Брекзит никога няма да се състои?

Илюстрация: Бизнесгрийн

Докато прахът се сляга над бойното поле на референдума за ЕС, 33 милиона избиратели очакват със затаен дъх да видят какво ще направят победителите сега, когато нацията се произнесе за напускане.

Политическите коментатори прогнозират мрачно бъдеще за Великобритания: Джеръми Корбин току-що отстрани Хилари Бен, за да овладее преврата, а Борис Джонсън може да бъде министър-председател през ноември.

Решението на Дейвид Камерън да подаде оставка преди задействането на член 50 от Договора от Лисабон, който определя как една държава може да напусне ЕС, може да има много по-големи последици за консерваторите, гледащи с копнеж към мястото на министър-председателя, отколкото са си представяли.

Докато паниката се разгаря, размишленията на един човек в секцията за коментари на „Гардиан” предлагат интересна хипотеза за тези усложнения:

„Ако Борис Джонсън изглеждаше съкрушен вчера, то е така, защото той осъзнава, че е загубил.

Може би много привърженици на Брекзит не го осъзнават все още, но те всъщност загубиха, и това се дължи на един човек: Дейвид Камерън.

С един замах вчера в 9:15 часа сутринта Камерън ефективно анулира резултата от референдума и едновременно унищожи политическите кариери на Борис Джонсън, Майкъл Гоув и водещите застъпници на Брекзит, които му струваха толкова много мъка, да не говорим за премиерския му пост.

Как?

По време на кампанията, Камерън многократно заяви, че гласуването за напускане би довело до незабавно задействане на член 50. Дали скрито или явно, картинката беше ясна: той ще подаде известие съгласно член 50 на сутринта след гласуване за напускане. Дали това беше размахване на плашило или не, е малко спорно, но сега, сред най-сантименталните морски референции в речта си вчера, той тихомълком изостави тази позиция и прехвърли отговорността на своя наследник.

А докато денят напредваше, чудовищността на тази стъпка започна да се разкрива: пазарите, паундът, Шотландия, ирландската граница, границата в Гибралтар, границата на Кале, необходимостта да се продължи спазването на всички разпоредби на ЕС за свободен пазар, повторното издаване на паспорти, британците в чужбина, гражданите на ЕС във Великобритания, планината от закони, които трябва да бъдат скъсани и пренаписани… списъкът растеше ли, растеше.

Резултатът от референдума не е задължителен. Той е консултативен. Парламентът не е длъжен да се ангажира в тази посока.

Над изборите в Консервативната партия, които Камерън задейства, сега ще надвисне един въпрос: ако бъдеш избран за лидер на партията, ще подадеш ли известие по член 50?

Кой ще иска да поеме отговорността за всички тези развития и последици върху своята глава и рамене?

Борис Джонсън знаеше това вчера, когато се появи потиснат пред дома си и  още по-потиснат по време на пресконференцията. Той беше надигран и матиран.

Ако се кандидатира за лидер на партията, а след това не задейства член 50, той е свършен. Ако не се кандидатира и напусне бойното поле, е свършен. Ако се кандидатира, победи и извади Великобритания от ЕС, тогава всичко ще бъде свършено – Шотландия ще се откъсне, ще има катаклизми в Ирландия, рецесия… развалени търговски споразумения. Тогава той също е свършен. Борис Джонсън знае всичко това. Когато се представя като тъпа блондинка, то е точно това: представление.

Лидерите на Брекзит получиха резултат, който не могат да използват. За тях лидерството на партията на торите се превърна в бокал с отрова.

Когато Борис Джонсън заяви, че няма нужда да се задейства член 50 веднага, той всъщност искаше да каже „никога“. Когато Майкъл Гоув продължава да говори за „неофициални преговори”… защо? защо не официални, веднага?… той също има предвид да не се задейства официално излизането. И двамата знаят какво ще означава официален демарш: необратима стъпка, която никой от тях не е готов да предприеме.

Всичко, което остава, е някой да има смелостта да се изправи и да каже, че в действителност Брекзит е непостижим без огромно количество болка и разрушение, които не могат да бъдат понесени. А Дейвид Камерън прехвърли тежестта на произнасянето на това изявление на главите на хората, които водеха кампанията за Брекзит.”

Превод: e-vestnik

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.