Искам да стана „Супер модел“ на България

Конкурсът е един от малкото трамплини у нас за световния подиум

Радостина, Деница, Лиляна и Цветина (от ляво на дясно) чакат да влязат при журито на кастинга. Снимка: Авторката

„Повече от пет години се занимавам с ревюта, снимки, работя в „MY agency“, разказва 16-годишната Деница от София. Чернокосата хубавица е от агенцията на Мистър България 2003 Мирослав Йончев, който е в журито на конкурса „Супер модел“. „Опитната“ Деница обяснява, че модата за нея е удоволствие и иска това да се превърне в нейна професия. „В България не е чак толкова развит модният бизнес. В същност развит е, но хората с малко лошо око гледат. Но занапред смятам, че ще е по-добре“, разсъждава Деница.

„Моделството е професия, в която няма свободни места“, категоричен е директорът на агенция „Интерсаунд“ Александър Кръстев. Той е част от екипа, организиращ най-големия конкурс за модели у нас – „Супер модел“ на България. „Интерсаунд“ държи правата на конкурса, предоставени от световната модна агенция „Форд моделс“.
Кастингът на най-стария конкурс за модели мина през осем града, като последният беше в София. В събота в столичния клуб Sinners („Грешници“), част от денс-центъра Sin city („Град на греха“), 18 момичета тръпнеха в очакване да се явят пред журито, което ще определи дали продължават в надпреварата за „Супер модел“ на България.

Тази година кастингът протича като риалити шоу, което се излъчва по Канал 3. Затова в клуба е пълно с камери, жадно гледащи оператори и плакнещи опитно око търсачи на бъдещи супер модели. 18-те момичета търпеливо изчакват близо двучасовото закъснение на организаторите, които до последно изпипват осветлението и звука.
Преди да влязат в „клуба на грешниците“, момичетата изчакват в преходния клуб „Vogue“. В червените сепарета момичетата попълват анкетните си карти, в които обозначават годините си, мерките, опита, който имат като модели и предпочитанията си за работа, като дали искат да са на подиум, дали са съгласни да се снимат по бельо и дали биха приели предложение за работа, включващо боди арт.
Русокосата кандидатка за супер модел Радостина е на 17 години, от София, и споделя надеждите си да продължи да се занимава с мода, която е нейно хоби от 2 години. „Очакванията ни са да спечелим. Но и само да участваме в конкурса – така ти се дава шанс да стане нещо с тебе“, категорична е Радостина.
Деница пък смята, че като станеш толкова известна, каквито са Супер моделите, малките момиченца започват да те харесват, да ти подражават, да те гледат от списания, телевизия. „Да, това е голяма отговорност, затова всеки, който притежава такава известност, трябва да си носи отговорността за това какъв пример дава на по-малките момиченца“, категорична е Дени. „Знам за скъпо платените проститутки сред манекенките“, отговаря Деница на въпроса за тъмната страна на моделството. Според нея обаче такива случаи има само при по-известните манекенки и модели. „Като станеш Супер модел, първото което получаваш, е известност, оттук нататък ти решаваш как ще се възползваш. Но аз не знам, трябва да ми се случи, за да видя“, обобщава чернокосата моделка.

До двете момичета седи Лиляна, на 20 години – тя е сред най-възрастните, дошли на кастинга.
„Снимала съм се в едно списание, но нямам голямо намерение да се занимавам с мода. Дойдох, защото конкурсът много ми допада като конкурс – самата организация, всичко“, обяснява неуверено Лиляна. Тя твърди, че е реалист и не иска да насилва нещата. „Трябва нещо да стане, за да говоря“, суеверно отговаря тя. Според нея в София нещата стават доста по-трудно и не можеш просто да решиш и да си кажеш – „Днес ще стана Супер модел“.

Цветина е далеч по-усмихната от съседката си по място пред „Sinners“. 18 годишното момиче уверено разказва, че се занимава с мода от половин година и че ще кандидатства право в Софийския университет. На въпрос какво е да си модел, Цвети прави гримаса и обяснява с преправен глас:„ Ох, аз все още не се възприемам като модел, много ми е странно, когато хората говорят така за мен, аз се стремя да се запазя все същото скромно момиче, каквато съм била и преди.“ След като приключва с обяснението си, тя избухва в смях. „Всъщност нищо особено не ми се случва, ходя си на училище, готвя се за кандидат-студентски изпити“, добавя Цвети.

Кандидатките за Супер модели на България очакват кои 10 от 18-те дошли на кастинга в София ще продължат за следващия етап. Снимка: Авторката

Кандидатките за Супер модели на България очакват кои 10 от 18-те дошли на кастинга в София ще продължат за следващия етап. Снимка: АвторкатаКандидатките държат анкетните карти, преди да влязат при журито. Снимка: АвторкатаРадостина, Деница, Лиляна и Цветина (от ляво на дясно) чакат да влязат при журито на кастинга. Снимка: АвторкатаХриси на 15 години от Смолян иска да стане известен модел. Снимка: Авторката Александрина на 19 от София за първи път се явява на кастинг. Снимка: АВторкатаОрганизаторите на кастинга слагат микрофон на Цвети, преди тя да се представи пред журито. Снимка: Авторката Цвети на 17 години от София е първата, която се представи пред журито в София. Тя бе сред 10-те момичета, които бяха избрани за следващия етап на кастинга. Снимка: АвторкатаЖурито на кастинга - шефката на модна агенция "Интерсаунд" Ирина Папазова, Мистър България 2003 и шеф на "MY agency" Мирослав Йончев, стилистката Ивета Петрова и фотографът Камен Вълков (от ляво на дясно). Снимка: Булфото

Срещу групичката момичета седи една от най-малките желаещи да станат Супер модел – Христина от Смолян. Тя е на 15 години, но външно нищо не подсказва за крехката й възраст. Висока е 178 сантиметра, а добре направената ноктопластика на ръцете й подсказва, че момичето не прекарва свободното си време в игри. „Аз съм завършила школа за модели, харесва ми професията и се надявам сега да се справя“, обяснява Хриси. За нея работата на модела представлява „фотосесии, ревюта, представяне на облекла“. „Да, замислям се и за парите, възможно е, но по-известните модели получават повече. Може евентуално да се промени животът ми. Ако не стане, залагам на учението“, обобщава житейските си планове крехкото момиче. Според нея в момента не се търсят само типичните красавици, а и момичета, с „по-интересни лица“.

