Какво променят рокадите по върховете в Иран в преговорите със Запада?

Али Лариджани подаде оставка от Висшия съвет за национална сигурност на Иран и специалистите видяха в това нов курс на страната в преговорите със Запада. Снимка: Ройтерс

В събота Техеран обяви оставката на Али Лариджани като секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран. През последните две години той беше главен преговарящ по иранската ядрена програма със Запада. Лариджани е човек с далеч по-умерени възгледи от президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад и оставката му със сигурност ще втвърди позициите на Техеран по ядрения проблем.kommersant_logo.gif

Поради лични причини Лариджани искаше да работи в други сфери от политиката на Ислямската република. Той няколко пъти подава молба за оставка и накрая президентът я прие, заяви в събота говорителят на иранското правителство Голам Хосеин Елхам.

Али Лариджани, бивш шеф на иранската телевизия и радио, беше назначен на поста секретар на Висшия съвет за национална сигурност (ВСНС) на Иран през август 2005 г., след като Махмуд Ахмадинеджад спечели президентските избори. Кандидатурата му беше предложена от духовния водач на Иран аятолах Али Хаменей. Според експерти Лариджани е бил задължен да се отчита пред него, въпреки че ръководния пост във ВСНС заема държавният глава.

Сътрудничеството на секретаря на Съвета с неговия шеф – президента Ахмадинеджад, не потръгна от самото начало. Новият ирански лидер смяташе, че Лариджани не поддържа достатъчно твърда линия спрямо Запада, че често прави компромиси, дори отстъпки. Първият публичен конфликт между двамата избухна през март 2006 г., когато Лариджани заяви, че са възможни преки преговори със САЩ за ситуацията в съседен Ирак. Тази идея беше отхвърлена от президента на Иран, който гневно смъмри политиците, играещи по свирката на Запада. С течение на времето сблъсъците от този род зачестиха.

Всъщност Лариджани никога не е проявявал особен либерализъм. Като ръководител на иранската телевизия и радио той използваше всички достъпни за него лостове, за да потиска всякакво инакомислие. Лариджани обаче беше сред онези ирански консерватори, според които един необмислен курс към пълна конфронтация със Запада не би донесъл нищо добро на Иран. Махмуд Ахмадинеджад е на друго мнение. Това пролича най-ярко в случая с иранската ядрена програма.

Строящата се АЕЦ в Бушер в Югозападен Иран е едно от местата, които предизвикват тревогите на международната общност с възможното разработване на ядрена бомба. Снимка: белона.ру

Уреждането на този проблем със Запада се превърна в основна задача за секретаря на ВСНС. Веднага след като зае поста, Лариджани разкритикува своя предшественик Хасан Роухани заради прекомерно съглашателство със Запада, а Иран започна с ускорено темпо да развива програма за промишлено обогатяване на уран, което според САЩ и Евросъюза издава стремежа на страната да се сдобие с ядрено оръжие. Независимо от консервативната си риторика обаче, по време на преговорите със Запада Лариджани демонстрираше гъвкав подход и готовност за компромиси, отбелязват западни експерти. Той полагаше усилия да осигури на Иран възможността да продължи да обогатява уран и да работи по ядрените си изследвания до момента, в който до създаването на ядрена бомба ще остане само една крачка, без обаче нещата да стигнат до мащабни международни санкции.

За иранския президент това беше едва ли не предателство. Последният сблъсък между Ахмадинеджад и Лариджани беше миналата седмица. Веднага след като руският президент Владимир Путин приключи визитата си в Техеран, секретарят на иранския ВСНС заяви, че Москва е предложила на Ислямската република план за уреждане на кризата около иранската ядрена програма. В петък обаче президентът на Иран заяви, че руският държавен глава не е носил никакви предложения. По този начин Ахмадинеджад постави в неудобно положение не само Лариджани, но и Владимир Путин.

Така още в събота ВСНС се сдоби с нов секретар. Овакантеният пост беше зает от 42-годишния Саид Джалили, бивш заместник-външен министър на Иран по европейските и американските въпроси. Той се познава с Махмуд Ахмадинеджад отдавна, а през първите месеци от президентството му дори беше негов съветник. Западни дипломати, общували с г-н Джалили, го описват като крайно неотстъпчив и агресивен преговарящ. „Той предпочита монолога пред дискусиите“, поясни един от тях.

Официален Техеран заяви, че кадровите рокади не означават смяна на курса по ядрения въпрос. Според експерти обаче става дума за втвърдяване на иранската позиция на преговорите, както би желал Махмуд Ахмадинеджад, и че президентът сам ще контролира техния ход.

Джалили едва ли ще има свобода да маневрира, смята иранският издател Мухамад Атрианфар, чиито вестници бяха закрити по време на президентството на Ахмадинеджад. Като политическа фигура новият секретар на ВСНС е от друго равнище и категория, пояснява Атрианфар.
Това ще стане ясно още тази седмица, когато в Рим ще се състои поредният кръг от преговори между Иран и ЕС по ядрения проблем. В с срещата ще участва и Али Лариджани, но не като ръководител на делегацията, а като специален представител на духовния водач на Иран аятолах Али Хаменей.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.