Николай Цонев: Николай Ненчев буквално срина бойната авиация

Той панически се скри зад парламента с ратификация на договор за ремонт на МиГ-29 и с поправка в закона чужди самолети да охраняват въздушните ни граници

Николай Цонев. Снимка: Булфото

(продължение, виж тук първа част)

– От фактите, които изнасяте може да се предположи, че поръчките на самолети и кораби са резултат от някакви корупционни схеми, а армията има по-различни нужди?

–  От всичко това отново губещи са Сухопътните войски. А те са водещи в армията – не само защото са най-многочислени. Делът на тяхната отговорност в общата система на отбраната е най-голям. Предимно те участват в задгранични мисии, и то в най-тежките. Но техният проект необяснимо по какви причини бе отложен и въобще не бе разгледан в министерски съвет. Сигурно защото трябваше да се прокара поръчката за двата патрулни кораба. Те изядоха парите за пехотата. Сухопътните войски трябва да са приоритетни във  превъоръжаването на армията, но са забравени. Големият проблем в министерството и в Щаба на отбраната е неспособността да се гледа с години напред и да се подреждат приоритетите, по които трябва да се модернизира армията – кое да бъде най-важното и кои да са следващите стъпки.

– Ако бяхме оставили на въоръжение повече руски самолети, това по какъв начин прави България зависима и доколко?

– Това са повече политически и необективни изказвания. Най-много по тази тема се напъва министър Николай Ненчев. Ако се вслушат в експертите, ще разберат, че няма значение кой е производителят, а е важно да има съвместимост с техниката на съюзническите армии. Важна е и поддръжката, защото без адекватна логистиката бойната техника не струва нищо. Полша е член на НАТО, но има на въоръжение 32 броя МиГ-29 и с тях охранява въздушните граници на Прибалтийските републики на ротационен принцип, защото те нямат авиация. С тях, а не с Ф-16, с които също са въоръжени, защото руските изтребители са по-евтини за поддръжка и по надеждни. Словакия също е член  на пакта и има 16 броя МиГ-29. Сега словаците сключиха договор с РСК-МиГ за абонаментна поддръжка на самолетите им до 2019 г. и не мислят за нищо. Това обаче не ги прави по-малко европейци и натовци, нали?
Например РСК-МиГ по поръчка извършва модернизация на изтребители в сътрудничество със западни оръжейни компании. Преди 3-4 години Пентагона купи от Москва 54 бр. чисто нови вертолети последна модификация на МИ-17- МИ-117 за нуждите на афганистанската армия. А защо не купи „Кугар”, както направихме ние? Защото руските вертолети са здрави, надеждни, не са капризни и лесни за обслужване. Гърция и Кипър също купуват оръжия от Русия. Пехотата на турската армия екплоатира доста руски бетеери. В света на оръжията няма сантименти, а има интереси. Само ние сме наопаки. Заради някаква неистова русофобия, която го е обсебила, Николай Ненчев доведе до колапс изтребителната авиация.  Буквално я  срина, така срина и отбранителната способност на армията въобще, което се отрази негативно на състоянието на цялата национална сигурност на държава. Състоянието на изтребителната ни авиация е трагично именно заради него. Не искам да привеждам конкретни данни, защото са класифицирана информация, но имам чувството, че той ще е първият военен министър, който ще понесе политическа и съдебна отговорност за срива на бойната готовност на войската, заради умишлено бездействие. Затова панически се скри зад парламента с ратификацията на договора с поляците за ремонт на двигателите за МиГ-29. И с поправката в Закона за отбраната и Въоръжените сили, която предоставя възможност и чужди самолети на съюзниците да охраняват въздушните ни граници. Което обаче противоречи на Конституцията. Крие се Ненчев,  вероятно защото скоро няма да можем да пазим сами небето си.

– Добре, само негова ли е вината тези 16 изтребителя МиГ-29 да останат неизползваеми преди да им е изтекъл живота и в момента да летят само 4-5 от тях?