„Интересно лице“ е момичето, което седи до Хриси – Александрина. Тя е на 19, от София, и не може да бъде определена като красавица, но е висока, с атлетична фигура. Момичето за първи път се явява на кастинг за модели и никога не се е занимавала с мода. „Моделите са добре платени, но да пробиеш между всички е много трудно. Предполагам, че няма да успеем съвсем, но трябва да опитаме. Почитателка съм на Жени Калканджиева, тя е постигнала много неща“, уточнява информацията си Александрина.

Преди да бъдат представени на журито, всички момичета са преминали през погледа и сантиметъра на Александър Кръстев – директора на „Интерсаунд“. „Огледът“ минава през структурата на тялото, като може да се направи компромис за височината, само ако момичето е 13-15 годишно, защото се предполага, че има още време да порасне. „Питаме момичетата колко са високи бащите им, гледаме им пръстите на ръцете – ако са по-дълги, значи тази девойка ще има възможност да порасне. Колкото по-рано дойде момичето, толкова по-добре“, обяснява Кръстев. Той уточнява, че именно поради тази причина агенцията от 5 години менажира конкурса „Малката мис България“. „Тези, които преди няколко години започнаха при нас на 7-8 години, вече са готови за модели. В случая Юлияна беше малка мис преди две години и сега е в категорията „Супер модел“. Миналата година участва, стана втора подгласничка, сега вече се бори за „Супер модел“, сочи той 15 годишно девойче .

„Момичетата тази година са с реални очаквания, вече информацията, която получават, е много голяма“, обяснява още Кръстев. Той добавя, че тази професия не може да се упражнява насила. „Защото да речем мама каза, че съм най-хубавата и трябва да дойда тук да се пробвам. Трябва да е заложено в момичето. Това е една от малкото професии, в които свободни места няма, няма да видите никъде обява „Търсим модели за работа“, категоричен е той. Според него единственият начин да пробиеш в тази сфера е да се наложиш, като покажеш, че си по-добър от другите. „Тук става въпрос за много сериозни изисквания, защото ние работим по всички международни критерии. И момичетата, с които работим, ги подготвяме с тенденцията за представяне на световна агенция“, добави Кръстев.

Дошлите за кастинга момичета минават една по една пред журито на конкурса. В него са шефката на „Интерсаунд“ Ирина Папазова, шефът на „MY agency“ Мирослав Йончев, фотографът Камен Вълков и стилистката Ивета Петрова. Всяка от кандидатките отговаря на въпроси на журито, като Мистър България 2003 се старае да провокира максимално всяко момиче. „Какво мислиш за стачката на учителите?“, подхваща пръв Йончев въпросите, далечни на модната сфера. „Майка ми е учителка, така че я подкрепям“, отговоря тъмнокосо девойче, което малко преди това обясни, че е ученичка и барманка. „Как работиш, като нямаш 18?“, пита я фотографът Камен Вълков. „Имам нотариално заверено разрешение от родителите“ , изстрелва момичето, явно отговарящо не за първи път на този въпрос.

На въпроса „Как се поддържаш?“, повечето момичета отговаряха, че ходят на фитнес. 17 годишната Радостина обаче обясни, че тъй като е предразположена към напълняване, гледа да не се храни много.
Фотографът Камен Вълков наблегна на въпросите за това дали момичетата пият, пушат и дали ходят по дискотеки. Оказа се, че всички непълнолетни са посещавали столичните кръчми и барове. „Успах се, вчера бях на дискотека до късно, тоест до рано“, с усмивка обясни закъснението си за кастинга русокоса кандидатка. Мирослав Йончев подчерта, че за да стане професионален модел, трябва да държи на точността. Девойката обаче каза, че закъснението й напомнило за поговорката „Последните ще станат първи“.

Последната кандидатка с номер 18 изпоти всички оператори, които пламнаха със сластни погледи пред надарената девойка. Силно гримираната кандидатка влезе с каменно изражение, гледайки към пода и не отговори на продължителното „Здравеееей!“ на фотографа в журито. „Имаш ли силикон?“, поглеждаше ту към устните, ту към гърдите на девойката Камен Вълков. „Не“, усмихна се девойката. „А косата твоя ли си е?“, продължи с недоверието Вълков. „Не, имам изкуствени кичури“, отговори плахо тя.
Оказа се, че ефектната мома не е подходяща за Супер модел на България, защото журито не я избра сред десетте момичета, които продължават в следващия етап на кастинга. „Търсят се естествени момичета, затова на кастинг се ходи без грим, за да се види реално какво представлява то“, категорични са търсачите на модели. Извън класацията останаха и „възрастните“ 20 годишни кандидатки. „След 20 моделът работи, а не се развива тепърва“, категорична бе шефката на „Интерсаунд“ Ирина Папазова.

В следващия етап момичетата ще преминат през зрителско гласуване, като от 11 града на България, за конкурса се класират 33. От тях победителката ще е само една.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.