоизбраните кокошки там ще излязат да кудкудечат как не може така. И кой си мисли, че това няма да влезе в докладите за медийна свобода – в тази страна глобяват, че е скъсан портрет на президента?

Това шоу го спираха няколко пъти преди години. Веднъж при правителството на Костов го изгониха от БНТ, защото пародираха политици. То после успя да се закрепи в бТВ, с такъв договор, че не можаха да го бутнат, въпреки големия натиск. И сега има нов напън, свързан с организирания от шоуто референдум. А портретът е нов повод.

Жълти и кафяви вестници, и разни синьошарени сайтове са пълни със сценарии как имало конспирация Слави Трифонов да свали Борисов, банкерът от Белград плащал и т. н.

У нас свободата на медиите е окаяна, защото е такава в главите на хората. Те искат да спират предавания, искат си цензура и тя идва. Правителствата или цензорите в медиите не са страшни, а мисленето, манталитетът.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.