Николай Цонев: Имаше оферта за 8 изтребителя Ф16 за 350 млн. долара, а сега ще купуват същия брой за 1 милиард

Сега е важно да се усвоят комисионите, а следващият кабинет ще плаща скъпи самолети и кораби, казва бившият военен министър

Николай Цонев. Снимка: Шоуто на Слави

Николай Цонев е 60-годишен, бивши министър на отбраната 2008-2009 г. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище, специалност „Зенитна артилерия“ и от 1978 г. е офицер в армията. През 1986–1989 година учи във военна академия в Киев. През 1992 година се уволнява от армията и през следващите години развива частен бизнес. През 1996 година завършва счетоводство в УНСС, а през 2005 година – философия в СУ„Свети Климент Охридски“.
1999-2000 г. ръководи Дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява агенцията за социални дейности към министерството. През април 2008 г. става министър на отбраната в правителството на Тройната коалиция.
През юни 2012 г. учредява ПП „Нова Алтернатива“ и стана неин председател.
След края на мандата му като министър Цонев е разследван за злоупотреби, обвинен и оправдан от Върховния касационен съд. През 2010 г. зрелищно е арестуван в репортаж по тв новините. Обвинен е в предлагане на подкуп на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го нарича „абсолютен престъпник“. Оправдан е от Софийския градски съд по това обвинение. Общо Цонев е съден и оправдан по четири дела и през 2015 г. осъжда прокуратурата да му плати обезщетение в размер на 15 хил. лева.

– Г-н Цонев, когато бяхте  министър, за пръв път се заговори за купуване на нов тип бойни самолети за армията. Имаше ли тогава оферти и какви бяха?

– Не, не е точно така. За придобиване на нов тип бойни самолети за нашите ВВС започна да се говори още през 1999 г. По мое време, през 2008-2009 г., когато бях министър, започна да се дискутира по-сериозно, но по ред причини не се случи. Това е тема на дълъг разговор, има предистория. Преди това министерството на отбраната бе сключило договор, тогава министър бе Николай Свинаров, за възстановяване на летателната годност на изтребителите МиГ-29. Поръчката бе на стойност 48 млн. долара за ремонта на 16  изтребителя – това са почти всичките МиГ-29, с които разполагаме.  Производителят, руската държавна компания РСК-МиГ, си изпълни задълженията по договора. Това бе решение за нашата изтребителна авиация до 2029 г. Дотогава е окончателният срок, до който може да се използва планера на МиГ-29, казано на  обикновен език – това е неговата коруба.

– Добре, а защо сега летят само няколко изтребителя МиГ-29?

– Самолетът е сложна система и през определени срокове и налетени часове във въздуха се нуждае от капитални и междинни ремонти на двигател и други системи и механизми. Нуждае се и от резервни части. Това е постоянен процес. Двигателят може да е ремонтиран, но в същото време изтича ресурсът на някоя друга от системите му и той остава приземен. Например т. н. КСА-кутия на самолетните агрегати, която командва всичко в самолета. В момента на повечето от изтребителите тя е с изтекъл ресурс и трябва да се ремонтира. А поляците това не могат да го извършат. Така, че и да получим от тях ремонтирани двигатели, изтребителите пак няма да могат да летят. Освен това трябва постоянно да се доставят части и консумативи за ВВС. Ако няма гуми, да речем, или пиропатрони за катапултите, изтребителите са мъртво желязо на земята. Или спирачни парашути, които на определен брой отваряния, трябва да се подменят. През 2011 г. имаше сключен договор с РСК-МиГ за логистична поддръжка на МиГ-29, чиито срок изтече в началото на септември 2015 г. Това бе последният договор с производителя на нашите бойни самолети.

– И така стигнахме до необходимостта да купим нови самолети преди да са изчерпани напълно възможностите на старите?

– Непрекъснато се говореше за нови самолети, които обаче никой нямаше смелоста да  купи и сега ВВС просто са поставени на колене.

– Какъв изтребител трябва да купим – нов или втора ръка? И като държавата е бедна, цената ли е водеща при избора?

– При избора на нов тип боен самолет влияние оказва политическата целесъобразност, макар да се декларира, че водеща е военно-техническата експертиза. Изтребителят по принцип е оръжие, с което може да се решават стратегически цели. Ако намеренията ни са само да си охраняваме и отбраняваме въздушните граници, ще изберем един тип изтребител. Но ако имаме външна политика, която може да ни въвлече в активни военни действия срещу друга държава, или ако не се изключва варианта, че в коалиционен формат може да участваме във война извън пределите на страната и с бойна авиация, ще ни е необходим друг изтребител. След като ръководството на държавата очертае тези намерения и заяви целите си, което не се е случило, тогава има думата военната експертиза. Но управляващите чакат какво ще им кажат отвън – те нямат  национална политика в рамките на ЕС и НАТО.
Има и друг аспект – покупката на нов изтребител е като право на брак без развод. Този тип оръжие трябва да се купува с ясното съзнание, че го взимаш за 30-40 години напред. Не може да го сменяш като система през няколко години. Става дума за поддръжки и ремонти, за доставки на части и боеприпаси – въобще за логистика, която струва много повече от самите машини. Изтребителят е оръжейна система, с която се преследват и стратегически задачи, затова изборът му е сложен баланс от политически, военни и икономически фактори.

