За българските роми, които продават гей услуги във Виена

Гей парад. Български роми не участват, но изкарват пари като проституират в гей барове във Виена. Снимка: архив e-vestnik

Понеже всички сте се отворили на гей теми, ето и моят принос: миналата година предаването „Тема“ на австрийската телевизия ORF излъчи репортаж от един гей бар във Виена. Клиентите – възрастни австрийци. Продаващите гей услуги – български роми. Поради това и моето участие като преводач. По-рано имало и румънски, но нашите успели да завладеят пазара.

Собствениците на бара имат договорка с общината и полицията: органите не закачат българските роми, а собствениците на бара поемат отговорност за тях. Така и беше, бяха им като майка и баща, грижеха се за момчетата. Зад бара има стая за секс, в която се поддържа прилична хигиена. Собствениците не взимат процент, печелят само от консумацията. Българските момчета отричаха да са хомосексуални. Питаха ме: „На педал приличам ли ти?“ Наричаха клиентите си „педалите“ – дума, която много забавляваше австрийците. Твърдяха, че го вършат само за пари и почваха дълги истории кого издържат в България.

Повечето имаха жена и деца в България и приятелка във Виена, изобщо сексмашини. На въпроса как все пак се възбуждат от мъж, даваха два отговора 1) млад съм и мога 2) в стаичката има видео с порно филми. Според собствениците на бара не е възможно мъж да се възбуди от мъж, ако в него това влечение, макар и неосъзнато, не е заложено. В случая мачисткото възпитание се оказва по-силно и затова не признават, че може и да им харесва. Че са роми за австрийците нямаше никакво значение.

Единственото, което ги смущаваше, беше възрастовата разлика. Австрийците казваха: „Все едно съм със сина ми и това не е хубаво усещане“, а момчетата казваха: „Кофтито е, че сякаш шибам дядо си.“ Да, всеки път подчертаваха, че те правят свирка, на тях им правят свирка, те чукат австриеца, но никога не дават това да им се направи на тях. Никакви целувки. Извинявам се, че влизам в порно подробности, но такава е темата, освен това тези пикантерии, за които се смята, че публиката иска да знае, бяха съобщени в репортажа.

Най-високо заплатената услугата: 1 литър урина, събрана за 1 час, която клиентът изпива. Как го правят ли? Много просто – момчетата пият бира. За изпълнението получават 200 евро. Много от клиентите почти бяха осиновили някои от момчетата, купуваха им дрехи, помагаха им да учат езика…
Някои от клиентите бяха възрастни, самотни мъже, които идваха в бара, за да търсят компания. Те плащаха само за разговор. Други – изневеряваха там на постоянните си партньори. Трети бяха с жените си и плащаха на момчетата да спят с жените им, а те да наблюдават акта.

Отношенията при хомосексуалните са същите като и при бисексуалните, в гей бар няма нищо по-различно от това, което го има в публичен дом с жени проститутки. Професия, която може да приемате или не, но тя съществува. И съвсем не насилствено. Напротив – изпълнява се по желание, защото при всички случаи е по-доходоносна от строителството например.

Ромските момчета, естествено, се различаваха много едно от друго. Тези, които го бяха докарали до по-високо образование, между 7-и и 9-и клас, изкарваха повече пари. Много по-бързо бяха придобили достатъчен запас от думи, за да могат да водят разговори, платени, разбира се. Което е доказателство, че за се реализираш в чужбина, първо трябва да научиш езика на страната.

Всички бяха чисто и прилично облечени, лъскави в рамките на допустимото. А имаше един – Антонио Бандерас същи, той каза, че изкарвал до 3000 евро на месец. Отказа да се снима в репортажа, въпреки че му предложиха най-високия хонорар, пари не му трябвали, плащали му достатъчно. Жалко, защото беше изключително артистичен.

Останалите изнудиха водещия на предаването, един от най-популярните австрийски тв журналисти, за хонорар. Той каза, че от 16 години прави това предаване, снимал е кого ли не, но за първи път телевизията плаща за участие. Иначе момчетата отказаха да се снимат. Преди това френски режисьор ги беше снимал за документален филм (документалните филми са с доста по-големи бюджети от тв предаванията) и им беше платил добър хонорар. Затова те гледаха на себе си малко като на филмови звезди и отказаха „да се продадат“ безплатно. Правилно, според мен. Както казаха: „Това ми е животът, защо да го давам на другите.“ Съгласиха се да участват и при условие, че това ще се излъчи само по австрийската телевизия и никой от роднините им в България няма да разбере.

Какво казват на роднините си, как изкарват парите? „Ами… че копаме… много се мъчим.“ Иначе заниманието им е обществена тайна, защото имаше например трима братя във Виена, а други говореха за половин село. Няма да казвам откъде.

Целта на предаването беше да накара съответните органи (общински) да се погрижат за мъжките проститутки и да им дадат специална карта за здравни осигуровки. С такива отдавна са снабдени жените проститутки, които идват от Източна Европа. За да имат такава карта обаче, момчетата трябва да си направят адресна регистрация, каквато те не желаят да имат. Не искат и да плащат данъци, каквито регистрираните жени като проститутки в Австрия плащат. Социалните работници се заеха с това да им обяснят какви са им предимствата да не си на черно, но удариха на камък. Ромите се възприемат като гурбетчии – искат парите кеш, постоят два-три месеца, изкарат пари, върнат се в родината да ги изживеят, и пак… Така че и в този смисъл работата в гей бар не е по-различна от тази, която вършат много други българи по чужбина.

Единствените, които ги експлоатират и печелят от тях, са български граждани (роми или не), които ги приютяват в жилищата си срещу 10 евро на вечер. Момчетата спят в някакви квартири тип ромски квартал в България, по десет души в стая, по земята, къде върху матраци, къде направо на пода… Добре, че собствениците на гей бара им осигуряват баня.

Извод – различните никак не са различни от не-различните. Мръсникът си е мръсник, добрякът – добряк. Ученият успява повече от неукия. Проблем с този бизнес, както при всички останали видове бизнес, се оказва, че желаещите да практикуват тази професия са станали повече от потенциалните клиенти. Като се разбрало, че се изкарват евра, доста тръгнали да печелят от „педалите“. И може би скоро клонът ще се счупи. Но нима в другите области не е същото?

Разказ от Фейсбук страницата на авторката

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.