Ярослав Хашек, неговата и българската Бирена партия

Ярослав Хашек.

Може би най-великият чешки писател, Ярослав Хашек, автор на може би най-европейския роман „Добрият войник Швейк”, в който са омешани почти всички нации от днешния ЕС, през 1911 г. основава с приятели Партията на умерения прогрес в рамките на закона – т. нар. Бирена партия. Всичко е уж на шега, но е и съвсем наистина. Конгресите на партията се провеждат в бирарии, Хашек издава цяла книжка със заглавие „Историята на Партията на умерения прогрес”.

На изборите през 1911 г. Хашек написва манифест на партията, който подиграва политиците, а партията му издига кандидатурата му за депутат. Още преди войната Хашек пише разкази за приключенията на добрия войник Швейк. Постъпва в армията и вижда цялата война отвътре, по фронтовете и лазаретите, като дори попада в руски плен. След войната започва да пише роман, в който са събрани приключенията на неговия герой Швейк, преживени от самия него по време на войната.

Ярослав Хашек (третият отляво надясно) със свои приятели основали партията през 1911 г.

Романът е пълен с пиянски истории, и е цял справочник за питиета. Изреждат се велики чешки бири, някои от които днес не се продават никъде, освен наливно в малки пивоварни към ресторанти в Чехия.
След Първата световна война Хашек демонстративно разпуска Партията за умерен прогрес в рамките на закона, с ироничния мотив, че програмата й била изцяло открадната от чешката социалдемократическа партия. После я основава отново, на събрание в ресторант в Прага.

В България през през декември 1989  г. хумористът от „Стършел” Румен Белчев беше инициатор за учредяването на Българска бирена партия, но съдът не разрешава това наименование, и тя е регистрирана като Партия за умерен прогрес в рамките на закона – почти идентично с името на партията на Хашек. Повечето членове-учредители бяха журналисти от „Стършел” и др. вестници, чиито редакции бяха в Полиграфическия комбинат. Поради това първия конгрес на Българската бирена партия се проведе в близкото заведение „Феята”. Там преминаха близо 30 конгреса, докато заведението не беше закрито.

Конгрес на Българската бирена партия. Отляво дългогодишният председател Георги Гълов, в средата Васко Кръпката. Снимка: партиен архив

В края на 90-те, когато председател на партията беше Георги Гълов, той успя да я регистрира като политическа партия с името Българска бирена партия, и конгресите продължиха в други бирарии и изнесени в заведения из страната. Днес дейността й е позатихнала, като членовете й провеждат разпокъсани и неорганизирани конгреси в различни бирарии в страната.

Из История на Партията на умерения прогрес

Ярослав Хашек

II конгрес на партията се състоя при огромен наплив в салона на ресторант „Югославия“ в Жижков, главната точка от дневния ред беше „Разисквания по международното положение“, имаше съпътстващ скромен банкет с печено прасенце, тъй като партията не се ползва от богато обзаведения ресторант при Народното събрание.

Стенографски протоколи за II конгрес на Партията на умерения прогрес в рамките на закона

На трибуната остават секретарят и председателят, който в своята реч обявява, че заседанието на конгреса се провежда при закрити врати, и продължава:
– Едно трябва да бъде ясно! Уважаеми господа! Когато четем вестниците, оставаме съвсем объркани. („Браво!“) Не можем да се ориентираме в нищо. (Продължителни ръкопляскания.) Ние наистина не знаем какво става. („Браво!“) Но ние разбрахме каква е работата. Това, което казах по-преди, не се отнася до нас, ами до всички други партии. (Петминутни овации.) Накъде върви тяхната политика? Какво мислят за международното положение? Могат ли да се ориентират в него? („Позор!“) За да си изясним най-после нещата, давам думата на председателя на изпълнителния комитет на партията, който ще ни запознае с международното положение.

Реч на председателя на изпълнителния комитет за международното положение

Уважаеми господа! Вземам думата в един момент, когато отново над цяла Европа, Азия, Америка, Африка и Австралия са надвиснали облаци. Когато населението на тези близки и далечни континенти очаква слънцето да разпръсне облаците от небосклона на нашето международно положение. Ако преждеговорившият спомена за някои журналистически прояви и за някои изказвания в нашето Народно събрание с оглед на международното положение, а също така и каква трябва да бъде насоката на международната политика на нашата република, аз трябва да заявя от това място, че тая работа не е толкова проста и че е необходимо да се преценят не само отношенията между определени групи държави, но и главно отделните компоненти, върху които тайната дипломация изгражда своите предположения и изводи, произтичащи от международното положение.

Стара илюстрация към „Добрия войник Швейк“.


Партията на умерения прогрес в рамките на закона заявява, че що се отнася до международното положение, то наистина е толкова лошо, че само взривяването на Земното кълбо може да попречи на всеобщата икономическа катастрофа!

Резолюцията се приема единодушно и бива избрана комисия, която през почивката да редактира за публикуване във в. „Народни политика“ обявление със следното съдържание:
„Ще закупя произволно количество екразит* и динамит. Ще приема с благодарност и други избухливи вещества. Предложенията да се изпращат на адрес: Костракевич, Жижков, бул. „Палацки“, ресторант„Югославия“.

– – – –
* Вид експлозив

„Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт!“
Ярослав Хашек

Из манифест но Партията на умерения прогрес:

Всяка политическа партия разполага с множество организационни помещения, но не в частни квартири, а по пивниците и ресторантите. Колкото повече алкохол се качи в главата, толкова по-добре върви политиката. Алкохолът освежава политическото самочувствие, извиква в душата онази приятна възбуда, която ви прави достъпни за славата на оратори… За чаша бира хората дават душата си за вас.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.