– Когато бях министър наредих на тогавашния командващ ВВС ген. Симеон Симеонов да проведе обществена поръчка за доставка на резервни части  за миговете, за да могат да изпълняват дежурства по линия на „Еър полисинг”. Той, както е известно, не направи абсолютно нищо. Това обаче не му попречи след това да стане началник на отбраната. След години президентът Георги Първанов призна, че е сгрешил с това назначение. Това е постфактум признание, ген.Симеонов и като началник на отбраната не свърши нищо полезно за войската.
Мястото на Сименов като командващ ВВС тогава зае сегашният началник на отбраната ген. Константин Попов. Твърдя най-отговорно, че от 2009 г. никой не правеше нищо за възстановяване на летателната годност на изтребителите, с изключение на ген. Румен Радев сега, който завари тежко наследство. Благодарение на него и смелостта му да поема отговорност, макар че това не е негово задължение, все още има няколко изтребителя, които летят и с които си пазим небето, защото ВВС удължава ресурса им със собствени сили.
Ген. Константин Попов, вместо да бъде наказан за бездействие, като командващ ВВС, Ненчев го издигна до най-високата армейска длъжност. А преди да предприеме такава стъпка, трябваше да направи нещо елементарно – да поиска справка при кой командващ авиацията колко броя и какви авиоинциденти са допуснати.

– Стана известно, че през 2012 година единият Миг-29 падна и пилотите катапултираха. Кой е виновен? Техническа неизправност?

– Инцидентът е от 26 април 2012 г. Тогава учебно-боен самолет МиГ-29 се разби край Пловдив. Двамата пилоти катапултираха и останаха живи и здрави. После комисия установи, че причината за инцидента е грешка при пилотирането, а не техническа неизправност на самолета. За подготовката на пилотите отговаря командирът. ВВС загуби един изтребител – 40 млн. лв. държавни пари изгоряха в пловдивските ниви. Аз не знам и не съм чул на ген. Попов да е потърсена отговорност за този случай или да е наказан.  А това е само един от инцидентите по негово време като командир на ВВС. Ще ви кажа и още нещо, което малцина знаят. Сегашният началник на отбраната без да му мигне окото взима към заплатата си т. нар. летателни пари.

– Как? Без да лети?

– Добавки „летателни пари” се полагат на военни пилоти, които не са на летателни длъжности, но няколко пъти в годината летят, за да поддържат тренинга си. Но ген. Попов не лети. Той се вози на втора седалка в учебен изтребител като куфар, или по- точно него го возят. Прави един, най-много два полета в годината с обща продължителност около 50 минути.Последният път, преди броени дни, го вози майор от Граф Игнатиево. И за да не бие на очи, пресцентър на МО пусна смешно съобщение, че инспектирал полета на майор Иларионов. Представяте ли си – първият военен в държавата проверява един майор. Пълно безумие. По същата логика ген. Златан Стойков като началник на отбраната трябваше да инспектира шофьор на камион. И така с един „полет”от 40-50 мин. на втора седалка като багаж ген. Попов си осигурява 1000 лв. бонус към месечната заплата. А той няма право на тези пари, защото е с медицинска забрана да лети. Има документи за това. Има лекари, които са живи и здрави, които помнят. Те знаят и чия е вината, защо пилотите ни не преминават регулярно през барокамера и центрофуга, за да бъде потвърдена летателната им годност, каквито са авиомедицинските изискванията в НАТО. Дали защото ген. Попов, няма да издържи натоварването в барокамерата? Питам. В армията се говори, че той си е правил операция в чужбина. Дали за да няма документални свидетелства у нас? Твърди се, че той въобще е негоден за военна служба по медицински показатели и не може да е военнослужещ. Но ГЕРБ си го отглежда, лансира го и го издигна на върха на военната йерархия.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.