– Когато бяхте министър, какви оферти за покупка на изтребител имаше?

– Имаше само предложение да се сключи политическо споразумение между България и САЩ за доставка на употребявани изтребители  Ф- 16.

– Предложението от нашето правителство ли дойде или от американското?

– Предложението бе на САЩ – от Пентагона. Но не е обсъждано на ниво правителства. Беше само до министерството на отбраната. Получихме го малко преди изборите през 2009 г. и не остана време да бъде внесено в правителството за разглеждане.

– За колко самолета ставаше дума и на каква цена?

– Американците ни предложиха да купим 8 изтребителя Ф-16 и 2  учебно-бойни самолета, също Ф-16. Цената общо бе 350 млн. долара.

– А сега проектът за превъоръжаване на ВВС, който прие Народното събрание, май предвижда много по-висока цена?

– Сега проектът е за 8 изтребителя на стойност 1,5 млрд лева (бел. ред. – около 1,04 млрд. долара по сегашния курс). Това е само първият етап от превъоръжаването на изтребителната авиация за 5-6 г. След това се предвижда да се закупят още толкова самолети, цена не се споменава, но вероятно ще отидат още доста милиони. Сега ако се закупят 8 самолета, те не вършат работа. Ако искаме да снемем окончателно от въоръжение МиГ-29 и да изпълняваме задачите си по линия на „Еър полисинг” за охрана на въздушните ни граници са ни необходими поне 16 нови изтребителя. Това не са празни приказки, а е базирано на строги разчети и авиаторите са в правото си да ги искат. Защото 3 самолета дежурят на стоянка, два трябва да са в резерв. Тези машини не може да се пипат за друго. Поне 6-7 са нужни за тренировки и поддържане на летателната годност на пилотите, трябва да се предвидят и бройки, които ще са в ремонт и т. н. Така че осем нови самолета не вършат работа.

– Добре, ама за толкова има пари…

– Но вижте какъв йезуитски подход се предлага – най-големите плащания по проекта са заложени в мандата на следващия кабинет. Важно е сега да се сключи договора, да успокоим обществеността, че на първо време не трябват много пари, да усвоим комисионите, а следващия кабинет, който вероятно няма да е на ГЕРБ, да му мисли. Той да тегли хомота. ГЕРБ е партията, която нанесе най-големите удари по армията и въоръжените сили – като се започне още от първия мандат на Бойко Борисов. За пръв път не само в историята на армията, но и на българската държава полицията, респективно МВР, е с по-висок бюджет от армията. Това никога не е било. Случи се при ГЕРБ. За пръв път военен министър в лицето на Николай Младенов тогава доброволно се отказа и сам предложи военният бюджет да се свие с 40%. Такъв прецедент от военен министър няма дори в световната история. ГЕРБ има най-големия грях към армията, но ако започна да говоря ще отнеме много време.

– Колко бойни кораба имаме и с какво трябва да се превъоръжат ВМС?

– ВМС в момента разполагат с 6 бойни кораба – три от тях са руски, които имат живот поне 4-5 години. Другите три са две белгийски фрегати и един кораб „минен ловец” – всичките втора ръка, купени са  общо за 106 млн. лв. Два от тези кораби  са оперативни, а един не поддържа необходимата боеспособност поради липса на финансови средства. Белгийските кораби имат още около 15 години живот. Вярно, че имат технически проблеми, свързани с въоръжението, чиито ресурс на годност е изтекъл. Не е ли по-логично да се хвърлят не много пари, някъде около 300 млн. лв., за да се решат проблемите им и ще имаме годни бойни кораби още 15 години? А сега предлагат да купим два нови многофункционални патрулни  кораба за 820 млн. лв. – безумно скъпо. По тази нашенска ценова листа излиза, че един патрулен кораб струва колкото 3 и половина изтребителя. Такова животно по белия свят няма. И тази сума, забележете, трябва да бъде платена до 2020 г. Но според управляващите това е евтин вариант, тъй като корабите щели да бъдат строени у нас. Явно на някого вече са обещани тези пари. Под сурдинка вече се говори името на един  новоизгряващ олигарх. Сред депутатите от комисията по отбрана вече се шушука името на фирмата, която ще изпълнява проекта, който изникна буквално от нищото в последния момент.

 
Виж още: „Николай Ненчев буквално срина бойната авиация

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.