Великобритания повреди ЕС. Може да е за добро

52% на 48% са за Брекзит, съобщи Би Би Си, докато цяла нощ съобщаваха обратното. Какво следва?

Илюстрация: Бизнесгрийн

Резултатите от референдума във Великобритания се очакваха едва ли не като край на Европейския съюз. За едни с надежда т. нар. Брекзит да се случи. За други – с огромен страх, като че ли идва краят на света.
Точно така се изрази председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за германския в. „Билд”: „Като историк се опасявам се, че това може да е началото на разрушаването не само на ЕС, но и на цялата политическа цивилизация на Запада.”

На българска почва се разменяха нападки, някои сочеха врагове антиевропейци, путинисти и т. н. у хора, които симпатизират на британците, искащи да напуснат ЕС.
Но независимо от евентуалните негативни последствия за ЕС, британците имаха своето право да решават. Не са извършили нещо кощунствено, а съвсем демократично. Някои у нас гледаха на това като на нещо нередно, говореха за „успех на референдума”. За кого?

Причините, поради които британци искаха да напуснат ЕС, остават. Британското общество е разделено. ЕС скоро няма да спре да се люлее от този разтърсващ референдум. Резултатите, дали с малко за или против, са такива, че ще окуражат и други страни членки да опитат.

В края на миналата година в интервю за сп. „Спектейтър” британският премиер Дейвид Камерън накратко каза основните причини, заради които в страната му искат да напускат ЕС:
„Мисля, че с кризата в Eврозоната и кризата с мигрантите, ефектът в краткосрочен план е такъв, че хората си казват: „О, Боже, махнете Европа от мен, тя ми носи проблеми.”

След това Камерън обиколи страни членки на ЕС, включително България да търси подкрепа за поставените от него условия пред ЕС. След като постигна известен успех в исканията си, макар че някои ги нарекоха козметични, Камерън насрочи референдума за тази година. Първоначално се предвиждаше за следващата. И ходът му беше хитър. Започна агитация и пропаганда в полза на оставането в ЕС.

И обществото във Великобритания се раздели и противопостави, като върхът беше убийството на британска депутатка от психически неуравновесен привърженик на напускането на ЕС.
Какви са причините, поради които британци искат да напускат ЕС? Френският „Фигаро” посочи най-важните от тях в началото на годината, докато Камерън преговаряше с европейските лидери за реформи в ЕС. Но те се свеждат до три основни:

Налагането на политика за имиграцията от страна на ЕС

Британците са преситени от мигранти. Те имат проблеми с тях във всекидневието си. Висока престъпност, гета в големите градове, ислямски тероризъм. През Франция постоянно нахлуват имигранти.
Ангела Меркел се опита да наложи на целия ЕС своята политика да приема повече мигранти, после когато срещна недоволство от други страни членки, включително от Великобритания, промени курса си.
Сред имиграцията във Великобритания почти половината е от ЕС, от страните от Източна Европа. В тяхно лице пък местните виждат конкуренти за работни места и хора, които живеят от техните социални фондове. Свободата на движение в ЕС не позволява на Великобритания да ограничи този миграционен поток.
Привържениците на Брекзита поставяха въпроса, че ако излезе извън ЕС, Великобритания може да контролира по-добре своите граници и да определя миграционната си политика.

Унизително чувство за загуба на национален суверенитет

Английският депутат в Европейския парламент Даниел Хана, привърженик на Брекзита, каза: „Гласувах за напускане, защото предпочитам демокрацията пред олигархията, свободата пред конформизма, свободната търговия пред протекционизма“.
На острова има недоволство, че около 70% от законодателните текстове идват от ЕС. Това се разбира като диктат, налагане на закони по недемократичен начин, налагане на решенията на Европейската комисия, която не е избрана от народа.
За малка посткомунистическа България идващите от ЕС закони се посрещат като някакъв вид цивилизоване, въвеждане на съвременни европейски стандарти. Но в голямата стара Британска империя, страната, от която е проходил капитализма и съвременната демокрация, това се приема като посегателство на националния суверенитет. Британците се дразнят от решенията с консенсус между 28-те страни членки, от предимството на Съда на ЕС или на Европейския съд за правата на човека над британските трибунали, както и идеята за обща европейска външна политика, и обща политика в сферата на отбраната.

ЕС е потъващ кораб, който налага разпоредби и директиви

– Така разбират евросъюза половината жители на Острова. Еврозоната е в криза, чийто край не се вижда. Британците останаха извън нея и запазиха своя паунд, затова и не участваха в спасяването на Гърция с милиарди. Финансови кръгове във Великобритания са против директивите на съюза. Малките фирми се оплакват от стандартите и регламентите от Брюксел. Земеделците и рибарите са против ограниченията на единната политика. Търговци и производители смятат, че Великобритания може да има по-голям търговски обмен, ако напусне ЕС и престане да спазва ограниченията му.
Великобритания внася 11 млрд. лири нетен членски внос в европейския бюджет. Мнозина искат да го спестят.

Всички тези причини за недоволство от ЕС остават. Така гледат на тях и в други страни членки. Британският опит да излязат от ЕС дава кураж и на други.Това неминуемо ще промени ЕС отвътре, с всичките му институции и взаимоотношения. Промяната е неизбежна, пред заплахата от разпад.

Мнения & КоСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.