Как фондацията на Бербатов се отнесе с 15-годишно момче

Давид Мавродиев. Снимка: личен архив

Б. р. – В e-vestnik неведнъж сме защитавали Димитър Бербатов от медийни кампании и клевети срещу него (виж например тук и тук). Но в този случай смятаме, че той дължи личен отговор на 15-годишния Давид, както и на всички, които се възхищаваха от досегашната му дейност.

Представете си че сте най-успелия, най-известен и най-уважаван футболист в България. Вие сте първият български футболист, избран седем пъти за Футболист номер 1 на България. Основали сте фондация на свое име, мисията на която е да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Вие сте идол за хиляди деца, много от които си мечтаят да бъдат наградени от вас в конкурсите на Вашата фондация и да стисне ръката ви на сцената.

Спонсор на вашата фондация е банка, собственост на един от големите олигарси в страната, председател на Българска федерация ски и собственик на ски зони в Национален парк „Пирин“ и Природен парк „Витоша“, извършил безнаказано редица нарушения на закони в двата парка и ламтящ да продължи строителството в Национален парк – отново без да се съобразява със законите на страната. Включвате се в акция на черен PR и подписвате отворено писмо до премиера заедно с други 26 спортисти (виж тук), в което са очернени и наклеветени всички движения и граждани, които се противопоставят на намерението на олигарха да продължи да сече и застроява НП „Пирин“.

Сега си представете, че сте 15-годишно момче, което пише стихове и проза, двукратен републикански шампион по карате и бронзов медалист от Световното първенство по Шотокан карате-до, активен природозащитник. Номиниран сте пет пъти в категориите „Благотворителен проект“, „Спорт“ и „Изкуство“ и сте награден три пъти за „Благотворителен проект“ от конкурса за деца на фондацията на футболиста.

Като активен природозащитник виждате, че вашият „идол“ футболист се е подписал заедно с други спортисти в клеветническо отворено писмо до премиера, в което заявяват, че са огромно притеснени от „войната на шепа псевдоеколози срещу българския спорт и зимен туризъм“. Вие сте едва на 15, но, за разлика от много ваши по-възрастни и образовани съграждани, като активен природозащитник знаете, че става въпрос за организирана публична акция на един от най-големите олигарси в страната.

Не можете да повярвате, че вашият идол и приятел – футболистът с фондацията е подписал това писмо и решавате да го попитате дали наистина го е направил. Питате го в лично съобщение във Фейсбук, след това в публикация на неговата страница, но отговор не получавате. Решавате да питате госпожата, която е управител на фондацията и личен PR консултант на футболиста. Тя обаче е изключила опцията за лични съобщения в социалната мрежа. Задавате въпроса си на личната ѝ страница, но пак не получавате отговор. Чувствате се обиден, омерзен. Взимате решение да върнете наградата си на официалната церемония на фондацията, когато ви поканят на сцената и да обясните пред всички защо сте взел това решение.

Заради участие в Пролетното състезание по информатика обаче не можете да присъствате на церемонията по награждаването с променена дата. Решавате да  поканите свой представител, който да прочете словото ви за отказа от наградата, възможно най-подходящия според вас човек – председателя на Асоциацията на парковете в България и дългогодишен природозащитник г-н Тома Белев.

Госпожата управител на фондацията и личен PR на футболиста обаче отказва да приеме този твой представител и предава, че трябва да си изберете „подходящ“ представител. Избирате друг, представителка, която отива на церемонията, готова да прочете речта ви. В момента, когато е обявена от водещия и тръгва към сцената, тя е физически спряна. По даден знак на сцената излиза футболистът и казва, че ще ви връчи наградата лично. PR консултантката на футболиста и управител на фондацията му отказва да съобщи пред публиката вашия отказа от наградата и да прочете причината за това. Наградата така и не ви е връчена от вашия „идол“. Решавате да напишете до него отворено писмо (виж тук), но отговор отново няма.

