Земята ще загине след 7,59 млрд. години

Компютърно изображение на Земята след 1,5 млрд. години.
Тя ще загине, изпепелена от слънцето. Хората няма да доживеят края на света, тъй като последните микроорганизми на планетата ще умрат след 1,2-1,6 млрд. години. Снимка: Уебграфикс

Най-новите изчисления на учените показват, че Земята ще загине след 7,59 млрд. години, като преди това ще има драматична борба за оцеляване. Джефри Каргел, американският учен от Геоложкия институт на САЩ, който наскоро предупреди, че Земята е заплашена от бактерии от Марс, е изчислил, че началото на неприятните събития ще е след близо 1,6 млрд. години. Краят на планетата може да настъпи 50 млн. години по-рано или по-късно – възможното отклонение е в този диапазон. Според Каргел обаче е сигурно, че причината за гибелта й ще бъде изпепеляването й, тъй като планетата ще бъде погълната от също така загиващото Слънце.

С помощта на математически модели и данни за комети, метеорити и спътника на Юпитер Ло, Каргел е изчислил, че тогава Слънцето ще бъде с 15 процента по-светло от сега, а температурите на Земята ще са между 60 и 70 градуса по Целзий. При този климат ще започне да се изпарява прекалено много вода. А тъй като водната пара е парников газ, през следващите няколко милиона години температурата ще се покачва лавинообразно. Един след друг ще изчезват океани, планините ще се изравняват със земята, като на повърхността ще останат само най-големите реки.

Земята ще ръждяса

От промените ще бъде засегната и атмосферата. Повишеното ултравиолетово лъчение на слънцето ще раздроби молекулите на водната пара на кислородни и водородни атоми, както и на агресивни хидроксилни радикали. В последствие въглеродът ще премине в космоса, а по-тежкият кислород ще остане в атмосферата, като ще оцвети синята планета в червено. “Желязото в скалите и в камъните ще абсорбира кислорода, а Земята ще ръждяса буквално, също като Марс”, обяснява Каргел.
Когато температурите се покачат до 1000 градуса, скалите ще започнат да се топят. Минералите, като например гипсът, ще започнат да се разтварят и да образуват отровни облаци сярна киселина. След 7,5 млрд. години на Земята вече няма да има ден и нощ. Мутиралото в червен гигант Слънце, чиито радиус ще е с около 250 пъти по-голям от сегашния, ще привлича Земята толкова силно, че тя ще бъде обърната към него само с едната си страна.

Вечен ден и вечна нощ

Така от едната й страна ще бъде вечен ден, с толкова високи температури, че ще се изпаряват океани от магма. Другата страна на Земята ще бъде потопена в тъмнина и съответно във вечен мраз. “Когато атмосферата изчезне, ще настане невероятен студ”, обяснява Каргел. Според него температурите ще паднат до минус 240 градуса.

Тези амплитуди ще предизвикат необичайно време. Така при температури над 2200 градуса на горещата страна на Земята ще се изпаряват силицият, желязото и магнезият. В зоната на здрача те отново ще се кондензират. “Ще вали желязо и най-вероятно сняг от силициев диоксид”, твърди Каргел. “На тъмната страна на Земята може да се очаква сняг от натрий и калий. Странните континенти от натрий, калий, алуминий и калций ще се превърнат в разтопен океан, в който ще се вливат потоци от силиций, желязо и магнезий. Земята ще се превърне в истински ад.” В резултат от големия студ може да се появят и “снежни” върхове от въглероден диоксид, серен диоксид, азот и аргон.

Хората няма да доживеят до края на света

Дълго време учените смятаха, че Земята може и да не бъде изпепелена. Новите и по-точни изчисления обаче показаха, че тези надежди са напразни. След 7,59 млрд. години Земята ще стигне толкова близо до Слънцето, че първо ще се изпарят скалите и земната кора, след това ще се разтвори мантията на земното кълбо, а след това ще бъде изпепелен и остатъкът от планетата.
Хората и съответно всички останали живи същества на Земята, няма защо да се притесняват за това. Според най-новите данни последните микроорганизми ще измрат след 1,2-1,6 млрд. години, а хората ще изчезнат след по-малко от един милиард години.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.