Димитрина Ходжева и Бербатов украсяват страницата на фондацията в интернет. Снимка: скрийншот

На всичко отгоре получавате индиректна заплаха във Фейсбук, че адвокатите на фондацията ще се разправят с вас и родителите ви (виж тук). Родителите ви са изплашени и ви забраняват да участвате в телевизия и да дадете интервю за вестник.

Такава е историята от последните четири месеца на талантливия и осъзнат български гражданин Давид Мавродиев, футболиста Димитър Бербатов и неговия PR консултант и управител на фондацията му „Димитър Бербатов“ Димитрина Ходжева. Представям я от позицията на емпатията, защото, като се поставим на мястото както на Бербатов, така и на Давид, можем да осъзнаем колко мощно влияние оказват корпоративните интереси на олигархията, използващa неетичен черен PR.
Неетичните практики в публичната комуникация в България задръстват с мръсотията си цялата тъкан на общественото възприятие за реалността. Те са прекалено много и ужасяващо мощни в силно зависимата медийна среда у нас. (Повече за етиката в PR можете да прочетете в статията „PR етика и обществена отговорност“.) Срещу тези практики трябва да се поведе война – от името на всички честни и достойни PR специалисти, журналисти и граждани. Случаят с отвореното писмо на 27-те спортисти и последвалите го безобразия на Димитрина Ходжева към Давид Мавродиев е поредният пример, който ни мотивира да поведем такава война.

Преди 11 години PR специалистите в България подписват Етичния кодекс на ПР специалистите в България. Макар че не е подписала Декларацията към Етичния кодекс и не е член на професионална PR асоциация, с отношението си към Давид Мавродиев, към неговите представители и към родителите му, г-жа Димитрина Ходжева, в качеството си на PR консултант на Димитър Бербатов, е нарушител на следните основни професионални ценности и принципи на професионално поведение, разписани в кодекса:

Професионални ценности

Честност
„Уважаваме различните мнения и свободата на изказването им. Ценим истината и точността спрямо медиите, публиките, клиентите, работодателите, конкурентите.“

Ангажираност
„Чрез подпомагане обмяната на идеи, факти и различни гледни точки създаваме условия за поддържане на обществените дебати. Осъзнаваме своята отговорност, както пред тези, за които работим, така и пред обществото и действаме като социални отговорни граждани.“

Принципи на професионално поведение:

Свободен обмен на информация

„Стимулирането  на  свободен  обмен  на достоверна, точна и навременна информация е  от  съществено  значение  за  обслужване на публичния интерес и за изграждане на компетентно мнение и вземане на решение в демократичното общество. ПР специалистите се ангажират:  да  изграждат  и  поддържат  доверие в  отношенията  с  целевите  публики  и обществото чрез предоставяне на коректна и изчерпателна информация; да  се  придържат  към  честност  и обективност в общуването; да  защитават  достоверността  и да   гарантират   прозрачността   на информацията; да  не  разпространяват  заблуждаваща или невярна информация, както и лични данни; да реагират адекватно за коригиране на недостоверна информация.“

Миналата седмица предишният председател на Българското дружество за връзки с обществеността Асен Асенов подава случая с Давид Мавродиев към Комисията за професионална етика на БДВО. Очакването на част от гилдията на ПР специалистите, както и на граждани, които следят случилото се с Давид Мавродиев, е Комисията да излезе с позиция по случая.
Такава позиция е наистина нужна – не толкова заради войната с PR-фашизма и всички подобни неетични практики на публичната комуникация. Нужна е заради вярата в честността, доброто и красотата на едно българско дете, на един млад гражданин, боец и поет, който има правото да зададе въпрос, постоянството и мъжеството да търси отговор и волята да изрази публично това, което мисли за несправедливо. Без да бъде игнориран, възпрепятстван, заличаван, унижаван и заплашван!
Защото не всеки може да бъде следващия Димитър Бербатов, но много следващи могат да се окажат в положението на Давид Мавродиев. За да останат в България мислещи млади хора.

–- –-
* Авторът e доктор по Публична комуникация и информационни науки на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, работи като PR специалист в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, член е на Националния съвет на ПП „Зелените“ и на Съюза на учените в България.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.